Zadnjih nekaj dni se igram z nastavitvami svojega spletnega brskalnika. Testiram, kakšen je videti internet, kjer ni oglasov in kjer jaz ne puščam nobenih sledi ponudnikom vsebin oz. upravljavcem spletnih strani. Neverjetna izkušnja. Ker v glavnem gledam TV samo na časovni zamik in doma nimamo papirnatih časopisov, sem več ali manj res učinkovito izoliran od oglasov. Živim v svetu brez njih in se sprašujem, ali lahko moj posel preživi v takem svetu.
Lahko vaš posel preživi brez oglaševanja? Click To Tweet Kaj ostane za promocijo v svetu brez oglasov?
Ugotovil sem, da so se me v teh dneh dotaknila le promocijska sporočila, ki so bila namenjena točno meni in ta so prišla le po dveh poteh. Neposredno prek ponudnikov, ki imajo stik z menoj in s kontinuirano (pametno) komunikacijo razvijajo odnos z menoj. Običajno prek elektronske pošte, kot je večina vas dobila tudi vabilo k branju tega zapisa.

Na drugi strani pa sem bil v teh dneh deležen zelo aktivne promocije enega ponudnika s strani svojega prijatelja Boštjana, ki je več kot očitno postal navdušena stranka ponudnika keramičnih žarov. V silnem navdušenju nad novo pridobitvijo na njegovem vrtu je bila tudi naša družina povabljena na smokana rebrca. In res je bilo odlično. Tudi zaradi navdušenja mojstra žara, ki je lahko dejansko doživel obljubo ponudnika, za katero je bil pripravljen odšteti za roštilj več, kot običajna družina nameni letnemu dopustu. Boštjan je car, zvezda tistega popoldneva. Takšnih reberc nihče od nas še nikoli ni pripravil.

Nove kupce pripeljejo navdušene stranke

Seveda je beseda dala besedo in na takem žaru je treba testirati tudi florentinca. Tu nastopiva jaz in moj mesar, ki je z menoj dobil čisto nov profil kupca govedine, saj sem verjetno edini v naši vasi, ki peče takšno govedino na žaru. Ker je čas zorenja takšne govedine vsaj 3 tedne, imam vedno kak kos doma na zalogi. Boštjan je dobil tri kose in še isti večer poslal slike pečenega mesa in se navdušen pohvalil z mojimi florentinci. Meso je bilo spet vrhunsko.

Še v istem tednu se je oglasil pri meni doma in odnesel vse zaloge mesa, da je lahko za vikend organiziral še en piknik za svoje prijatelje, jaz pa sem svojemu mesarju oddal naročilo za nov cikel zorenja mesa za naju oba. Boštjan je postal nova stranka mesarije Snedic. Po govedino, ki navduši, se je pripravljen pripeljati 40 km daleč in jo čakati 3 ali celo 4 tedne. Zelo verjetno jo tudi on še komu priporoči.
Pomen priporočil navdušenih (ne samo zadovoljnih!) strank bo iz leta v leto večji. Click To Tweet
Lahko vaš posel preživi brez oglaševanja?

Svet brez oglaševanja je seveda utopija, a tolikšen obseg oglaševanja, kakršnega doživljamo zdaj, ima zaradi komunikacijskega šuma, ki ga povzroča intenzivnost, približno podoben učinek. Današnja ekonomija je vse bolj odvisna od navdušenih strank, ki so pristni ambasadorji ponudnikov in ključno gonilo razvoja njihovega poslovanja.
Navdušene stranke so pristni ambasadorji ponudnikov in ključno gonilo razvoja poslovanja. Click To Tweet Pomen priporočil navdušenih (ne samo zadovoljnih!) strank bo iz leta v leto le še večji in večji. In ni naključje, da se marketing v razvojno naravnanih podjetjih zato vse bolj usmerja v to, kako navduševati obstoječe stranke in jih spodbuditi k širjenju dobrega glasu. Zato vam bom tudi jaz neizmerno hvaležen, če ta zapis delite na LinkedInu, Facebooku ali Twitterju oz. ga kako drugače priporočite v branje svojim prijateljem.

[email protected]