Bodimo pošteni – večina ponudnikov, ki je do včeraj razvijala računovodski softver, prodajala strežnike in diskovna polja ali pa nudila oblikovanje spletnih strani, vam pri digitalni transformaciji vašega poslovanja sila težko kaj pomaga. V večini primerov gre le za promocijo tradicionalnih (IT) ponudnikov na način, da jahajo val trenutnega hajpa.
Digitalna transformacija še zdaleč ne pomeni le informatizacije nekega procesa in umik papirja iz rok zaposlenih. Po moji oceni gre v prvi vrsti za ključen zasuk v poslovnih modelih, v spremembi odnosa med deležniki poslovnega ekosistema. Ta pa seveda nikakor ne bi bil možen brez uporabe sodobne informacijske in telekomunikacijske tehnologije ter seveda navad potrošnikov, ki so nam jih razvile mobilne, v internet povezane naprave.
Digitalna transformacija ni zgolj IT-projekt. No, vsaj ne bi smela biti. Click To Tweet Običajno se kot primer digitalne transformacije omenjata Uber in Airbnb. Vsakič, ko to slišim, pomislim, ali je to res inovacija informatikov ali gre kljub vsemu morda za inovacijo nekoga, ki je najprej dober strokovnjak v dejavnostih, ki se ju dotikata omenjeni podjetji.

Tudi v Sloveniji imamo uspešne primere digitalne transformacije

Lep primer digitalne transformacije v slovenskem prostoru je zame ena naših strank. Gre za banko, ki je verjela, da pri potrošniških kreditih strankam največ pomeni, kako hitro in enostavno ga lahko dobijo. To strankam (vsaj večini) pomeni več kot cena kredita ali karkoli drugega. Če torej hočejo povečati svojo konkurenčno prednost, morajo biti sposobni hitreje izpeljati odobritev potrošniškega kredita kot vsi ostali konkurenti. Če želijo to doseči, morajo proces presoje kreditne sposobnosti zapeljati povsem drugače, kot to danes delajo drugi.
Priložnost za oceno kreditne sposobnosti svojih potencialnih strank so prepoznali v naslanjanju na zunanje vire, do katerih se povezuje spletna aplikacija, prek katere lahko stranka dobi kredit v nekaj minutah brez posega bančnika. Po nekaj mesecih trženja tovrstnih online kreditov ima banka tržni delež potrošnikih kreditov bistveno večji od tržnega deleža odprtih transakcijskih računov, kar bi lahko bil indikator, da so uspeli s produktom. Če se bo tudi na daljši rok izkazalo, da bodo vsi tako odobreni krediti tudi uspešno poplačani, bo to zagotovo lep primer digitalne transformacije v slovenskem prostoru.

Zakaj digitalna transformacija še zdaleč ni IT-projekt?

Opisani primer vsaj meni precej jasno govori, da digitalna transformacija še zdaleč ni IT-projekt. Vsaj v svojem bistvu ni bil. IT je na koncu seveda odigral servisno vlogo. Pobuda je bila nekje povsem drugje. Je pa res, da so morali biti nosilci te pobude precej informacijsko pismeni, da so sploh videli poslovno priložnost.
Zgolj informatizacija procesov brez pravega vsebinskega razmisleka žal ne bo dala želenega uspeha. Click To Tweet Če se na FrodX obrnete z vprašanjem, kako se lotiti digitalne transformacije, bo naš odgovor vedno v smeri ”product–market fit” analize. Vsaj kot prvi korak.

digitalna-transformacijaNajprej razmislek, potem digitalna transformacija

Če strnem – digitalna transformacija vašega posla je predvsem pot iskanja edinstvenosti produkta na način, da je ta bistveno bolj zanimiv za trg oziroma ciljno javnost. Lahko je dovolj, da je le cenejši za stranko in ste to dosegli v bolj neposrednem odnosu ter tako odrezali partnerje na poti do stranke. Morda mora biti hitreje dostopen in samopostrežen. Morda morate zmanjšati tveganje nakupne odločitve. V vsakem primeru morate najprej opraviti poslovni razmislek, kako lahko problem svojih strank rešite na drugačen, njim ljubši način. Ko veste, kaj bo vaša edinstvenost, poiščite partnerja, ki vam bo pomagal pri uresničitvi teh vaših zamisli. Informatizacija bo zelo verjetno neizogibna. A brez pravega vsebinskega razmisleka žal ne bo prinesla želenega uspeha.
 
[email protected]
 
Ps. Lahko vam pomagamo pri poslovnem razmisleku, kako strankam rešiti težavo na unikaten, a še vedno njim prijazen način. To je eden od 4 problemov, ki jih rešuje naše podjetje.
Pps. Nadaljevanje zapisa je na voljo tu.