Pojavna okna oz. pop-up orodja so lahko odlični pomočniki za personalizacijo vsebin na spletnih straneh, konvertiranje (identificiranje) obiskovalcev na njih in izboljšanje uporabniške izkušnje. Obenem so lahko tudi krivci za odganjanje obiskovalcev spletnih strani od pomembnih vsebin ali celo s spletne strani. Te, ki delajo več škode kot koristi, v šali pri sebi imenujem kar popUps! Najpogosteje naletim na naslednje.

PopUps #1: Se tudi vi ponavljate?

Komuniciranje irelevantne vsebine je greh številka ena, ki ga je zelo enostavno zagrešiti in rešiti. Osebno najbolj trpim, kadar se zgodi naslednje: Podjetje me povabi k branju svojega bloga prek e-novic, na katere sem naročena. Vesela sem tega! A ko zapis prebiram, me znova povabijo k naročilu na prav te iste e-novice. Če sem pa ŽE naročena! 🙁 Bi si to lahko zapomnili?

Najbolj trpim, ko me podjetje prek svojih e-novic povabi k branju zapisa in me, ko tega berem, ponovno povabi k prijavi na e-novice. Se tudi vi ponavljate? Click To Tweet

Kaj bi lahko naredili drugače? To povabilo bi lahko prikazovali samo osebam, ki še niso na seznamu za prejemanje e-novic. Preostalim bi lahko ponudili prenos priročnika, ugodnost ali drugo koristno vsebino. Na tak način bi lahko postopno zbirali tudi druge informacije o obiskovalcu, ki jih še nimamo, na primer področje zanimanja, kraj ali telefonsko številko, ali privolitve za komuniciranje.

PopUps #2: Zaradi preveč izbire ne izberem ničesar

V fizični trgovini kupca tik pred plačilom verjetno ne bi zmotili z nasveti, da si lahko pred tem shrani kupon ali ogleda katalog, ki mu bo pomagal pri naslednjih nakupih ali odločitvah. Ne, ne bi. Stisnili bi mu ga v roke skupaj z računom. Ko bi plačal. Razen če bi mu radi poleg mizice prodali v paketu še na primer stole.

Nič drugače ni na spletu. Ko obiskovalca strani pripeljemo do ključne vsebine ali akcije, kot so oddaja privolitve za komuniciranje, spletni nakup, naročilo ugodnosti, prijava na sestanek ali izpolnitev drugega obrazca, ga ne obremenjujemo z alternativami ali manj relevantnimi podrobnostmi, pa naj bodo predstavljene v obliki pop-upov, chatbota, CTA-jev (call to action) ali druge vsebine.

Kaj bi lahko naredili drugače? Tudi na spletu lahko marsikatero sporočilo počaka do zaključka nakupa oz. izbrane konverzije. Naslednjo vsebino bi kupcu lahko ponudili na zahvalni strani, v zahvalnem e-mailu ali – alternativno, če ne verjamete, da bo konverzijo dokončal – tik preden bi želel izbrano stran zapustiti (exit pop-up).

PopUps #3: Katero sporočilo je najpomembnejše?

Precej živčno me delajo pop-upi, ki mi zapolnijo ekran, še preden uspem preveriti, ali sem pristala na želeni strani. Ko se mi prikazujejo eden za drugim, imam občutek, kot da vstopajo v moj osebni prostor in da me v resnici napadajo. Pustite mi dihati!

Neučinkoviti so tudi takšni, ki me skušajo pripeljati do obiska izbrane spletne strani s prevaro. To počnejo tako, da mi skrijejo X za zaprtje okna ali mi prikažejo njegovega dvojnika. Žal na tak način dosežejo naslednje: Ko ponesreči pristanem na njihovi spletni strani, to takoj zaprem in jim pridelam bounce ter minus točke v Googlovih očeh.

Kaj bi lahko naredili drugače? Razmislili bi o tem, katero sporočilo je najpomembnejše. In za koga. Obiskovalce spletne strani enostavno segmentiramo na podlagi aktivnosti, vira (od kod so pristali na strani) in drugih značilnosti. Ob prvem obisku bi ženskam lahko prikazali sporočilo x. Moškim y. Povratnikom na strani xy. In tako naprej.

Če so res vsa sporočila enako pomembna za vse, lahko pojavna okna prikazujemo na različne načine in ob različnih trenutkih.

Različni načini prikaza pop-up sporočil: Različni sprožilci prikaza pop-up sporočil:
  • pojavna okna (na sredini, ob strani, na vrhu, na dnu, manjša ali večja);
  • sticky bar (pop-up vrstica, ki je prilepljena na dno ali vrh ekrana);
  • kot del strani (div), pri katerem obiskovalec običajno sploh ne opazi, da je prilagojen samo njemu.
  • ob pristanku na izbrani strani;
  • ko obiskovalec prepotuje npr. 50 % strani;
  • na klik (ali sekvenco drugih aktivnosti);
  • preden zapusti izbrano spletno stran.

Nahraniti strah pred zamujenim ali ne?

Vse pogosteje se srečujem tudi s pojavnimi okni, ki jih ne moreš zapreti z X, ampak le s klikom na alternativni CTA, ki je običajno negativ glavnega CTA-ja. Če je glavni na primer: »Želim izkoristiti brezplačno poštnino,« bo alternativni: »Ne želim brezplačne poštnine, ki mi pripada.«

Na tak način uspešno hranijo moj strah pred zamujenim (fear of missing out), saj se s klikom na tak gumb resnično zavem, kaj zavračam oziroma izgubljam. Na prvi pogled je to odličen pospeševalec konverzij, na dolgi rok pa je njegov uspeh dvomljiv. Še posebno, če isto taktiko uporabljam vselej in povsod.

Za konec: previdnost s prikazovanjem pojavnih oken seveda ni odveč pri njihovem prikazovanju na mobilcih, kjer je zapiranje pojavnih oken lahko najbolj nadležno. Preverite nastavitve pojavnih oken! Če orodja za prikazovanje pop-upov ali personalizacijo dela strani še nimate, se kar oglasite na kavi, da se dogovorimo, kako vam lahko pomagamo.