Imam veliko srečo, da se je za sosednjo mizo v moji službi čez noč pojavil Marko, človek, ki je vse svoje napore usmeril v to, da ustvari posebno jadrnico. Čezoceanko. Pegasus, kot ji pravi. Tako si lahko predstavljate, da sem se v zadnjih šestih mesecih dodobra naposlušal o tem krilatem mitološkem bitju.

Celo do te mere, da se že skoraj počutim kot poznavalec jadrnic in bi si z nekaj sredstev in motivacije lahko ustvaril svojo. Vprašljivo, kakšne kakovosti – nenazadnje bi le bila prva –, a s pomočjo interneta, ki bi mi pomagal razrešiti tudi najmanjšo dilemo, bi na koncu najverjetneje lahko prišel do svojega plovila za približno 50 % do 75 % Pegasusove cene.

Pa vendar, zato da bi ustvaril takšno jadrnico, bi potreboval ogromno časa in poleg vsakodnevnih aktivnosti, kot so služba, hobiji in družina, se mi takole čez palec ne zdi, da bi lahko dosegel viden rezultat prej kot v petih letih. Poleg tega mojstri vselej skrivajo kakšnega asa v rokavu, ki jim olajša delo ali skrajša čas izvedbe in so že po naravi nagnjeni k popolnosti, saj se dobro zavedajo, da drugače ne bodo mogli prodati jadrnice.

Pri svoji jadrnici verjetno ne bi iskal popolnosti. Pa kaj, če je mizica na palubi malce narobe pritrjena ali če so vratca malo postrani privita. Morda bi v svoji nameri, da jo le dokončam, celo pozabil na njeno funkcionalnost ali, bog ne daj, varnost. In čeprav bi na koncu prišel do enakega rezultata, torej jadrnice, se ta kljub dodatnim vložkom – predvsem časovnim – po kakovosti zagotovo ne bi mogla primerjati z Markovo.

Ne bom se lotil izdelave jadrnice in tudi vam se ni treba lotiti marketinga

V poslu nas velikokrat rado zavede prepričanje, da vse znamo in zmoremo. Jaz bi se kar lotil jadrnice, kdo drug spletne strani, ko gre za marketing, pa smo tako vsi strokovnjaki. Prav slednjemu se gre zahvaliti, da so trditve »predrago je, bom že sam/-a« v poslu praktično ponarodele.

Seveda je pomembno, kako podjetja zapravljajo svoj denar in pri kakšnih sistemskih ali organizacijskih rešitvah se zagotovo da prihraniti, a če podjetje želi narediti korak naprej in za slabe rezultate prenehati kriviti ure, vreme ali kaj tretjega, so ljudje, kot je Marko, ključni.

Saj poznate tisto zgodbo o Picassu, ki ga je oboževalec v pariški kavarni zaprosil, da mu nekaj skicira na prtiček. Picasso je željo izpolnil, hitro opravil delo in vrnil prtiček. Prej pa le izstavil visok račun. »Kako lahko toliko zahtevate,« se je čudil oboževalec: »saj vam vse skupaj ni vzelo več kot minuto!« »Ne,« je odgovoril Picasso: »vzelo mi je 40 let.« Morda se nam na prvi pogled cena strokovnjakov zdi zasoljena, a čas, ki ga bomo morali sami investirati, da bi prišli na njihov nivo in dejansko razrešili kakšen problem, ne bo nič cenejši.