Po moji oceni je to ključno vprašanje, ko razmišljate o razvoju svojega podjetja oz. razvoju novih produktov. Pravzaprav sem ugotovil, da stranke kot razvoj razumejo samo to, ko jim stvari, ki jih ne želijo spreminjati in so njihova zimzelena pričakovanja, izboljšamo – naredimo dostopnejše, učinkovitejše, enostavnejše.
Ko razmišljam o tem, v katero smer moramo v FrodXu usmeriti svoj razvoj, se vedno vprašam, kaj so stvari, ki jih danes od nas pričakujejo naše stranke, in katera od teh pričakovanj bodo ostala tudi jutri, čez leto, tri ali pet. Tako smo oblikovali ključne smernice razvoja storitev, za katere menimo, da jih bo trg potreboval in jih bodo naše stranke iskale v prihodnje.
Med »koliko bi dal« za ta ali oni produkt in dejansko »dati« je velika razlika. Click To Tweet Ponuditi bomo morali znati:

  • Navdih za spremembe pri razvoju poslovanja (razvoj produkta in nagovor svojih kupcev).
  • Pomoč, ki zagotavlja povečanje prodaje.
  • Omejitev tveganja pri uvajanju sprememb.
  • Pogled nekoga od zunaj.
  • Plačilo storitev glede na izmerjen poslovni učinek.

Če bomo tudi pri razvoju novih produktov znali zadovoljiti ta pričakovanja, svojih obstoječih strank najverjetneje ne bomo izgubili. Bolj verjetno je, da bomo zaradi tega dobivali še več strank zgolj s priporočili.
Obstaja sto in en pristop k razvoju novih produktov. Ne glede na izbrano metodologijo se mi zdi nujno ne izgubiti kančka razsodnosti in zdrave kmečke pameti, ko načrtujemo in razvijamo nove produkte. Seveda sem zagovornik testiranja, a z opozorilom: pozabite na testiranje potreb, ki še ne obstajajo, in nakupnega potenciala, kjer navideznemu kupcu dejansko ni treba odpreti denarnice za to, da se izkaže kot potencialni kupec. Med »koliko bi dal« za ta ali oni produkt in dejansko »dati« je velika razlika. Če trezno premislimo vse skupaj, na koncu ključnega pomena kot najbolj trdna osnova pri snovanju razvojnih projektov ostane ocena tega, kar bodo obstoječe stranke vedno pričakovale od vas. Ko to opredelite, veste, kaj optimizira vaš razvoj.
Jih znate zapisati?
 
[email protected]
 
Ps. Zapis je bil objavljen v naši zbirki najodmevnejših zapisov leta 2015. Če želite prebrati vse, si prenesite celotno zbirko:
zbirka zapisov FrodX 2015