Ko sem pred kratkim prebrala novico o Amazonovi najnovejši nakupovalni tehnologiji Amazon Go, me je spreletela podobna misel kot ob trenutkih, ko si v modnih revijah ogledujem oživljene modne trende iz 70-ih ali 80-ih let: Mar se neprestano vrtimo v krogu ponavljajočih se trendov, ki jih z marketinškim čopičem zgolj pobarvamo v nekaj novega, svežega in zato ponovno privlačnega?

Kako to, da je Amazon svet navdušil s svojim konceptom fizične trgovine, ki jo kupci pravzaprav poznamo že vrsto let? In zakaj bi se sploh spletni prodajalec, ki se že leta bori proti klasičnemu nakupovanju v trgovinah ter aktivno usmerja potrošnike k nakupom prek spleta, sploh še želel ukvarjati s fizičnimi trgovinami? Ali so pri Amazonu naredili korak nazaj? So morda obupali nad spletno prodajo in naposled ugotovili, da bodo ljudje vedno želeli pred nakupom izdelek videti, otipati, občutiti?
Ne. Spremenili so igro.

Obračanje poslovnih modelov in konceptov na glavo

Tako kot so pred leti na glavo obrnili koncept spletnega nakupovanja, ki se je sprva zdel malodane znanstvenofantastičen, v sedanjosti pa ga dojemamo kot normo, so sedaj pri Amazonu pričeli spreminjati način nakupovanja v fizičnih trgovinah. Z uvedbo tako imenovane »Just Walk Out« tehnologije bodo kupcem namreč približali potrošniško izkušnjo tako, da jim ob nakupu ne bo več treba stati v dolgih vrstah pred blagajno, s pomočjo naprednih orodij pa bodo poskrbeli tudi za napovedi na podlagi preteklih nakupov in podobno.
Danes štejejo inovativne ideje, ki spreminjajo igro v (vašem) poslu. Click To Tweet Koncept, ki kot vsaka prava inovacija od daleč deluje kot nekaj sila enostavnega in pravzaprav že poznanega, je v svojem bistvu popolnoma edinstven, saj uporabnikom nudi povsem drugačno izkušnjo. Takšno, ki je bližje njihovemu vsakodnevnemu vedenju in jo bodo zato smatrali kot bolj prijazno ter, še pomembneje, jo bodo zato hitro (p)osvojili. Kot vsaka prava inovacija tudi Amazonova najnovejša pogruntavščina (ki so jo aktivno razvijali dobra štiri leta, da ne bo pomote!) sloni na koriščenju sodobne tehnologije. Ta je namreč neobhodno potrebna za podporo konceptualne podlage, ki jo bomo kmalu morda imenovali prihodnost nakupovanja.
 
[email protected]
 
P. S. V nasprotju z vsesplošnim prepričanjem o osvetlitvi žarnice ali »hevreka« momentu se ideje v resnici rojevajo počasi, iz mreže različnih misli in majhnih zamisli. Če potrebujete pomoč pri snovanju kakšne inovativne ideje, ki bo spremenila igro v vašem poslu, vam pri tem z veseljem pomagamo.