Zaradi nasičenosti oglaševalskega trga in čedalje manjšega zaupanja potrošnikov v oglaševanje je pridobivanje novih strank vse težje. Na nakupne navade potrošnikov vedno bolj vplivajo mnenja prijateljev in drugih potrošnikov. Svoje izkušnje delijo na različnih platformah in dnevno ustvarijo nekaj milijard objav. Sodobnemu potrošniku se je krog ljudi povečal na 10-15 najbližjih, 200 prijateljev in 500 znancev.1

Zato se je Dropbox, ponudnik prostora za shranjevanje datotek v oblaku, pridobivanja novih strank lotil drugače. Že pri razvoju storitve so veliko truda vložili v enostavnost uporabe, ki je bila kritična zaradi dveh razlogov. Prvi razlog je bil spopad s konkurenčnimi produkti, namenjenimi prenosu datotek, kot so npr. USB-ključki, ki so izjemno preprosti za uporabo. Drugi razlog je bil ravno tako pomemben, ciljali so na visoko zadovoljstvo uporabnikov. Pot njihovega tipičnega uporabnika v tistem obdobju so opisali v štirih korakih. V prvem je slišal za njih na blogu, od prijatelja ipd., v drugem je spoznal, da se ni zavedal, da to potrebuje, v tretjem je videl, da storitev enostavno deluje ter bil v četrtem nepričakovano zadovoljen in je to želel deliti s prijatelji.

V 15 mesecih so prišli od 100 tisoč uporabnikov do 4 milijonov in to brez stroškov oglaševanja. Kako? S priporočilnim sistemom. Vsakemu priporočitelju, ki je Dropbox priporočil svojemu prijatelju, in vsakemu priporočencu, ki je začel uporabljati storitev, so omogočili povečanje prostora za shranjevanje za 0,5 GB, ki se je z začetnih 2,5 GB lahko povzpel do 16 GB prostora za shranjevanje. Komunikacija uporabnikom je bila kratka in jasna. Komunicirali so ”Dobite več brezplačnega prostora” in ne ”Priporoči prijatelju”. Samo oktobra 2010 so uporabniki poslali skoraj tri milijone vabil.

V Dropboxu so učinkovito povezali, kar pravijo raziskave: 83 % zadovoljnih strank je pripravljenih priporočiti produkte in storitve (le 29 % jih to sicer tudi dejansko stori, ker jih k temu nihče ne spodbudi)2, in 92 % strank, ki zaupajo priporočilom prijateljev bolj kot ostalemu oglaševanju3. S priporočilnim sistemom so zadovoljne uporabnike povabili, da postanejo njihovi ambasadorji in jih priporočijo svojim prijateljem, znancem, sorodnikom in sodelavcem. Spodbujali so jih tako, da so jim za to ponudili ugodnost, ki jo lahko koristijo ob realizaciji posameznega priporočila. Priporočilni sistem pa jim je omogočil, da so celoten proces učinkovito upravljali.

In zakaj priporočilni sistem lahko koristi tudi vašemu poslu? Ker vam omogoča pridobivanje novih strank z nizkimi stroški, enostavno upravljanje z ugodnostmi za sodelujoče, skrajšuje prodajne cikle … in še mnogo drugih prednosti, ki smo jih vključili tudi v naš priporočilni sistem Povej prijatelju.

 

[email protected]

Viri:

1 slideshare.net/matthijsdraijer/succesful-referral-campaign-in-5-steps
2 Texas Tech University & Advisor Impact “Anatomy of the Referral: Economics of loyalty” December 2010
3Nielsen Global Online Customer Survey, July 2009<