Danes me je žena spomnila, da ima FrodX rojstni dan. Petega po vrsti. Meni pa se zdi, da smo šele dobro začeli. Morda zato, ker še vedno, 5 let po ustanovitvi, ne mine dan, ko si ne bi postavil dveh vedno enakih vprašanj:

  • Kaj naše stranke v resnici od nas kupijo?
  • Kaj jih spodbudi k nakupni odločitvi?

Če kdaj uspeš pridobiti resnična, pristna odgovora na ti vprašanji, postaneš gospodar svoje usode. Če le zmoreš dobaviti to, kar veleva odgovor, seveda. Žal pa ultimativnega odgovora na ti dve vprašanji ni. Nihče ju ne pozna v celoti, predvsem pa se ves čas spreminjata. To, da so v marketingu in razvoju poslovanja samo premikajoče se tarče, sem vedel že prej. A temu, da si z vsakim zgrešenim strelom korak bližje pravemu odgovoru, zdaj več ne verjamem.
Po 5 letih lahko rečem, da se FrodX ves ta čas ukvarja s tem, kako upravljati spremembe. Podjetjem, ki želijo uvesti spremembo, pomagamo s svojim znanjem in izkušnjami. To je pravzaprav naš biznis.
Minili so časi, ko so prodajalci iskali odgovor, kako bodo imeli pod nadzorom prodajni proces. Click To Tweet Vse, kar se je spremenilo od našega začetka do danes, je stran, za katero delamo. Ko sem se odločal za samostojno pot, sem bil prepričan, da se da dostojno živeti, če podjetjem pomagaš svetovati pri pametnejših nakupnih odločitvah. Skoraj dve leti sem potreboval, da sem ugotovil, da je samo vprašanje časa, ko bo vse potrebno za oblikovanje nakupne odločitve kaj kmalu potencialnim kupcem dostopno na spletu, na družabnih omrežjih … In da mojo pomoč potrebujejo predvsem tisti ponudniki, ki tega še niso spoznali.
Ja, minili so časi, ko so prodajalci iskali odgovor, kako bodo imeli pod nadzorom prodajni proces. Zdaj najboljši med njimi točno vedo, da to ni mogoče. Vsaj takrat ne, ko je govora o ozaveščenem, informiranem kupcu. Najboljši med njimi se zavedajo, da zdaj lahko le (ali pa predvsem) spremljajo nakupni proces potencialne stranke in mu prilagajajo vsebine, ki jih ta išče pri oblikovanju svoje nakupne odločitve. Angažirani kupci se želijo sami izobraziti z informacijami, ki so jim na voljo v digitalnem okolju. Pri ponudnikih, ki te informacije nudijo. Če kdo potrebuje mojo roko, so torej to kvečjemu ponudniki, ki so to spremembo zaznali, a še niso primerno preobrazili svoje prodaje in marketinga v skladu z novimi nakupnimi navadami sodobnega kupca. In imajo to željo, seveda.
Angažirani kupci se sami izobrazijo z informacijami, ki so jim na voljo v digitalnem okolju. Click To Tweet Po 5 letih ugotavljam, da sem del krasne 20-članske ekipe, ki se nenehno zavzema, kako bi približno 50 podjetij iz regije lahko bilo prodajno uspešnejših, kako bi prehitelo svoje tekmece in kako v tekmi za novo stranko izkazalo svojo konkurenčno prednost. Ogromno razmišljanja o na začetku tega zapisa omenjenih dveh ključnih vprašanjih, ogromno načrtovanja in priprave vsebin. In precej več ukvarjanja s tehnologijo, kot sem se na začetku zavedal, da bo potrebnega.
Lepih 5 let je za nami. Vse najboljše, FrodX!
 
[email protected]
Ps.
Če nimate dilem z odgovori na omenjeni vprašanji na začetku tega zapisa, obstaja možnost, da o tem še niste dovolj poglobljeno razmišljali ali pa stavite na čustveno neobremenjenost svojih potencialnih kupcev. Nič od tega ni dobro za vaš posel. Nakupne navade so se zaradi dostopnosti informacij radikalno spremenile in se še naprej spreminjajo. Če se ne prilagajate, prepuščate priložnost bolj prilagojenim. 
Vasi kupci