Vedno bolj se mi dozdeva, da smo začeli pogrešati ljudi. Delo od doma, omejevanje socialnih stikov, izrazit pandemični premik vsega na digitalne kanale – vse to prispeva, da tudi z dostavljavcem špecerije želiš poklepetati. Celo poslovno kosilo (»počivalšek«) je spet postalo dogodek.

Zdi se mi, da tako, kot je začetek pandemije dal velik pospešek digitalizaciji družbe, po enem letu ta ista pandemija (ob upanju na skorajšnji konec) daje priložnost za razvoj nedigitalnih storitev, ki bodo prepoznane kot premijske. Morda ne nujno premijske, zagotovo pa kot nov vir prihodkov (včasih ob tem tudi dodaten prodajni kanal) lahko predstavljajo inovacije, ki vrednosti za stranke ne iščejo v digitalizaciji, temveč v drugačni fizični izkušnji. 

Nove norme – nove navade – nove potrebe – nove priložnosti

Osnovni namen t.i. »Covid-digitalizacije« zadnjega leta je bil predvsem zmanjšati socialne stike kot odgovor na protiepidemijske ukrepe, kar je mnogim omogočilo nadaljevati poslovanje. Po mojem mnenju nam bo omejevanje socialnih stikov na nek način ostalo v krvi. Bolj kot prej bomo potrošniki dovzetni za ponudbo, ki bo svojo vrednost gradila prav na tem.

O tem sem začel premišljevati, ko sem slišal, kako Hotel&Bistro Linhart v Radovljici načrtuje nadgradnjo svoje gostinske ponudbe, da bodo vabili na kosila in večerje v hotelskih sobah. Da ohranite svoj mehurček. Sploh ne dvomim, da bo interesa dovolj tudi poleg tistih, ki so doslej iskali sobo za dnevni počitek. Najmanj do povratka turizma v polni meri kar se po mojem mnenju ne bo zgodilo tako hitro, sploh pa bo precej drugačen kot pred marcem 2020 , bo to zanje verjetno predstavljalo bistveno boljši zaslužek na vloženo enoto dela kot tekma v razvozu hrane na dom in kakršna koli digitalizacija za bolj enostavno naročanje za potrošnika.

Če ne morem v restavracijo ali pa se bojim obiska, je treba rešitev iskati v tem, kako na novo opredeliti pojem restavracije. Chef, ki zate skuha na domu, je večini (pre)drag. Dostava hrane na dom ni najbolj primerna za nekatere vrste jedi, ki bi jih ljudje radi jedli. Poiskati občutek, podoben varnosti doma, in obenem ponuditi pravo gostinsko ponudbo so dosegli tako, da so redefinirali pojem restavracije. Gostinci ostajajo v enakem poslu kot prej, a stranki so ponudili novo izkušnjo, ki delu potrošnikov pomeni pomembno ponudbeno vrednost. So rešitev iskali v digitalizaciji nečesa? Niso. Svojo idejo so iskali v tem, kako pomiriti novonastale strahove potrošnikov z redefiniranjem okvirov, v katerih so delovale restavracije pred Covidom-19.

Prepričan sem, da so priložnosti za naložbe v iskanje izboljšane ponudbene vrednosti izven kroga projektov digitalizacije precej bolj dosegljive s stališča vložkov, a terjajo mnogo več razmišljanja za vsako organizacijo posebej. Tu vas preko ciljne črte ne more pripeljati nek ponudnik informacijskih rešitev, ki poenoteno nastopa tudi pri vseh vaših konkurentih s svojim kosom programske opreme. Tu bo morala vsaka organizacija zase preizkusiti možnosti, ki so ji na voljo in ki jih zna in zmore realizirati.

Še nekaj primerov za pokušino …

V vsakodnevnem življenju potrošnika vidim ogromno idej v podobnem slogu. Prepričan sem, da se bodo prej ali slej pojavili mobilni bančniki, ki vam lahko tudi na dom pridejo prodat kredit in zamenjat bančni paket. Prepričan sem, da me bodo dostavljavci v obvestilu o skorajšnji dostavi paketa tudi povprašali, če bi ob tem rad oddal kak drug paket, da mi prihranijo obisk poslovalnice. Verjamem, da bom tudi v Sloveniji prej ali slej doživel, da bom lahko čevlje »pred nakupom« pomeril kar doma. Pa tudi to, da se bo pojavilo večje povpraševanje po osebnih oz. družinskih zdravnikih, ki pridejo na dom. Četudi bo za to raven storitve treba nekaj doplačati.

Ja, tudi vi imate podobno priložnost najverjetneje skrito nekje v bližini svoje dnevne rutine. Mi bomo z majem ponudili možnost izvedbe naših svetovalnih delavnic v naravi, na prostem. Verjamem, da bomo imeli stranke, ki bodo za fizično izkušnjo našega svetovanja pripravljene plačati več, kot bi jih to stalo preko Teamsov ali Zooma. In prav veselim se vsakega dne, ko mi ne bo treba cel dan sedeti pred kamero in mikrofonom.


[email protected]