… o prilagajanju tržne in produktne strategije spremenjenim nakupnim navadam sodobnega kupca.
Precej preprosto je v resnici. Dva razloga sta, zakaj vaš direktor morda ne bo podprl vaše ideje, da se nam 24. in 25. septembra pridružite na naši delavnici »Kako pripraviti tržno in produktno strategijo, kot jo znajo najuspešnejši«.
Ste že kdaj plačali za kakšno šolanje 930 €?
Prvi je ta, da se mu bo strošek za vašo udeležbo v višini 930 € in DDV (pokriva kotizacijo, namestitev in prehrano) zdel absolutno previsok. Če v vašem podjetju za specialistično šolanje ključnih kadrov še nikoli doslej niste plačali tako visokega zneska, je precej verjetno, da vaš trud s prepričevanjem, kaj vse vključuje delavnica in kakšne koristi prinaša podjetju, vodstvu podjetja in vam osebno, ne bo poplačan. Verjetnost, da boste prav vi prvi, ki tu uspete s tako veliko spremembo in dvignete letvico na področju razvoja kadrov, je zelo majhna.
Da bi se lahko primerno odzvali na spremenjene nakupne navade, jih je treba najprej zaznati. Click To Tweet Se vaš direktor zaveda problema, ki ga vi želite rešiti?
Drugi razlog, zaradi česar se vam lahko zgodi, da vaša odlična ideja o tem, da v 2 intenzivnih dneh svoje znanje in izkušnje nadgradite in delite z našimi strokovnjaki in ostalimi 11 udeleženci delavnice, ne uspe, pa je, da vaš direktor preprosto ne vidi potrebe po tem. Obstaja verjetnost, da se ne zaveda, kako močno smo v preteklih nekaj letih ljudje (tako potrošniki kot tudi poslovni kupci) spremenili svoje nakupne navade. Nakupne odločitve sprejemamo drugače! Enake probleme rešujemo na drugačen način. Ste kdaj govorili o tem z njim? Zdaj je čas. Če teh sprememb ni zaznal (in občutil kot bolečino), verjetno tudi še ne čuti potrebe po tem, da bi na področju marketinga, prodaje in produktnega razvoja vaše podjetje potrebovalo kakršno koli spremembo. S tem pa tudi ne novih znanj. Obstaja celo ta nevarnost, da za trend prodajnih uspehov v zadnjem obdobju išče tolažbo v slabi gospodarski situaciji.
V vsakem primeru je to lahko še nekako rešljiva situacija. Vaš direktor potrebuje par pravih vprašanj. Vprašanj o tem, kako se on loti nakupovanja za svoje potrebe … Pravzaprav raziskovanja pred nakupom. Na primer nove televizije, počitnic z družino, avtomobila, morda telefona ali tablice … Stvari, ki terjajo nekaj premisleka in kjer nakupni proces traja nekaj časa.
Vi danes nakupujete drugače - zakaj mislite, da se nakupne navade vaših strank niso spremenile? Click To Tweet Če to ne bo dovolj, je morda potreben širši razmislek o tem, kaj vse se danes dela drugače. Tu sem pred slabim letom delil svoje razmišljanje o tem in naš manifest o potrebnih spremembah marketinga ni še prav nič manj aktualen kot takrat. Pa tudi Lovrova trgovina s čaji postaja vse bolj in bolj življenjski vsakdan. Prenesite te dokumente in mu jih posredujte v branje. 😉
Kdaj izgubim upanje, da ga uspete prepričati o koristnosti naše delavnice?
Takrat, ko mi poveste, da so to izjave, ki so blizu izjavam ali pa razmišljanju vašega direktorja:

  • »Potrebujemo bolj aktiven PR.«
  • »V naših marketinških materialih bi se morali bolj pohvaliti in več povedati o naših kompetencah.«
  • »Socialna omrežja so izguba časa za resen posel.«
  • »Pisanje zgodb na spletu že ne more prispevati k prodaji.«
  • »Če hočemo stopiti v stik z več potencialnimi strankami, moramo biti prisotni na več sejmih.«
  • »Nujno rabimo rebranding, da bomo lahko bolje komunicirali svojo vrednost.«
  • »Potrebujemo novo spletno stran.«
  • »Med marketingom in prodajo je spor nekaj normalnega.«
  • »Ne oglašujemo v pravih medijih.«

Če so te besede dnevni vokabular vašega vodstva, je le malo verjetno, da se konec prihodnjega meseca srečamo in dva dni preživimo skupaj. Če pa vam to kljub temu slučajno v tem času uspe, potem imamo zelo verjetno v FrodXu službo za vas. Brez heca.
 
[email protected]