Tjaša in Peter Malalan: »Si predstavljate, da bi zaročni prstan prejeli v kartonasti škatli?«


Preberi več

Tjaša in Peter Malalan: »Si predstavljate, da bi zaročni prstan prejeli v kartonasti škatli?«


Preberi več
 

Malalan. Pripoved o uspehu in odličnosti, ki se vije čez tri generacije in tri obrti. Urarstvo, draguljarstvo ter prodaja ur in nakita. Z očetom in hčerko, Petrom in Tjašo Malalan, smo se potopili v fascinantno življenjsko in poslovno zgodbo, ki se je na začetku pisala zlasti na Tržaškem, danes pa je ime družine Malalan sinonim za vrhunsko kakovost in estetiko tudi v širšem regionalnem prostoru, od Ljubljane do Zagreba.


Image

Zlasti nas je zanimalo, kako jim že desetletja uspeva zagotavljati prvovrstno izkušnjo strank v zahtevni industriji luksuznih izdelkov. Z njihovimi besedami, vaše sanje kujejo v večnost.


 
 

Prodajni proces pri trgovanju z luksuznimi urami in nakitom se razlikuje od trgovanja z bolj vsakdanjimi predmeti. A osnovo pri stiku s strankami vedno predstavlja pristop, ki ga še najlažje opišemo z besedami: »Lahko gre za preprost zaročni prstan za nekaj sto evrov ali za več desetkrat dražjo uro. A v vsakem primeru bo tako kot ura tudi prstan za nekoga neprecenljiv.« Kako tak pristop pri Malalanu prakticirajo v svojem poslovnem vsakdanu?


 
 

Oseben pristop in skrbno razumevanje potreb stranke sta bili načeli, ki ju je gojil že Petrov oče Anton, ustanovitelj podjetja. Začetki blagovne znamke Malalan segajo v leto 1949 na Opčine, ki so zgolj za kratek in zasopihan vzpon na kraško planoto oddaljene od Trsta. V povojnem obdobju se je tradicija družinskega nakita na Slovenskem nekoliko izgubila ali vsaj začasno poniknila, a prav ta element – prenašanje iz rok v roke in iz roda v rod – je po mnenju Petra Malalana eden od ključnih, ko se pogovarjamo o pomenu umetelno oblikovanih dragocenosti.


 
 

Seveda ne moremo mimo dejavnika kakovosti. Najprej pri izbiri kakovostnih materialov, osemnajstkaratnega zlata in naravnih diamantov trajnostnega izvora. Nato pri izbiri tehnologije, ki omogoča, da se iz materialov izvleče najboljše finese. In seveda pri obrtniškem znanju oziroma kakovosti same izdelave.


 
 

Kot rad poudari Peter Malalan, so dragi kamni in plemenite kovine del narave, ki jih je treba obdelovati s spoštovanjem in zavedanjem, da bodo ostali še dolgo potem, ko nas ne bo več. V nasprotju z modo in oblačili, ki se spreminjajo iz leta v leto, je zato pri oblikovanju nakita pomembno, da se v njem zrcali tradicija in brezčasnost, ki bo zanamcem omogočala, da bodo s ponosom nosili iste kose čez petdeset let in več.


 
 

Z nakupom izbranega nakita ob dejanski materialni vrednosti ustvarjamo tudi zakladnico spominov. A kot hudomušno poudari Peter Malalan, vsega vseeno ne delamo le za naslednike, ampak vsaj deloma tudi zase. V zadnjih letih smo opustili določene stereotipe o obnašanju v skladu s pričakovanji drugih in prav to je po njegovem mnenju bistvo pri odločitvi za nakup dobre ure ali dragocene zapestnice. »Privoščiti si nekaj zase. Intenzivno delati in intenzivno uživati.«


 
 

Priporočamo, da webinarju prisluhnete do konca, saj se pogovor v nadaljevanju še dodatno razživi in izvedeli boste še cel kup poslovnih zanimivosti in življenjskih napotkov:

  • Kako se transformira urarska in zlatarska branža? Ali je direktna prodaja pomemben dejavnik?
  • Koliko škode je Apple naredil urarski industriji in če, v katerih segmentih?
  • Kako razvit je trg starih ur in kako je s preverjanjem njihove avtentičnosti?
  • Kateri dragi kamni so simbol moči, kateri modrosti in kateri nesmrtnosti?
  • Kako se imenuje urni mehanizem, ki izniči učinke gravitacije in ga sestavlja šeststo različnih delov, ki skupaj tehtajo vsega dve desetinki grama?
  • Kje je meja med uro, nakitom in umetnostnim delom?


 
 

Preizkusite skupnost CX-Slovenija.org 30-dni brezplačno in si oglejte celoten posnetek pogovora s Tjašo in Petrom Malalan.  


  • Vpišite geslo. Najmanjša dolžina 8 znakov.