Nelson Mandela je dejal: »Vse se zdi nemogoče, dokler ni narejeno.« Preteklo leto je bilo na več načinov utelešenje tega pravila, saj so nas okoliščine prisilile v korake, ki jih prostovoljno bržkone ne bi storili nikoli ali pa vsaj še nekaj let ne. Vsaka težava je priložnost za učenje. Kaj smo se torej leta 2020 naučili o marketingu?

Epidemija ni večna, tudi marketinški pristopi ne

Želimo ali ne, naš način dela, vedenja in življenja se neprestano spreminja. Covid-19 je dokaz, da so lahko ti premiki zelo radikalni in nepričakovani. Zato moramo neprestano spreminjati tudi načine, kako se povezujemo s strankami. Jumbo plakat za našo poslovalnico v centru mesta je na žalost nepomemben leta 2020, medtem ko kraljuje neposreden stik s kupcem preko naprave, ki jo ima pri sebi bolj pogosto kot partnerja. Vedno moramo biti pripravljeni na obrat in prilagajanje pristopa, saj noben ne deluje večno.

Tehnologija je za vse

Tehnologija, digitalizacija in inovacije ne smejo ostati floskule iz konferenčnih powerpointov in neplodnih poslovnih načrtov ter ne veljajo zgolj za tehnološka podjetja. Tako za učinkovito delo kot za povezovanje s kupci je potrebno izbrati, prilagoditi in ustrezno aplicirati pravo tehnologijo. Buljenje v mobilca za kuhinjsko mizo ne bo pomagalo izboljšati učinkovitosti, enako velja za ročno sestavljanje mailov ali sporočil SMS za stotine uporabnikov. 

Odnos je pomemben. Najpomembnejši.

V letu, ko smo svojega poštarja videli pogosteje od najboljših prijateljev in znancev, je tudi malce manj socialne ljudi zadelo spoznanje, da so odnosi najpomembnejši element naših osebnih in poslovnih življenj. Zato je izjemno pomembno, da jih gojimo na različne načine, predvsem pa z ustreznim sporočanjem, ki je v teh negotovih časih še toliko bolj pomembno. Epidemija preprosto ni izgovor za slab odnos s strankami. Dober odnos je bila že prej pomembna konkurenčna prednost, le da je epidemija pospešila zavedanje o tem. Pravo sporočilo, po pravem kanalu, v pravem delu dneva, ažurno sporočanje o statusu – to so le nekateri imperativi, ki jih morajo podjetja uvesti in spoštovati, sicer ne bodo preživela. Tako kot ne preživijo prijateljstva, ki zvodenijo na priložnostno srečanje na sanitarijah avtokampa 10 let od zadnjega naključnega srečanja v parkirni hiši.

Okoliščine narekujejo sporočilo

Vsebine in sporočila je potrebno prilagajati okoliščinam. Ob koncu februarja – le nekaj dni, preden se je epidemija zasidrala v globalno realnost, je pivo Corona lansiralo novo izdelčno linijo. Oglas na družabnih omrežjih, ki ne bi mogel biti bolj štorasto tempiran, se je glasil: »Corona … kmalu na vaši obali.« Bržkone ga ni med nami, ki je slavil, ko se je prerokba uresničila. 

Uporabniška izkušnja ni začasen odziv

Uporabniška izkušnja ni nekaj, kar organizacije razvijajo za čas krize, naj bo epidemiološka ali kakšna druga, temveč je rdeča nit za odnos s strankami, ki se tke za vedno. Se spreminja, se prilagaja, se obrača – a ostaja usmerjena v stranko ter kako ji zagotoviti, da bo nekaj lažje, udobneje, prijetneje in navsezadnje zabavno. Uporabniška izkušnja pa ni pomembna zgolj za stranke, temveč tudi za organizacije – boljše poznavanje potreb/zahtev trga pomeni, da boste lažje in ustrezneje razvrščali aktivnosti in interakcijo s strankami, ko jih te dejansko želijo, s čimer boste dosegli učinkovitejše delovanje in bolj smotrno investiranje.