Po 6 zaporednih dneh golfa sem imel v nedeljo še chill-out sprehod z družino okoli Blejskega jezera. Otroci kot vedno tik pred Vilo Prešeren postanejo žejni in jih tišči na stranišče. Hočeš nočeš spijemo najdražjo kavo na Gorenjskem.
Tokraten obisk je bil celo dražji kot ponavadi. Naleteli smo na mizo, kjer nas je čakal njihov menu. Lično izdelan, s slikami, večjezičen. Ker v silni gužvi čakaš na natakarja vsaj četrt ure, ima cela družina čas prelistati ponudbo. In glej rezultat – od tega, da se ustavimo na kakavu, pridemo do tega, da otroci naročijo Oreo Shake. Kakav, le da ima notri še kak zmlet Oreo keks in da stane enkrat več kot običajen kakav.

Kako marketing pomaga preživeti izdelku 100 let?

Ker sem bil očaran nad tem, kako se en nič posebnega, a dobro nabrendiran piškot lahko izkoristi, da skodelico mleka z žlico kakava lahko prodaš enkrat dražje, sem hitro malo poguglal. Oreo mi je bil pred tem znan samo po dobro izkoriščenem električnem mrku na Super Bowlu pred tremi leti. Keks se mi ne zdi sicer nič posebnega. Potem pa odkrijem neverjetno – v 100 letih, kar so jih začeli proizvajati, jih danes prodajo več kot sestavino za pripravo slaščic kot za uživanje v obliki končnih izdelkov. Ni boljše diverzifikacije produkta. Ko se ljudje nečesa naveličajo, objaviš nov recept za novo Oreo slaščico. Na uradni strani proizvajalca jih je 468. Najcenejši možni razvoj izdelka, če mene vprašate. In še sam nisi pri tem. Pomagajo ti tvoji najbolj zvesti kupci.
Ko lahko skodelico mleka z žlico kakava zaradi nabrendiranega piškota prodaš enkrat dražje. Click To Tweet Če nekako razumem, da si gostinci pomagajo z znamko, kot je Oreo, pa moram priznati, da me je presenetilo, ko sem našel Milka čokolado z Oreom. Če te (kot brand) Milka vključi v svoj izdelek, pomeni, da si jo presegel in dodajaš vrednost njeni čokoladi. Tudi Milka upa, da zaradi Orea proda kakšno čokolado več.

Kdaj marketing doseže svoj vrhunec?

Ključni Oreo fenomen, ki sem ga odkril z nekaj guglanja, se mi nedvomno zdi to, kako potrošniki sami od sebe delajo odlično promocijo znamke Oreo. Ni ga kulinaričnega foruma, kjer ne bi bilo vsaj enega recepta za slaščico z Oreom kot sestavino. Kaj hočeš več kot to, da se kupci želijo pohvaliti s tvojim izdelkom? In v tem pravzaprav tekmujejo.
Kaj hočeš več kot to, da se kupci želijo pohvaliti s tvojim izdelkom? Click To Tweet Le še to mi ni jasno, zakaj ne prodajajo zmletih Oreo keksov za peko in kuho. Tako bi lahko dali na prodajne police tudi ves odpadek pri proizvodnji in poškodovane kekse. Pri hajpu, ki ga držijo pri svojih fanih, jim zaradi tega ne bi bilo treba nič spuščati cene izdelka. Le morda bi v škatlo morali vsak mesec dati par novih »originalnih« Oreo receptov. Morda bi bilo še bolje, da »originalne« zamenjajo z izbranimi recepti meseca, ki jih pošljejo njihove stranke. Tako bi imeli še dober »gamification« vzvod. Pa saj verjetno to tudi že delajo. Le jaz nisem dovolj temeljito poguglal, mar ne?
 
[email protected]
 
Ps. Bi tudi vi radi uvedli nekaj sprememb pri nagovoru svojih strank? Lahko vam pomagamo prilagoditi marketing, prodajo in produktni razvoj spremenjenim nakupnim navadam vaših strank. Udeležba na tem seminarju bi bil dober začetek.
Baner_Poznate-tehnologijo-brez-katere-je-danes-marketing-tezko-uspesen_728x90[1]