Potovanja me vedno streznijo. Že ko mislim, da nekaj v življenju vem, se znajdem v nekem tujem okolju in spet ugotovim, da ne vem absolutno ničesar. Pred nekaj tedni sem jo mahnila v Maroko, destinacijo, ki je bila na mojem »to-do« seznamu že vrsto let.
Poleg tega, da Maroko ni samo ena velika puščava, da je metin čaj pravzaprav nadgrajeni zeleni čaj in da filmska ekipa legendarne uspešnice Casablanca dejansko nikdar ni stopila na maroška tla, me je na tem potovanju presenetilo še eno spoznanje – Maročani obvladajo inbound marketing.
V to me je neizpodbitno prepričal Mohammed, skrbnik riada, nekakšnega tradicionalnega arabskega hotela, v katerem sem prenočila v Fezu. Mohammed je, brez pretiravanj, rock zvezdnik sodobnega marketinga. Ogrevanje leadov, negovanje strank, spodbujanje priporočil … Vse to so aktivnosti, ki jih ima 25-letni študent turizma v malem prstu in jih že leta vsakodnevno izvaja, čeprav sem prepričana, da skoraj v celoti nezavedno, brez neke posebne strategije ali dragega poslovnega načrta. Kot da bi imel zlata pravila inbound marketinga zapisana v svojih genih.
Ali so si inbound marketing izmislili Arabci? Click To Tweet Kako je mogoče, da je prav njegov riad zaseden že mesece vnaprej, čeprav je samo na tisti ulici še vsaj 5 podobnih prenočišč? Zakaj bom tudi sama na spletni strani booking.com ob njegovi ponudbi kliknila na oceno 10?

  • 1. Njegov izdelek je prvovrsten in Mohammed je nanj ponosen

V življenju sem že precej potovala in posledično videla že ogromno različnih prenočišč, a omenjen »hotel« se je uvrstil na vrh seznama mojih najljubših. Pa ne le zato, ker so bile sobe domiselno opremljene z lokalnimi vzorci, ali ker je bil zajtrk sestavljen iz najbolj značilnih maroških sladkih kruhov. Tam se je znašel predvsem zato, ker je imel riad značaj, ki mu ga je dajal njegov skrbnik. Samo pomislite – kdaj ste si vi nazadnje zapomnili ime in obraz recepcionista nekega hotela, v katerem ste prenočili pičli dve noči?
Kdaj ste si nazadnje zapomnili ime in obraz recepcionista hotela, v katerem ste dvakrat prenočili? Click To Tweet

  • 2. Mohammed govori tri evropske jezike in se je nedavno izuril tudi v snemanju video posnetkov

Ko je ugotovil, da se mnogo gostov na poti do njegovih vrat pogosto izgubi med majhnimi uličicami zapletene mestne medine, je Mohammed posnel zabaven video posnetek, ki deluje kot priročni vodič po mestni medini. S tem je pomiril veliko gostov, ki se bojijo izgubljanja v prepletnih in občasno nevarnih uličicah (strah je upravičen, verjemite), obenem pa tudi sebi prihranil precej telefonskih klicev in iskanj izgubljenih popotnikov. In kako vse to vem? Mohammed se je poleg arabščine naučil govoriti tudi angleško, francosko in špansko. Zakaj? »Ker sem želel svoje goste razumeti.«

  • 3. Mohammed večino svojega dneva preživi ob pogovoru s svojimi gosti

Naj gre samo za skupno pitje jutranjega čaja ali pa druženje ob večernem sprehodu na lokalno razgledno točko, se Mohammed s svojimi gosti venomer pogovarja, jih posluša in pomaga z uporabnimi nasveti. Po kateri poti do naslednjega mesta ali kje najti najboljši tajin – vse to so vprašanja, na katere je Mohammed vedno pripravljen odgovoriti in s katerimi si pri svojih strankah dan za dnem gradi zaupanje. Dobro se zaveda, da je negovanje obstoječih strank vsaj tako pomembno kot pridobivanje novih, zato vse tovrstne klepete smatra kot dobro vložen čas. Ko bo svoje goste po najboljše arganovo olje poslal k svojemu bratrancu na koncu ulice, mu bodo ti najverjetneje prisluhnili tudi ob jasnem zavedanju, da gre za vzajemno uslugo. Ker tedaj v njihovih očeh ne bo več nadležen Maročan, ki jim želi na vsak način nekaj prodati, temveč Mohammed, njihov prijatelj.
Negovanje obstoječih strank je vsaj tako pomembno kot pridobivanje novih. Click To Tweet

  • 4. Mohammed se zaveda teže dobrega priporočila

Če ne bi bila iz te branže, najverjetneje sploh ne bi zavestno opazila, kako je Mohammed na izredno subtilen in nevsiljiv način ob slovesu, ki je bil poln lepih želja – »stay safe!«, »As-salamu alaykum!«, omenil tudi, da bi z veseljem prebral besedo ali dve o mojem zadovoljstvu na spletni strani booking.com. Glede na to, da sem prenočišče prav prek teh priporočil tudi našla, o moji odločitvi ni bilo več nikakršnega dvoma.

Nerada spet težim z »zdravo kmečko pametjo«, ampak …

Predvidevam, da Mohammed svoje delo opravlja tako, kot ga opravlja, ker je to počel že njegov oče, njegov dedek in tako naprej ter predvsem zato, ker je v letih izkušenj dobil dobro sliko o tem, kaj njegove stranke osrečuje in kaj ne. Skoraj zagotovo še nikdar ni slišal za izraz »inbound marketing«, ki, če sem popolnoma iskrena, se tudi meni zdi odveč.
Temu bi lahko zlahka rekli tudi zdrava kmečka pamet ali še bolje – stara dobra prijaznost in empatija. Dejstvo namreč je, da če se želimo nekomu približati, se mu priljubiti in mu na koncu tudi prodati nek izdelek, moramo z njim vzpostaviti prijazen in razumevajoč odnos. Mohammedu se sicer to zdi popolnoma samoumevno, če želite, pa lahko – zavoljo kredibilnosti – za to brez težav uporabimo tudi “fancy” izraz, kot je inbound marketing. 😉
 
[email protected]
 
[php snippet=1]