V letu 2024 postaja GenAI ključna tehnologija v maloprodajnem sektorju. Ne prinaša le obljub o večji učinkovitosti in produktivnosti, ampak odpira vrata tudi novim, inovativnim načinom interakcije s strankami.  

Temu v prid govori tudi spodnja statistika:  

  • Skoraj tri četrtine oz. 72 % odločevalcev v maloprodaji trdi, da so pripravljeni implementirati tehnologije GenAI v letu 2024.  
  • 65 % jih meni, da se bo njihov vložek v GenAI projekte v naslednjih 6 mesecih povečal.  
  • 91 % jih je doslej že uporabilo GenAI pri svojem delu.  

Kakšne projektne oziroma procesne izboljšave ponuja generativna umetna inteligenca oz. GenAI:  

  • Personalizacija nakupovalne izkušnje: GenAI omogoča trgovcem, da ponudijo bolj relevantne in prilagojene izdelke strankam.  
  • Izboljšanje produktivnosti zaposlenih: GenAI se uporablja tudi za povečanje učinkovitosti zaposlenih, predvsem pomaga zmanjševati čas, porabljen za rutinska opravila, odgovarjanje na pogosto zastavljena vprašanja ipd. 
  • GDPR in varnost podatkov: obstaja ogromno primerov rabe, ki ne vključujejo dostopa do občutljivih podatkov. Nekateri trgovci uporabljajo genAI za generiranje produktnih opisov in oznak, z namenom optimizacije spletnih strani za iskalnike.  

Kako naprej?  

Trgovci se morajo sami odločiti, kateri primeri uporabe, bodisi za eksterno ali interno javnost, najbolje naslavljajo njihove ključne »bolečine«, izboljšujejo izkušnjo strank in zaposlenih ter so v skladu z njihovimi širšimi cilji.  

V FrodXu smo specialisti za inovacije – s preizkušeno metodologijo analiziramo in ocenimo vaše trenutno stanje ter vam na podlagi AI revizije predlagamo korake za pripravo vaše organizacije na projekte z generativno umetno inteligenco.  

 S pravilnim pristopom in strategijo lahko GenAI postane močno orodje za inovacije in konkurenčno prednost v dinamičnem svetu retail posla. 

Preberi celoten članek »