Ni ga content marketerja, ki se na eni točki ni intenzivno učil od Hubspota. Čeprav z njimi ne delamo prav veliko, imamo v FrodXu še danes navado, da vsi razen čistilke letno opravimo Hubspot certifikacijo – zgolj zato, da zagotovimo, da vsi v podjetju vzdržujemo nek nivo splošnega poznavanja širših in novejših praks v digitalnem marketingu.
Prav zato mi je včeraj med množico objav na LinkedInu padel v oči Hubspotov zapis z naslovom 11 slovničnih napak velikih znamk. Zapis ni bil na ravni, ki smo je od Hubspota vajeni, in je dajal vtis, da je bil napisan na silo in zgolj zato, da držijo visoko frekvenco objav. Velikokrat tudi v FrodXu svetujemo, da je pogostost objavljanja vsebin na blogu pomembna, včasih celo ključna. A tudi za ceno kredibilne vsebine? Ne privoščite si tega. Nikoli.
Včasih zaradi pogostosti objavljanja na blogu trpi vsebina. Ne privoščite si tega. Click To Tweet Kakšne vsebine spadajo na blog?
Pogostost objavljanja naših zapisov je že dobro leto enaka – en zapis na teden, vedno ob četrtkih. (Razen kadar, tako kot danes, objavimo nov zapis v petek. Ker lahko.) Več zapisov bi lahko objavili, če bi blogu dodali “površinske” nasvete (in s površinskimi mislim tiste za TOFU – Top Of the Funnel leade) – potem bi jih bili sposobni napisati 3 ali 4 na teden. A tega je, kot rečeno, na spletu dovolj. V angleščini nepregledno število; slovenskih manj, a vsak dan več. Poleg tega v FrodXu poskušamo pomagati podjetjem, ki rešujejo strateške in procesne izzive v marketingu in prodaji, ne pa tistim, ki iščejo e-mail marketing sistem (kot je Mailchimp), da bodo z njim enake vsebine pošiljali na veliko število nesegmentiranih prejemnikov.
Preden začnete pisati blog, premislite, komu je namenjen in kaj želite doseči z njim. Click To Tweet Poznajte svoje cilje
Naša mantra, kadar svetujemo, kako se lotiti bloga, je vedno – premislite, preden začnete. Premislite, komu je namenjen. Za stranke na vrhu prodajnega lijaka (ki šele raziskujejo, kaj točno je njihov problem) so zapisi, kot je 10 nasvetov za vzdrževanje vrtne kosilnice, odlični. Strankam, ki so na sredini prodajnega lijaka (ki že iščejo rešitve za svoje probleme), pa taki zapisi niso dovolj, ampak potrebujejo in iščejo bolj poglobljene informacije.
Naslednje vprašanje, na katerega morate odgovoriti, je, kaj želite doseči z blogom. Več prometa na spletni strani? Potem pišite za TOFU leade – teh je neprimerno več kot ostalih. In v tem primeru mora biti pogostost vašega objavljanja višja (vsaj 3 na teden). Če želite, da vas ljudje prepoznavajo kot kredibilnega partnerja pri reševanju sistemskih problemov, potem se osredotočite na vsebino za MOFU – Middle Of the Funnel leade. In čeprav je tu lahko pogostost objavljanja manjša (z manjša mislim enkrat na teden, ne enkrat na mesec), je to neprimerno težja pot in zahtevnejša vsebina, zato premislite, ali imate v podjetju ljudi, ki so izzivu vsebinsko in jezikovno dorasli.
Če veste, kakšne vsebine objavljate na blogu, s kakšnim namenom in za koga, boste kredibilni. Click To Tweet Oba pristopa sta dobra – če z njima dosežete zastavljene cilje. Lahko ju tudi izmenjujete, a potem to počnite redno in pregledno. Lahko se odločite za dve objavi na teden – eno za TOFU in eno za MOFU, a vsaki določite dan v tednu. Tako bodo bralci vedeli, kje so in kaj lahko pričakujejo. Če veste, kakšne vsebine objavljate, s kakšnim namenom in za koga, boste kredibilni. In ko boste kredibilni, vas bodo ljudje jemali resno. In ko vas bodo jemali resno, se bodo na vas obrnili takrat, ko bodo imeli problem, ki bo vsaj posredno povezan s področjem, na katerem delujete.
 
 
[email protected]
 
P. S. Pri premišljevanju, za koga pisati in kako, vam lahko pomaga tudi naš Planer trženja. V njem med drugim najdete kar nekaj vprašanj, ki vas lahko vodijo pri načrtovanju vašega pristopa k pisanju bloga.