December je čas za ocene in načrte. Mesec, ko potegnemo črto pod uspehi in neuspehi v minulem letu in ko snujemo strategije za napad na poslovne cilje v prihodnjem. A preden stopimo v prihodnost in analiziramo ključne trende, ki bodo oblikovali marketing v letu 2023 (in kasneje), se še enkrat ozrimo čez ramo v pretekla leta. Premislite, če se strinjate z naslednjo trditvijo: 

»Marketing se je v zadnjih treh letih spremenil bolj kot v prejšnjih petdesetih.«

V zadnji globalni raziskavi podjetja HubSpot, v kateri je sodelovalo 1200 zaposlenih v marketingu, se je kar 78 % vprašanih z zgornjo trditvijo strinjalo. Zgolj 5 % jih je menilo nasprotno, 17 % pa se jih ni moglo odločiti. Ne glede na to, kakšno je vaše mnenje, pa se zagotovo strinjate, da je tempo sprememb v marketingu na izjemno visoki ravni. Za odgovore, kako se spopasti s hitro spreminjajočimi se tehnologijami in navadami kupcev, smo se obrnili k napovedim nekaterih najbolj znanih podjetij na področju marketinga in poslovnega sveta: SAP, Salesforce, Adobe, Forrester, Forbes in prej omenjeni HubSpot. Pa začnimo.

1. Video je princ, kratkometražni video je kralj

Tako HubSpot kot Adobe in Forbes se strinjajo, da je video medij današnjega trenutka. Povprečen gledalec na teden pogleda kar 19 ur videa, video pa že sedaj predstavlja 80 % mobilnega prometa. A kar je bolj pomembno, je to, da nič ne kaže na to, da bi se priljubljenost kratkih videoposnetkov (beri: TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts) v prihodnosti zmanjšala. Nasprotno – od vseh trendov, ki smo jih zasledili, mu vsi relevantni igralci napovedujejo najvišjo rast. Razlogi so preprosti: zavzetost gledalcev/potencialnih kupcev je izjemno visoka, posledično pa enako velja za donosnost naložbe v videprodukcijo (ROI). Video ni najbolj učinkovita oblika vsebine samo v B2C-marketingu, temveč je bil že v letošnjem letu eden od najbolj uporabljenih medijev v B2B-segmentu. 

2. TikTok učinek in TikTok izkušnja

Če na TikTok gledate zgolj kot na še eno družbeno omrežje, je čas, da na novo ovrednotite svoja prepričanja. Steven van Belleghem, marketinški vizionar in strokovnjak za uporabniško izkušnjo, že zadnjih deset let poudarja, da morajo biti podjetja v svoji komunikaciji hitra, lahkotna in zabavna (fast, easy and fun). Prav TikTok je simbol vsega naštetega. Nič čudnega ni, da tako Facebook kot Instagram in Snap že nekaj časa skušajo bolj ali manj uspešno kopirati TikTok izkušnjo. Morda pa vas zna presenetiti dejstvo, da s podobnimi funkcionalnostmi kratkega videa poskuša tudi Amazon. A vse skupaj v resnici ni nič kaj preveč presenetljivo, če vemo, da se celotna generacija za iskanje primarno ne obrača več na Google, temveč na TikTok. Ko razmišljate o svoji ponudbi in svoji komunikaciji s strankami, je TikTok izkušnja en od vidikov, ki ga je treba imeti v mislih.  

3. Empatija in znamke s človeškim obrazom

Še ne tako dolgo nazaj s(m)o kupci pričakovali, da so resna podjetja v svojem nastopu resna in formalna. Ti časi so mimo. Potrošniki s podjetji in njihovimi blagovnimi znamkami ne želijo več komunicirati na formalen, korporativen način, ampak si želijo komunikacije, ki bo sproščena, naravna in predvsem – transparentna. Kot pogovor ena na ena. Kar 95 % potrošnikov je bolj zvestih blagovnim znamkam, ki jih dojemajo kot transparentne in avtentične. Približno 30 % marketingarjev trenutno ustvarja vsebine, za katere menijo, da dobro odražajo vrednote njihove blagovne znamke (npr. avtentične vsebine), v prihodnjem letu pa se bo ta trend še okrepil. 

4. Influencer marketing je vedno bolj pomemben

Zakaj? Če ste prebrali prejšnjo točko, vam je zagotovo jasno, zakaj je influencerski trg v marketingu en od najbolj vročih. Influencerji oziroma vplivneži kot ambasadorji blagovnih znamk lahko ogromno pripomorejo k avtentičnemu nastopu podjetja. Salesforce je influencer marketing v svojem poročilu o stanju marketinga (State of Marketing Report) označil za eno od petih najbolj inovativnih strategij za povečevanje zavzetosti potencialnih strank. Obseg vplivnostnega marketinga se v zadnjih letih drastično povečuje, po ocenah HubSpota se ga že sedaj poslužuje približno četrtina marketingarjev, 17 % pa v prihodnjem letu načrtuje, da bi ga preizkusili prvič. Tudi pri Forbesu se strinjajo, da je sodelovanje z vplivneži en od najbolj učinkovitih načinov, kako se prebiti skozi digitalni šum.

5. SEO – če te ni, te ni

Vseeno je, kako kakovostne in avtentične so vaše vsebine – če jih iskalniki ne najdejo oziroma ne pozicionirajo dovolj visoko, vas ni. Kar dve tretjini vseh klikov namreč pobere pet najvišje rangiranih zadetkov. SEO optimizacija ni nekaj novega, kaj šele revolucionarnega. Dobra novica je, da SEO strategija še vedno ostaja en od bolj uspešnih načinov, kako se prebiti na horizont vaših potencialnih strank, slaba novica pa je, da zagotovo ne gre za najlažjo pot. Iskalniki so postali pametnejši in dejansko že znajo identificirati vsebine, ki jih uporabniki zares želijo. Ključna formula: relevantne vsebine + skrbno izbrane ključne besede = avtoriteta na določenem področju. 

6. Izkušnja stranke (CX): celosten pogled na kupca

Najpomembnejši poudarek smo pustili za konec. Lahko bi rekli, da gre za metatrend, saj v okviru celostnega pogleda na stranko govorimo še o nekaterih drugih pomembnih pojavih, ki definirajo sodobni marketinški nastop: uporaba avtomatizacije, podatkovnih analiz in umetne inteligence (AI). Kot v zgoraj omenjeni raziskavi razkriva Salesforce, kar 82 % nadpovprečno uspešnih marketingarjev meni, da je CX ključen konkurenčni razločevalec med uspešnimi in manj uspešnimi podjetji. Zakaj? 

SAP/Emarsys recimo ugotavlja, da CX, vsoto vseh izkušenj in stikov stranke z določeno blagovno znamko, v ključni meri definira prav marketing, ki sodeluje pri največjem delu nakupne poti. In kaj to pomeni v praksi? Da je uspešen marketing sposoben stranki v pravem kontekstu ponuditi hiperpersonalizirane vsebine. To pa je mogoče zgolj z uporabo first-party in third-party podatkov in avtomatizacijo marketinga s pomočjo umetne inteligence. 

Pri HubSpotu so v svoji analizi ugotovili, da je bilo izboljšanje izkušnje stranke lani prva prioriteta pri 22 % marketingarjev. Po naših ocenah pa bo ta delež iz leta v leto višji. In če vas zanima, katere ključne spremembe se obetajo na tem področju, preprosto ne moremo najti boljšega zaključka, kot da vam še enkrat priporočimo Stevena van Belleghema in njegovih deset napovedi za CX v letu 2023.