Leta 2025 bom star 49 let. Prvi otrok bo študiral, drugi bo v srednji šoli in tretji še v osnovni. Zdi se, da bosta vsaj starejša dva ravno v letih, ko bosta sprejemala ključne odločitve o načinu življenja, ki bi ga rada živela, o viziji svoje poklicne poti. Pa to še zdaleč ne bo tako usodno, kot je bilo to morda za generacijo njunih dedkov in babic v njunih letih.

Čeprav so vaša znanja danes vrhunska, bodo morda v le nekaj letih ničvredna

Danes v FrodXu veljamo za vodilne strokovnjake na področju razvoja zavzetosti strank. V podjetja uvajamo znanja in tehnologijo, s katero se v regiji zagotovo nihče ne ukvarja na tej ravni. Ker bi radi ohranjali svoj položaj tudi v prihodnosti, veliko svojega časa namenjamo razpravam, katere korake ubrati v prihodnje, kam pelje razvoj, kako se ljudje spreminjamo, kako tehnologija spreminja družbo.

Če bi danes vprašali katerega od pri nas zaposlenih tehnikov, ki se ukvarjajo predvsem s tehnologijo in običajno ne vidijo celotne slike, kaj dela v FrodXu, bi vam povedal, da ustvarja ”pametne” spletne strani. Take, ki se zavedajo vsakega posameznega obiskovalca oziroma njegovega trenutnega zanimanja in zgodovine v preteklosti izkazanih zanimanj ter mu znajo na podlagi tega dinamično (avtomatsko) prilagajati izbor vsebin in intenzivnost komuniciranja, da ga sistemsko čim bolje nagovorimo in posledično gradimo odnos s stranko, čeprav sploh še ni prišlo do fizičnega stika. Morda bi kak drug tehnik znal še povedati, da taka pametna spletna stran s povezavo z marketing automationom, CRM-sistemom in sistemom poslovnega obveščanja upravlja celoten proces pridobivanja novih strank in ga pomaga optimizirati na osnovi podatkov. Kakor koli, če malo zbanaliziram naš izdelek – na koncu stranka dobi spletno stran in sistem, ki avtomatsko pošilja spam maile.
Še danes vrhunska znanja bodo morda že čez nekaj let ničvredna. Click To Tweet Si predstavljate šok za človeka, ki do vrhunskosti obvlada izdelavo prej omenjenih pametnih spletnih strani, ko pojasnim, da leta 2025 nihče več ne bo potreboval spletnih strani? Da jih ne bo več. Vsaj ne s takšnim konceptom, kakršnega poznamo zadnjih 10 let. Zelo verjetno do 2025 tudi ne bo več javnega interneta. Prenevaren se nam bo zdel. Trdim, da se bodo ponudniki s kupci lahko povezovali mnogo bolj neposredno in interaktivno, kot to omogoča koncept spletnega nastopa za namen trženja danes.

V četrti industrijski revoluciji digitalna povezljivost temeljito spreminja družbo

Poročilo o raziskavi Deep Shift – Technology Tipping Points and Social Impact, ki ga je objavil World Economic Forum septembra 2015, napoveduje 21 tehnoloških premikov, prelomne točke za te tehnologije in predvidene datume prihoda na trge. Si predstavljate, da bo leta 2025 komercialno dostopen vsadni mobilni telefon? Da bo takrat 10 % očal za branje povezanih v internet? Da bo 10 % ljudi nosilo obleke, ki bodo povezane v internet? Da bodo tudi praktično vse električne naprave povezane v internet? Če danes večino internetnega prometa ustvarimo za zabavo in komunikacijo, bo takrat več kot 50 % internetnega prometa posredovanega v domove za aparate in naprave. Mletje vseh teh megalomanskih količin podatkov že počasi prevzema umetna inteligenca, ki ne bo le analizirala podatkov, temveč bo tudi sprejemala odločitve in upravljala aktivnosti.

Sposobnost učenja in prilagajanja novim razmeram je danes temeljni kapital posameznikov in organizacij

Če bodo obveljala predvidevanja World Economic Foruma, potem je precej jasno, da se bo za povezovanje s strankami v prihodnosti pričela uporabljati precej drugačna tehnologija, kot jo uporabljamo danes. Skoraj sem prepričan, da ta tehnološka znanja, ki jih imajo danes moji najbolj usposobljeni sodelavci, v letu 2025 ne bodo več pomenila kaj dosti. Za zajem podatkov o zanimanju strank se bomo morali znati povezovati s povsem drugačnimi sistemi oziroma jih kupovati od agregatorjev osebnih podatkov (podatkovnih bank). Za komunikacijo s stranko bo precej bolj verjetno treba znati razvijati in upravljati inteligentne holograme in ne spletnih strani, ki znajo avtomatsko pošiljati maile.
Komunikacija in povezovanje s strankami bosta čez 10 let popolnoma drugačna kot danes. Razmišljate o tem? Click To Tweet Ko to povem svojim sodelavcem, so po eni strani zaskrbljeni, ker nič od tega še niso osvojili. Po drugi strani pa pomirjeni, ker o tem že razmišljamo.

Na dolgi rok rešijo samo entuziazem, kreativno razmišljanje, trdo delo

Če zaključim uvodno misel s svojimi otroki … Pred zaključkom gimnazije, ko naj bi se odločal, kaj bi rad počel v življenju, si nisem predstavljal, da bom leta 2025 podjetjem pomagal graditi in upravljati holograme ter kupovati in obdelovati osebne podatke njihovih potencialnih strank, da bi se hologrami znali smiselno pogovarjati oziroma nagovarjati nove kupce. V resnici mi je to še danes nepredstavljivo, ko se o tem aktivno izobražujem že nekaj časa. Spoznavam pa, da je ključno, da se moji otroci naučijo entuziazma, kreativnega razmišljanja in trdega dela. In da se s srčnostjo lotevajo izzivov na svoji poti. Če bodo razvili to, se bodo z lahkoto prilagajali spremembam, ki se bodo v prihodnje dogajale še bistveno hitreje, kot se nam.
Kaj se bo zgodilo z vašim poslom do leta 2025? Click To Tweet Kaj pa vi? Ste že razmišljali, kaj se bo zgodilo z vašim poslom do leta 2025? Mi smo. Vsaj za tisti del, kako boste pridobivali nove stranke in obstoječe poskušali zadržati. Bi v prihodnjih dneh o tem izmenjali kakšno misel z mano?

[email protected]