Visoko personalizirane tiskovine premium kakovosti, poslane temeljito izbrani ciljni skupini, neverjetno delujejo! Kot zagovornik vsega digitalnega sem kar težko zapisal prejšnjo poved.
Denar, ki smo ga pri trženju našega seminarja ”Kako tržiti in prodajati hiperpovezanim informiranim kupcem” običajno namenjali oglaševanju prek Facebooka, Googla ali članka PR na Finance.si, smo tokrat namenili za direktno (fizično) pošto izbranim ljudem v podjetjih, katerih zaposleni bolj ali manj redno spremljajo naše vsebine in bi po dejavnosti ter velikosti lahko bila primerna za sodelovanje s FrodXom.
Se vračamo nazaj k papirju? Click To Tweet Osredotočili smo se na odločevalce v podjetjih, za katere smo predvidevali, da bi sodeč po aktivnostih oziroma digitalnih sledeh njihovih sodelavcev lahko že kaj slišali o FrodXu oziroma nas prepoznali kot relevantnega ponudnika znanja. Morda smo te ljudi v preteklosti tudi že poskusili nagovoriti prek digitalnih kanalov, a pri tem očitno nismo bili toliko uspešni, da bi uspeli pridobiti dovolj pozornosti, da bi ti postali naši zvesti sledilci. Personalizirano vabilo na naš seminar v papirni obliki, ki je očitno našlo pot do njihove delovne mize, jih je tako ali drugače spodbudilo k akciji. Seminarja so se udeležili sami ali pa so nanj poslali svoje zaposlene, ki se ukvarjajo s področjem, ki je bil tema seminarja.

Bistvo uspeha

Bistvo uspeha ni le v odzivu na vabilo ali nemara v strošku promocije na udeleženca. Kot bistvo uspeha moram kljub vsemu navesti, da smo s tem načinom uspeli ustvariti bistveno boljši izplen ”poseminarskih” aktivnosti v podjetjih, od koder so prišli udeleženci. Prav vsi udeleženci, ki so se odzvali na ”papirno” vabilo, so nas že na seminarju samem povabili na obisk v njihovem podjetju. Nekateri med njimi tudi na sestanek z vodstvom podjetja.
Naj še v nekaj alinej strnem, kaj je vodilo k takšnemu uspehu, ki vsekakor ni bil tako zelo nepričakovan – sicer v svojo kampanjo niti ne bi poskušali vključiti offline komunikacijskega kanala, kot je direktna papirna pošta.

  1. Napadli smo komunikacijski kanal, ki so ga vsi, s katerimi tekmujemo za pozornost iste ciljne publike, opustili. Verjetno smo bili edini tisti dan na mizi. V inboxu elektronske pošte bi bili eni od nekaj desetih.
  1. Personalizacije vabila smo se lotili na način, da je vsak od udeležencev dobil personalizirano vsebino za svoje podjetje in zanj osebno. Ni nam bilo nerodno personalizirati niti klica k akciji. Offline komunikacijski kanal smo personalizirali, kot bi bil v celoti digitalen.
  1. Verjeli smo, da izgled vabila lahko pomaga pritegniti pozornost – za izdelavo vabila in kuverte smo izbrali nenavaden format velikosti, papir nadstandardne kakovosti in na otip občutljiv tisk (lak UV).
  1. Vsi prejemniki so bili temeljito izbrani in predvidoma dobro ogreti (prek mene ali drugih sodelavcev v podjetju, zato smo prepričani, da so nas vsi do neke mere poznali). Vabilo je odigralo vlogo finalnega klica k akciji in še to zgolj pri ljudeh, kjer tega nismo uspeli doseči s komunikacijo prek digitalnih kanalov.
Marketing prej ali slej ubije vsak komunikacijski kanal, ki se ga loti. Tako pač je. Click To Tweet Za konec moram povedati še to, da ne računamo s tem, da smo prišli do ultimativne rešitve za vabljenje udeležencev na naše seminarje. Sodeč po izkušnjah se bodo zdaj tega kanala začeli lotevati tudi drugi. In ga ponovno ubili. Tako kot vedno. Marketing prej ali slej ubije vsak komunikacijski kanal, ki se ga loti. Tako pač je.
 
[email protected]