V naslovu ne namigujem na spretnost obračanja besed, s katerimi bi lahko kupcu, bralcu ali potencialni stranki segli v srce. Pač pa, naj se sliši še tako grozno, segli v žep! 🙂
Res je, da je bistvo zahvalne strani (angl. thank you page) zahvala za izražen interes in usmerjanje k naslednjim korakom, kot npr.: »Hvala za prenos! Vodič je na poti na vaš e-naslov, odprite e-pošto in preverite.« Hkrati pa to ni edina ključna sestavina učinkovite zahvalne strani. Umetnost njenega načrtovanja je umetnost ustvarjanja novih priložnosti.

Pet vrst priložnosti, ki jih odpira zahvalna stran

Za lažjo predstavo vzemimo vsakdanje nakupe. Prodajalec že ve, zakaj mi da kodo s popustom, ki ga lahko unovčim ob naslednjem nakupu. Tudi prodajalka čevljev dobro ve, zakaj mi na blagajni, tik preden potegne mojo kartico, ponudi še kremo za usnje ali drugo snov za vzdrževanje čevljev. Podobno bi morali ravnati na spletu.

“Zahvalna stran ni končna točka, na katero obiskovalec pride po zaključku neke akcije. Umetnost njenega načrtovanja je umetnost ustvarjanja novih prodajnih priložnosti.”

Napačno bi bilo, če bi mislili, da je zahvalna stran le končna stran, na katero pride obiskovalec spletne strani po zaključku neke akcije. V resnici je to prostor za predstavljanje posamezniku prilagojene (personalizirane) vsebine glede na trenutek, vrsto zanimanja in stopnjo zagretosti za izbrano rešitev. Je torej nadaljevanje začetka posameznikove nakupne poti in mesto ustvarjanja številnih priložnosti, med katerimi se mi zdijo naslednje ključne.

1. Pridobivanje soglasij za komunikacijo

Ker je spomin na 25. maj še svež, je pridobitev ustrezne privolitve za obdelavo osebnih podatkov ali komunikacijo v skladu z uredbo GDPR verjetno najbolj aktualna možnost. V skrajno preprosti obliki si jo predstavljam takole: Če si z moje spletne strani prenesete kupon s popustom, je povabilo k prijavi na podobne periodične vsebine na zahvalni strani najmanj, kar lahko storim, da obdržim stik z vami. Saj želite biti o podobnih koristnih vsebinah obveščeni tudi v prihodnje, kajne? Idealno bo seveda, če vas bom to spraševala samo v primeru, da vašega soglasja še nimam.

“Izraz dobre uporabniške izkušnje (UX) je, kadar si vaše pretekle odgovore na strani zapomnim in ne postavljam enakih vprašanj vedno znova.”

2. Kvalifikacija posameznikov kot potencialnih strank

Pomemben del marketinga je tudi prepoznavanje potencialne stranke. Iščemo torej posameznike, ki jih naše storitve zanimajo, ki ustrezajo profilu našega kupca oz. ki so dovolj zagreti za nakup. Najlažje je, če jim zastavimo dodatna vprašanja oziroma jih vodimo po drugih koristnih vsebinah ter tako definiramo jedro njihovega zanimanja. Na zahvalni strani jih torej lahko anketiramo – povprašamo o tem, kako so nas našli, kaj je poglavitni razlog za prijavo na naš dogodek ali kateri izziv v podjetju trenutno rešujejo. Morda lahko pomagamo?
Lahko pa jim ponudimo sorodno vsebino, kot je vodič, predloga ali z obrazcem zaprta e-knjiga. Ob prenosu nove vsebine ne sprašujemo več po imenu in priimku interesenta, pač pa po podatkih, ki jih še nimamo, na primer podjetju, državi, iz katere prihaja, funkciji, segmentu zanimanja … ter tako skušamo sestaviti profil obiskovalca.

3. Ustvarjanje prodajnih priložnosti

Z izbrano vsebino ali objavo priporočila druge zadovoljne stranke na zahvalni strani lahko v prvi vrsti utrdimo zaupanje s potencialno stranko in jo tako premaknemo korak naprej na nakupni poti. Še bolj neposredno pristopimo k zadevi, če na zahvalni strani po prenosu vodiča povabimo k naročilu live dema in tako predlagamo srečanje oz. sestanek.
Najbolj direktni bomo, če posamezniku olajšamo premik s popustom, ugodnostjo, izredno akcijo. Ko nekdo npr. sodeluje v nagradni igri za nov televizor, je zahvalna stran fantastična priložnost, da mu ponudimo takojšnjo rešitev. Potrebujete nov TV? Na blagajni pokažite ta kupon in prejeli boste 15% popust pri nakupu novega televizorja ter si letošnje svetovno prvenstvo v nogometu oglejte že na velikem zaslonu.

4. Cross-sell, upsell ali odpiranje novih priložnosti

Samo pomislite na zadnji dopust. Kaj so vam ponudili ob rezervaciji hotelske sobe, letalske karte ali počitnic? Običajno ne ponudijo samo obvestila: »Hvala, vaša soba je rezervirana.«Po rezervaciji prenočišča običajno prejmete še ponudbo za dodatne storitve (npr. wellness), po rezervaciji letalske karte ponudbo za prevoz do hotela (shuttle) in po rezervaciji počitnic zavarovanje za tujino.

5. Pridobivanje priporočil in brezplačno oglaševanje

V mislih imam povabilo k delitvi vsebine na družabnih omrežjih ali priporočilo prijateljem po e-pošti. Ko nekdo prenese uporaben vodič, ni greh vprašati, ali se spomni kakšnega prijatelja, ki bi mu ta vsebina prav tako koristila. Seveda mu izvedbo priporočila še olajšamo s prednapisanim e-sporočilom, ki ga le posreduje na izbrani e-naslov, ali pa z gumbom za delitev vsebine na Facebooku, Twitterju, LinkedInu ali Google +.
 
Priložnosti za dober izkoristek zahvalne strani je torej veliko. Pri vpeljavi vseh sprememb v vaše poslovne procese vam lahko z nasveti in/ali izvedbo pomagamo mi. Samo svoj izziv nam morate zaupati! 😉
 
[email protected]