Otroci pravim samo zato, ker smo pripadniki generacije staršev in starih staršev bolj zadržani, prestrašeni ali previdni, kot so naši otroci. Mogoče si celo nočemo priznati, ampak dejstvo je, da informacije o našem okolju in o nas samih že sedaj delimo z mnogimi, ki jih s pridom izkoriščajo. Dejstvo je tudi, da bo takega zbiranja informacij in priložnosti za njihovo uporabo še mnogo več.
Poglejmo pametno hišo. Na enem mestu (v oblaku) se zbirajo informacije o posameznem grelnem telesu, poziciji senčil, svetlobnih telesih v vseh prostorih, audio in video napravah ter ne nazadnje oknih, vratih in ključavnicah. Na enem mestu zbrani podatki v kombinaciji z vremenom in koledarjem nudijo dovolj informacij, da sistem sam pametno upravlja s hišo. Ogreje ali ohladi posamezne prostore, nastavi senčila in prižge luči, ko nas ni doma. Ko se poveže še z avtomobilom in spremlja lastnikovo lokacijo, v pravem trenutku odpre vrata na dvorišče, odklene vhodna vrata in začne predvajati najljubšo glasbo.

Ko naprave skrbijo same zase

To, da bo avto sam naročil servis ob najbolj primernem trenutku, torej takrat, ko je servis nujen in hkrati lastnik avto najmanj potrebuje, ni več daleč. Glede na to, da so prvi prevozi brez šoferja že zgodovina in da tudi dirkalni avtomobili ne potrebujejo več dirkaških zvezd, verjetno ni več daleč niti to, da se bo avto na servis odpeljal kar sam.
A poleg informacij iz našega okolja bomo v oblak pošiljali vedno več osebnih informacij. Prek telefona, ure in podobnih “wearables” naprav veliko takih informacij tako ali tako že razkrivamo. Lep primer je Google Traffic, kjer vozniki ves čas potovanja Googlu sporočajo podatke o svoji vožnji, on pa vsem uporabnikom svojega zemljevida podaja zelo točne in ažurne informacije o stanju prometa, gneči na cesti in zastojih (mimogrede Google zbira podatke in nudi to storitev že od leta 2007).
Poleg informacij iz našega okolja bomo v oblak pošiljali vedno več osebnih informacij. Click To Tweet Enako kot telefoni bo podatke o našem obnašanju kmalu sporočala tudi druga oprema – vse od čevljev do različnih športnih pripomočkov, kot so loparji, kolebnice, žoge, kolesa, smuči … Nič manj diskretni ne bodo niti naš potovalni kovček, zobna ščetka, kozarec ali steklenica, iz katere točimo pijačo, niti noben izmed ostalih pripomočkov, ki jih vsakodnevno uporabljamo.

Življenje kot v igrici

Da lahko naše življenje postane del igrice, bo poleg zbiranja podatkov in pripravljenosti deljenja teh podatkov z drugimi (če vas Google Traffic še ni prepričal, da to delamo že sedaj, potem verjetno vsaj tisti, ki pogosto tečete ali kolesarite, poznate Stravo, kjer svoje rezultate primerjate in delite z ostalimi uporabniki) treba spremeniti in sprejeti drugačno uporabniško izkušnjo.
Tudi tukaj tehnološko nismo več daleč. Najprej bomo začeli bolj naravno komunicirati, kar nam bo omogočil eden od velikih (Apple/Siri, Google/Home,  Microsoft/Cortana ali Amazon/Alexa ). Prikaz (vsaj najbolj realističen in zanimiv) ne bo več potekal prek ploskih zaslonov, ampak prek virtualno-realne projekcije (VR-projekcije), kjer so trenutno najbolj prepoznavne rešitve proizvajalcev, ki sem jih prej omenil (Google/VR, Microsoft/HoloLens).

»To bo še trajalo.« Bo res?

Lahko rečete “Ja, samo to bo še trajalo, preden bomo zares začeli uporabljati.” ali pa “Mogoče se bodo to šli otroci, ne pa jaz.”. Tudi sam pred petimi leti ne bi verjel, da mi bo danes 70+ let stara gospa rekla: ”Google Traffic je pa res super!” Pa mi je.
To je lep dokaz, da smo se vsi pripravljeni marsičemu odreči (na čelu z zasebnostjo), če je nekaj za nas zanimivo in koristno. Je že tako, da stvari, ki so za nas koristne, zabavne in ob tem izpolnjujejo še naše osnovne potrebe po Maslowu (v primeru virtualnega življenja v igrici po mojem celo vse zgornje štiri), zelo hitro sprejmemo in se nanje navadimo.
Vsi smo se pripravljeni marsičemu odreči (na čelu z zasebnostjo), če je nekaj za nas zanimivo in koristno. Click To Tweet Torej, če vprašanje ni več  ”Gremo res v to smer ali ne?”, ampak je ”Kdaj bomo tam in kako bo to videti?”, je za vse, ki smo povezani z marketingom in prodajo, prišel čas, da se pripravimo na spremembe.

Zato so koraki, ki jih moramo nedvomno začeti korakati že danes:

Mene to, da moja dejanja v realnem svetu prek virtualnega sveta vplivajo na dejanja drugih ljudi v njihovem resničnem življenju, zelo spominja na igrice. Vas ne?
Če vas zanima več o tem, kaj in kako bomo delali v marketingu in prodaji čez nekaj let, če imate kaj dodati ali pa se mogoče ne strinjate, da se naše življenje začenja prepletati z virtualnim, mi javite. Vesel bom vsakega odziva.

[email protected]