ŠTUDIJA PRIMERA

V Mladinski knjigi si pred dejstvom, da ljudje ne beremo manj, ampak predvsem drugače, niso zatiskali oči, temveč so si prilagoditev novim bralnim navadam ljudi zastavili kot enega od pomembnih ciljev celostne digitalizacije podjetja, pri tem procesu pa smo jih v FrodXu podprli s svojim znanjem in rešitvami.

Celosten pristop k digitalizaciji

V Mladinski knjigi so se odločili za velik korak v digitalno in se lotili celostnega pristopa k digitalizaciji na vseh treh najpomembnejših področjih, ki so:

  • digitalizacija produktov (razvoj novih produktov),
  • digitalizacija prodajnih poti (novi prodajni kanali in nove poti do strank),
  • digitalizacija notranjih procesov (vpeljava sistemov, AI, avtomatizacija procesov …).

Analiza stanja je pokazala, da bi vztrajanje pri zgolj tiskanih knjigah privedlo do izgube stika z digitalnimi bralci in posledično upada prihodkov. Tudi obstoječe oblike programov zvestobe se borijo z delnim pomanjkanjem prave vrednosti za (sodobne) kupce. Raznovrstnost digitalnih vsebin omogoča tudi veliko večjo izkoriščenost posameznih delov intelektualne lastnine MK, z digitalizacijo pa je mogoče razširiti tudi komunikacijo – klasičnim kanalom (tiskani katalogi, telefon, osebna prodaja) se pridruži večkanalnost, ki jo omogočajo splet, mediji in pametni telefoni.

Mladinska knjiga PLUS

Pri snovanju najboljše rešitve je sodelovalo več ekip podjetij Mladinska knjiga in FrodX. Na koncu smo oblikovali naročniško storitev Mladinska knjiga PLUS, ki sledi vzoru naročniških digitalnih storitev globalnih ponudnikov (angl. subscription e-commerce) in v obliki mobilne aplikacije prinaša novo izkušnjo knjižnih vsebin. Vsebine so uporabnikom na voljo na mobilnem telefonu, v prvi fazi pa aplikacija ponuja tri različne oblike vsebin – e-knjige, zvočnice in branke (kratki povzetki knjižnih del).

Izpostaviti velja, da so vse vsebine na voljo v slovenskem jeziku, tudi zvočnice (avdio knjige), ki jih z veliko občutka berejo slovenski igralci in drugi znani glasovi ter so odlična rešitev za uživanje v knjigah med vožnjo z avtom, na sprehodu, med rekreacijo ali popoldanskim posedanjem na domači terasi.

Z aplikacijo za pametne telefone je rešitev pisana na kožo tistim sodobnim bralcem, ki jim tiskane knjige niso všeč, a se hkrati nočejo ukvarjati z različnimi formati vsebin za e-bralnike. Z naborom vsebin, ki se veča dobesedno vsak dan, imajo bralci na svojih telefonih vsa najboljša dela iz ponudbe Mladinske knjige, do njih pa lahko dostopajo kjerkoli in kadarkoli.

Glavni izzivi:

– spremenjene navade bralcev,
– zahteve t. i. digitalnih kupcev po drugačnih formatih vsebin,
– vzpostavitev novih načinov za komunikacijo s svojimi bralci (kupci). 

Od ideje do izvedbe

Za zagotavljanje najboljše izkušnje za uporabnike aplikacije ter hkrati uspešno pridobivanje novih bralcev in prodajo naročnin na storitev smo pri FrodXu predlagali povezavo aplikacije s platformo Shopify Plus, CX platformo SAP Emarsys Customer Engagement ter ERP-sistemom Libris.

Platformo Shopify Plus smo uporabili za izvajanje spletnih nakupov in upravljanje mesečnih oz. letnih naročnin ter jo povezali z ERP-sistemom Mladinske knjige, kjer so shranjeni podatki o strankah, nakupih in produktnem katalogu.

Za učinkovito večkanalno komunikacijo z obstoječimi in potencialnimi uporabniki storitve (aplikacije) smo vključili platformo SAP Emarsys Customer Engagement. Z njo lahko v Mladinski knjigi svojim uporabnikom priporočajo vsebine, izbrane na podlagi njihovih preferenc in zgodovine uporabe aplikacije.

Z med seboj povezanimi aplikacijo, Shopifyjem in Emarsysom lahko Mladinska knjiga uporabnikom zagotavlja najboljšo izkušnjo, osvežuje ponudbo vsebin, skrbi za urejene in ažurirane podatke uporabnikov ter jih personalizirano nagovarja. Del tega je bilo tudi opolnomočenje ekipe za podporo strankam in vzpostavitev klicnega centra na rešitvi MS Dynamics.

V FrodXu smo z veseljem podprli proces digitalizacije in z izbiro sodobnih digitalnih orodji ter podporo pri integracijah pomagali ustvariti rešitev, ki Mladinski knjigi omogoča razširitev poslovanja na nova področja. Verjamemo, da lahko z aplikacijo in personalizacijo komunikacije tudi v digitalni obliki ponudimo to, kar klasičnim knjižnim moljem ponujajo knjige v tiskani obliki. Za piko na i pa so vse vsebine skrbno izbrane in v slovenskem jeziku.

Ker smo želeli, da bi naši bralci kljub pomanjkanju časa ostali v stiku z dobrimi zgodbami, znanjem in ustvarjalnostjo, smo morali v Mladinski knjigi razmišljati izven ustaljenih klasičnih knjižnih platnic. Z aplikacijo Mladinska knjiga PLUS smo ljudem izvrstno zbirko kakovostnih vsebin v slovenskem jeziku ponudili na drugačen, njim privlačen način in jim omogočili prebiranje, poslušanje in listanje po obsežni digitalni knjižnici točno takrat, ko jim to ustreza. Tako rekoč na klik.



Irena Čebulj

direktorica marketinga
Mladinska knjiga Trgovina d.o.o.

Shopify Plus je bil logična izbira

Pri snovanju rešitve Mladinska knjiga PLUS smo kmalu začeli razmišljati širše, saj smo že na začetku projekta ugotovili, da v Mladinski knjigi za spletno prodajo uporabljajo več različnih platform (emka.si, Svet knjige, Cicido, B2B-portal …). Nekatere od teh so bile med seboj povezane, druge so delovale samostojno, predvsem pa so težave povzročale neenotne digitalne prodajne in komunikacijske poti. Ocenili smo, da bi bilo za učinkovito podporo kompleksnim poslovnim procesom najbolje, če bi vse obstoječe platforme združili na skupno platformo, ki bi služila celotni spletni prodaji ter povezala vse procese in prodajno-komunikacijske poti na enem mestu. Predlagali smo platformo Shopify, ki poganja več kot 4.000.000 spletnih trgovcev in pomaga ustvariti približno 79 milijard dolarjev letnega prometa, v Mladinski knjigi pa so nato izbrali njeno verzijo Plus.

Shopify Plus omogoča učinkovito povezovanje z ERP sistemi in uporabo za več B2B in B2C-kanalov hkrati. Z eno licenco lahko v Mladinski knjigi podprejo do 10 različnih strani, za potrebe mednarodnega poslovanja pa lahko vsako od njih izdelajo tudi v več različnih jezikih. Ob vseh funkcijah spletne trgovine (vpogled v zalogo, seznam najbolj prodajanih artiklov itn.) je administratorjem na voljo tudi napredna »out of the box« analitika, zadovoljstvo kupcev pa močno povečajo z učinkovitim upravljanjem digitalnih kanalov za komunikacijo s strankami. Za konec pa bi izpostavil še odlično uporabniško izkušnjo, ki administratorjem in zaposlenim omogoča hitro in enostavno privajanje.



Gorazd Zakrajšek

svetovalec za inovacije
FrodX

Projekt, ki je zahteval tudi nekaj miselnih premikov

Pri projektu Mladinska knjiga PLUS smo se nekajkrat znašli v nam manj znanih vodah, a se izzivov nismo ustrašili. Aplikacija Mladinska knjiga PLUS je rezultat večmesečnega razvoja, ki pa je hkrati le vrh ledene gore, pod katerim se skriva kompleksen sistem med seboj povezanih različnih orodij, platform in procesov. Usklajevanje različnih udeležencev projekta in urejanje vseh povezav je predstavljalo največji izziv projektnega vodenja, delo pa se nadaljuje tudi s spremljanjem povratnih informacij uporabnikov in njihovega zadovoljstva.

V času od prvih idej do lansiranja produkta na trg smo dokazali, da se zelo hitro učimo, predvsem pa znamo pri ustvarjanju rešitev združiti izkušnje, primerna orodja in znanje naših strokovnjakov. Povezali smo različne ekipe (Data, CRM, MarTech), uporabili najsodobnejša orodja in platforme (Emarsys, Shopify …) ter na koncu sestavili rešitev, ki jo lahko upravičeno štejemo za enega najbolj kompleksnih FrodXovih projektov do sedaj.

Glavni cilj aplikacije je bil poskrbeti za zapolnitev tržne niše novih bralnih navad. Vodenje projekta je predvsem zaradi popolnoma novih oblik vsebin zahtevalo kar nekaj miselnih preskokov pri FrodXu in Mladinski knjigi, pa tudi pri uporabnikih.

Kot eno najboljših odločitev bi rad izpostavil odločitev Mladinske knjige za lastno produkcijo zvočnic v slovenskem jeziku. Zvočnice so po prvih odzivih uporabnikov pravi hit in prepričan sem, da bo ta format vsebin v prihodnosti deležen veliko pozornosti.



Tomaž Lukman

projektni vodja
FrodX