Končuje se eno precej čudno leto. Epidemija še vedno traja in pred nami je še najmanj val različice omikron. Družbena klima je slaba, retorika trenutnih političnih akterjev ni pomirjujoča in državljanom prijazna. Vse se draži in prvič po veliko letih spet primanjkuje dobrin, da bi zahodna družba uživala potrošništvo, kot ga je bila vajena.

Tudi vi postajate družina s svojimi sodelavci?

Na drugi strani gledam FrodX. Družbo v malem. Približno 40 posameznikov in 40 njihovih družin. Z delom od doma so tudi te na nek način postale del našega delovnega prostora. Preko Teamsov in Zooma slučajno spoznavam otroke svojih sodelavcev, njihove partnerje, hišne ljubljenčke … Zaradi dela od doma tudi oni živijo del naše zgodbe in zdi se mi, da ponosno gledajo nanjo.

Pri vsem skupaj mi je najbolj zanimivo to, da je razpoloženje v FrodXu neprimerno boljše v primerjavi s trenutno družbeno klimo v Sloveniji. Sprašujem se, zakaj. Kaj je pri nas drugače. Bi lahko to prenesli na širšo družbo? Vsaj na naše stranke in partnerje. Morda na šole, od koder prihajajo naši sodelavci …

Povezujejo skupni cilji in poenotenje okrog skupne vizije

Imamo skupne cilje, ki nas navdihujejo do te mere, da smo sposobni preseči razlike. Tudi v naših vrstah so ljudje različnih političnih nazorov in z različnimi stališči glede cepljenja. A tega ni čutiti. Ni razdvojenosti. Je res, da imam kot direktor več vpliva na izbor ljudi, ki me obdajajo, kot jo ima politični vrh države. A menim, da se v tem ne skriva ključni razlog.

Menim, da nas združujejo skupni cilji. Jasna vizija in vsem razumljivo poslanstvo. Razmišljamo in pogovarjamo se o tem, kako lahko našim partnerjem pomagamo pri rasti njihovega poslovanja. In pri tem vedno znova odkrivamo nove možnosti.

Razvoj novih tehnologij, umetna inteligenca, novi pristopi s področja trženja in (spletne) prodaje – vse to precej bolj spreminja področje dela, kje se preizkušamo kot ponudnik svetovalnih storitev in implementator tehnologij, kot ga je inbound marketing pred 12 leti, ko smo s FrodXom začeli svojo pot. In to nas navdušuje. S transformacijami marketinga, prodaje in oskrbe strank, pri katerih sodelujemo zdaj, bistveno bolj vplivamo na izplen naših partnerjev, kot smo lahko nekoč. Je pa bistveno zahtevnejše, predvsem pa bolj obsežno. Za majhne time, kakršen smo bili tudi sami nekoč, je ta posel postal praktično neizvedljiv.

Končno nekaj resnično novega, kar bo lahko naredilo velike razlike na trgu

Leto, ki je pred nami, bodo zaznamovali AI-marketing, prenova programov zvestobe in hiperpersonalizacija, ki bo avtomatizacijo tržnih komunikacij spravila na povsem nov nivo.

Če je bilo vse z AI doslej povezano bolj kot ne z znanostjo, zdaj to znamo aplicirati na raven uporabnosti za povsem običajna velika in srednja velika slovenska podjetja. In jim s tem poenostaviti vse tisto, s čimer so se doslej ukvarjali njihovi ljudje v marketingu, prodaji in IT-oddelkih. Po vseh teh letih imamo spet nekaj revolucionarno novega. Nekaj, zaradi česar bo naše delo pustilo pečat. Večji kot kadarkoli v zgodovini našega podjetja. In to je tisto, kar mislim, da nas povezuje. In motivira kot ekipo za nove in nove transformacijske podvige naših partnerjev.

Morda se kot družba znamo poistovetiti z zeleno prihodnostjo in bolj trajnostnim delovanjem

Če se ozrem izven FrodXa, na celotno slovensko družbo, menim, da nam manjka vizije in ciljev, s katerimi bi se poistovetili in bi nas povezali. Nekaj tako močnega, kot je bila osamosvojitev in članstvo v EU, ko smo kot družba precej poenoteno zrli v prihodnost. Manjkajo nam vizionarji, ki bi usmerili naš pogled v prihodnost in ne vedno znova nazaj v popravo nekih preteklih krivic dveh ali treh generacij pred nami. Morda proti zaščiti okolja in skrbi za naš planet. Vsi bi radi dihali bolj čist zrak in jedli bolj zdravo hrano. Vsi bi to radi privoščili tudi svojim otrokom. A pojma trajnost sploh še ne razumemo dobro. Kaj šele, da bi ga znali živeti … Rabimo svoj čas. Predvsem pa nekoga, ki bo neprestano  usmerjal naš pogled tja in nas na ta način povezoval.

Želim vam obilo zdravja in veliko srečnih trenutkov v letu, ki je pred nami. Privoščim vam, da bi se znali poistovetiti s skupnimi cilji z ljudmi, s katerimi preživite večji del svojega dneva. Naj vas dobra energija spremlja na slehernem koraku. Širite jo. Vsak od nas je lahko nekomu navdih. Srečno 2022!

[email protected]