Življenje je tobogan: o pričakovanjih, prepričanjih in željah s kliničnim psihologom Aleksandrom Zadelom


Preberi več

Življenje je tobogan: o pričakovanjih, prepričanjih in željah s kliničnim psihologom Aleksandrom Zadelom


Preberi več
 

K ako bi se radi počutili jutri? Vaš odgovor je verjetno: »Dobro.« Morda ste nekoliko bolj ambiciozni ali optimistični in ste odgovorili: »Bolje kot danes.« A od česa je odvisno naše dobro počutje? In kakšno možnost vpliva nanj imamo mi sami v okviru sodobne potrošniške družbe? Za pojasnila smo se obrnili na Aleksandra Zadela, doktorja klinične psihologije in prepoznavnega predavatelja, ki slovi po dinamičnih nastopih. Tudi tokrat je bilo tako. 
 

O potrebah in željah


  Odrasel človek v zmernem podnebnem pasu dnevno potrebuje dobra dva litra tekočine. Če smo bolj natančni – čiste pitne vode. Ko nam v telesu začne primanjkovati tekočine, se sproži fiziološka reakcija, ki jo imenujemo žeja. Tisti trenutek v nas vznikne želja, da bi nekaj spili. Želja je namreč socializirana potreba. Svojo potrebo bi lahko potešili z vodo, a pogosto se nam pred oči prikrade podoba hladnega soka, piva ali steklenice coca-cole. Torej nekaj, kar v resnici nadomešča našo čisto potrebo. Zakaj je to pomembno? Da bi se počutili dobro (kar je verjetno bil vaš odgovor na uvodno vprašanje), moramo namreč imeti zadovoljene ne samo svoje potrebe, temveč tudi želje. In kako jih zadovoljimo?

 
 

Dobro počutje = sredstvo + vedenje


  Najbolj pomembna komponenta našega zadovoljstva velikokrat ostane prikrita. Na mizi imamo lahko kozarec najbolj bistre studenčnice ali orošeno steklenico svoje najljubše pijače, a če se ne bomo premaknili do mize in naredili dolgega požirka, bomo ostali nepotešeni.

 
 

  Vedenje je namreč tisti bistveni element, ki poganja dobro počutje. In ena največjih zmot, v katerih živimo ljudje v sodobnem potrošništvu, je ta, da bodo naše potrebe in želje zadoščene, že če bomo v lasti imeli odlična materialna sredstva. A ko se na Maslowovi hierarhiji potreb pomikamo višje, naše vedenje postaja vedno pomembnejše. Dobri nogometni čevlji brez treninga namreč ne naredijo dobrega nogometaša. Lepa žena ali lep mož brez odprte in ljubeče komunikacije še ne ustvarita dobrega zakona. Prestižna služba ne pomeni nujno smiselnega in izpopolnjujočega dela … Kako naj torej najdemo izhod iz tovrstnih zagat?


 
 

Včlanite se v skupnost CX-Slovenija.org (30-dnevni brezplačni preizkus) in si oglejte celoten posnetek webinarja z Aleksandrom Zadelom.  

Izvedeli boste še kopico drugih zanimivosti:

 • Kako je mogoče doseči ravnotežje v življenju?
 • Zakaj je Freudov nečak Edward Bernays pomembnejši od svojega slavnega strica?
 • Zakaj nas je potrošništvo oropalo prihodnosti?
 • Kako nastaja stres in kakšno povezavo ima z našimi potrebami?
 • In zakaj se trebušnjaki v reklamah snemajo v črno-beli tehniki?

 • Vpišite geslo. Najmanjša dolžina 8 znakov.