Pred kratkim sem med jutranjim prebiranjem dnevnih novic naletela na članek o ženskih nakupnih navadah. Zapis, ki ga je skovala raziskovalka »marketinga za nežnejši spol« (ženska!), govori o tem, kako je treba ženskam za dober prodajni uspeh ponuditi vzorčne produkte, jih nagovoriti prek še posebej skrbno dodelane podpore strankam, vedno poskrbeti za to, da bodo med nakupovanjem imele dovolj široko izbiro, in podobno.
Vrečka brezplačnih vzorčkov še zdaleč ni zagotovilo, da bo ženska opravila nakup. Click To Tweet Avtorica je te trditve zasnovala na podlagi svojega raziskovalnega dela, opazovanja potrošnic po celem svetu in predvsem primerjave ženskih nakupnih navad z navadami, ki jih gojijo moški. Ko sem se prebila do konca zapisa, sem bila zmedena. Ali je res, da bo, ker sem ženskega spola, k moji nakupni odločitvi pripomogla vrečka brezplačnih vzorčkov? Ali pa je vendarle možno, da jaz pač nisem z Venere?

Saj veste, hudič je v podrobnostih

Obožujem nakupovanje, izbiranje in preizkušanje kozmetičnih izdelkov, moji sestri je vstop v drogerijo ena izmed največjih vsakodnevnih muk. Medtem ko se jaz za večino nakupov odločim impulzivno (in ja, priznam, velikokrat brez kakršnegakoli tehtnega razmisleka), moja sestra vedno posveti presneto veliko časa raziskovanju, preden opravi nakup enake vrste dobrin. In čeprav sama v velikih nakupovalnih središčih nemalokrat kar pozabim na čas, moja sestra v istih središčih takoj po opravljenem načrtovanem nakupu išče najbližji izhod. Katera od naju, sester z zgolj 3-letno starostno razliko, je torej tipična ženska, ki jo opisuje avtorica zgoraj omenjenega članka? Ali je zato, ker so najine nakupne navade popolnoma različne, katera izmed naju morda manj ali bolj ženska?
Ženske so z Venere. Pa z Marsa tudi. Click To Tweet

Predalčkanje – orožje lenih

Vem, ljudje radi predalčkamo in »pospravljamo« stvari v kategorije, ker s tem na nek način osmišljamo svet okrog sebe. In to delamo tudi v marketingu, ko ustvarjamo tako imenovane »buyer persone«. Preden pričnemo s kakršnokoli komunikacijo z množico ljudi, jih porazdelimo v skupine. Prvi faktor za razvrščanje so vedno demografske lastnosti, med katere spada tudi spol. A ker kategorija »ženska« ne zdrži niti združitve na videz tako podobnih oseb, kot sva midve s sestro, je uporaba zgolj tega samega faktorja najverjetneje brez smisla, če ne že nevarna za prodajne uspehe.
Če boste svojo prodajno strategijo osnovali zgolj na delitvi po spolu stranke, sami sebi kopljete jamo. Click To Tweet Raje kot o delitvi zgolj po spolu razmišljajte o profiliranju svojih ciljnih skupin po več različnih faktorjih, ki izhajajo iz njihovega vedenja. Vedenje je namreč na koncu tisto, ki resnično opredeljuje nakupne navade mene, moje sestre, sosede, sodelavke in navsezadnje tudi avtorice mojega jutranjega branja.

[email protected]

P. S. Če vas zanima, kako se lotiti raziskovanja vedenja kupcev, si preberite naš priročnik “Kako tržiti v svetu, kjer marketing ne deluje več”.