Po končani srednji šoli sem se spraševala, kaj so pravzaprav moji cilji v življenju in kateri so naslednji koraki, s katerimi bom te cilje tudi dosegla. Kot skoraj vsak zmeden najstnik sem jih nekaj časa iskala doma, nato pa sem se odločila odgovore poiskati v tujini. V mnogih knjigah namreč glavni junak najde svoje odgovore med raziskovanjem sveta in tako sem se najprej preselila v Bruselj, nato v London, kjer so mi uspešni karierni začetki odprli pot do Sydneyja, potem pa me je radovednost po raziskovanju sveta vodila še do Casablance, Dunaja, Helsinkov in Aten. 

Energijo in pogum za selitve mi je dajala lastna ambicioznost, ki je odnosi niso mogli ukrotiti. Prijateljske in partnerske zveze so bile minljive. Družini v svojih zgodnjih dvajsetih letih nisem dajala velikega pomena. Poslovni odnosi onstran državne meje so bili vedno videti lepši. Stanovanja in več kot osnovnih stvari nisem želela imeti v lasti in tako življenje je bilo lahkotno, samostojno in nepredvidljivo.

Nato pa sem pri 28 letih začutila, da mi manjka pristna odgovornost do nekoga ali nečesa. Pogrešala sem družino. Manjkala sta mi dom in skrb zanj. Želela sem splesti prijateljske vezi, ki bi jih lahko negovala brez peturnih letov. Najbolj od vsega pa sem si želela brezpogojen partnerski odnos. 

Tako sem se leta 2020 preselila nazaj v Slovenijo. Našla sem službo, obnovila prijateljske odnose in se preizkusila v grajenju partnerskega odnosa. Kupila sem si stanovanje. Oblek ne shranjujem več v kovčku, temveč v omari, sem lastnica krožnikov in pralnega stroja.

Selitve in dolgih solo potovanj si ne želim več. Naučila sem se, da so dosežki vredni veliko več, ko jih z nekom deliš, da so nedeljska kosila slastnejša, ko jih ješ z družino, in da je nekaj najlepšega spati ob osebi, ki jo imaš rad.

Povežite se s svojimi strankami

Tudi v poslovnih odnosih obstaja potreba po povezanosti in odnosih. Vaše stranke zavedno ali pa nezavedno iščejo povezanost, pristen in oseben odnos pa najlažje ustvarite tako, da se potrudite prepoznati njihove potrebe in frustracije ter jim jih pomagate rešiti. Z opazovanjem ljudi, povezanih z vašim sektorjem poslovanja v vsakdanjem življenju, boste lahko prepoznali njihove želje, sanje, ambicije in strahove. Pri tem vam lahko pomaga kvalitativna metoda raziskovanja s tehnikami intervjuja, ankete ali eksperimenta.

Prvi korak je jasno opredeljena življenjska pot stranke (customer’s life journey), ki vam bo pomagala prepoznati življenjske trenutke, v katerih bo stranka iskala (vaš) produkt ali storitev oziroma vas kot izbranega partnerja. Življenjska pot stranke se od nakupne poti stranke (customer journey) razlikuje po tem, da se poglablja v razumevanje sanj, ambicij in strahov strank, ne pa zgolj v nakupno vedenje potrošnika. Pri zasnovi strankine življenjske poti naredimo analizo pomembnih in težkih trenutkov stranke ter jih poskušamo čustveno optimizirati. V nasprotju s tem je pri analizi strankine poti fokus na transakcijski optimizaciji. Če se na primer ukvarjate s prodajo pohištva, razumete strankin stres, ki pride z nakupom nove hiše in stanovanja. Da stranki prihranite čas in izboljšate njeno izkušnjo, se povežite z banko in stranki ob nakupu na preprost način omogočite sklenitev potrošniškega kredita ter tako rešite dva njena izziva naenkrat.

Izdelek ali storitev ponudite na način, da bo strankina izkušnja čim bolj naravna – razmislite o naročnini, možnosti hitrejše dostave, predvidite naslednje potrebe stranke in ji rešitve ponudite samoiniciativno. Če sami nimate primernih rešitev, strankam pomagajte najti ponudnika, ki jim bo lahko pomagal. Namesto da ljudje sami iščejo rešitve pri drugih ponudnikih, bodite vi tisti, ki jim bo svetoval in pomagal ter se na ta način v njihov spomin zapisal kot nekdo, ki želi, zna in zmore pomagati na najboljši način. Povežite se s podjetji, ki lahko s svojimi rešitvami dopolnijo vašo ponudbo in strankam pomagajo na svoj način. Tako si ne boste ustvarjali konkurence, ampak mrežo zanesljivih partnerjev.

Izven okvirjev razmišljajte, kako olajšati življenja strank  

Odličen primer odnosa med podjetjem in stranko je singapursko podjetje Grab. Gre za različico Uberja, saj je bila njihova aplikacija najprej namenjena mobilnemu naročanju taksi prevozov. Leta 2018 je Grab z razvojem partnerskih ekosistemov svoje storitve prevozov od točke A do točke B razširil še z dostavo hrane, rezervacijo potovanj, finančnimi storitvami in celo vsakdanjim nakupovanjem. Podjetje je z rešitvami za vsakodnevne potrebe postalo pomemben partner svojim strankam na različnih življenjskih točkah, saj so mnogim močno poenostavili življenje, vrednost podjetja pa danes že presega 10 milijard ameriških dolarjev.

Dosežki podjetja Grab pa segajo dlje od zgolj razumevanja strank – podjetje razume tudi svoje zaposlene. Ob prihodu njihove aplikacije na trg si povprečen singapurski taksist ni mogel privoščiti pametnega telefona in ga tudi ni znal uporabljati. Zato so taksistom najprej razdelili telefone, uredili plačilni načrt, nato pa so svetovalci podjetja Grab odšli na teren, voznikom predstavili koristi aplikacije ter jih naučili uporabe na letališčih, v nakupovalnih središčih in na bencinskih črpalkah. Predstavili so jim tudi uporabo ostalih aplikacij, kot sta WhatsApp in Google Zemljevidi. S tem je podjetje jasno pokazalo, da razume izzive zaposlenih, ter z njimi spletlo tesno povezavo.

Personalizacija je ključ do odnosa s stranko

A tudi tu se v podjetju Grab še niso ustavili. Podjetje je v svojih začetkih ponujalo le eno vrsto prevoza, želeli pa so ponuditi še več in se prilagoditi željam ter potrebam različnih posameznikov, družin, večjih družb in tudi podjetij, ki so potrebovala poslovne prevoze z avtomobili višjega cenovnega razreda. Danes Grab ponuja številne možnosti, s katerimi lahko zadovoljijo vse potrebe, želje in zahteve najširšega kroga svojih strank: GrabTaxi (taksi prevoz), GrabCar (uporaba osebnih avtomobilov namesto taksijev), GrabBike (vožnja z motornimi kolesi), GrabCar+ (z avtomobili višjega cenovnega razreda), GrabHitch (skupna vožnja), GrabExpress (dostava na zadnjem delu poti), GrabCoach (velika osebna vozila), GrabFamily (z otroškimi varnostnimi sedeži za otroke, mlajše od sedem let) in GrabPet (z vozniki, usposobljenimi za prevoz hišnih ljubljenčkov).

Osredotočite se na stranke, ne zgolj na prodajo

Če boste razumeli življenjsko pot svojih strank in jim ponudili različne možnosti za reševanje izzivov, jim stali ob strani v težkih trenutkih ter z njimi praznovali vesele, vam bo vse to posledično prineslo tudi večjo prodajo.

Naj vas stranke zanimajo, naj vas navdihnejo, naj vas njihove želje in potrebe vodijo v grajenje prihodnosti poslovanja. Pri spletanju trdne vezi, ki je močnejša od katerekoli divje avanture, vam pomagamo tudi v FrodXu – kontaktirajte nas za brezplačen posvet.