Kaj se lahko naučimo od šefa proizvodnega obrata?

Knjiga Cilj opisuje zgodbo in razmišljanje direktorja in menedžerja tovarne, ki posluje z veliko izgubo in je zato tik pred zaprtjem. Glavni cilj skupine, v katero sodi tovarna, je izboljšanje produktivnosti, direktor Alex Rogo pa ga v celoti postavi pod vprašaj. So aktivnosti za izboljšanje proizvodnje v zadnjih letih resnično pravi ukrepi, ki bodo tovarno rešili pred propadom? Za reševanje tovarne mu je ostalo samo še 90 dni časa. Na nitki pa visi tudi njegov zakon.

V knjigi Cilj direktor tovarne odkriva ozka grla v tovarni, ki so kriva za neravnovesje v delovanju ekip in išče rešitev, ki bo tovarno rešila pred zaprtjem. Click To Tweet Avtorja zanimivo in na lahkoten način opisujeta dileme in poslovna vprašanja, na katera Alex Rogo odgovore išče v zasebnem življenju, filozofiji in proizvodni logiki. Splača se potrpeti kakšno poglavje, kakšno vrstico filozofiranja dvakrat prežvečiti in si vzeti čas za razmislek, saj ugotovitve na koncu privedejo do zadovoljstva in jih lahko prenesemo na praktično katerokoli področje.

Če bi Alexa Rogo postavili v banko, zavarovalnico ali drugo podjetje

S tem ko Rogo skupaj s svojo ožjo ekipo odkriva ozka grla v tovarni, ki so kriva za zastoje ali neravnovesje v delovanju ekip, začenja razumeti, da produktivnost ni v tem, da vsi zaposleni ves čas delajo in da »naštepajo« kar največ kosov izdelkov.
Nič drugače ni, ko razmišljamo o delu klicnega centra ter sodelovanju med trženjem in prodajo, ki zlahka postane ozko grlo samo po sebi. Če izhajamo samo iz stroškov, je dejstvo, da nas klicni center stane skoraj enako, ne glede na to, ali kaj dela ali ne. Zato imamo občutek, da mora delati, saj tako upravičujemo njegov obstoj.

Iz tega izvira pogosta odločitev, da trženje vse kontakte, ki jih pridela, ne glede na njihovo zrelost za nakup ali primernost pošilja v preklic in prodajo. Napaka. Prvič, ker klicni center izgublja čas tudi na neprimernih leadih, ki ne morejo kupiti. Drugič, ker si zapira priložnosti na leadih, ki še niso pripravljenih kupiti (lead dobi občutek nadlegovanja). Tretjič, fokus klicnega centra je na »štepanju« klicev namesto na izvajanju uspešnih preklicev (ki rezultirajo v prodaji).

Razmišljanje glavnega lika, ki v knjigi Cilj rešuje tovarno pred zaprtjem, lahko prenesemo na katerikoli posel. Slabo sodelovanje med trženjem in prodajo zlahka postane ozko grlo. Click To Tweet

Sporočilo knjige Cilj, proces nenehnih izboljšav

Knjiga ponuja menedžerjem, vodjem ekip, koordinatorjem in organizatorjem koristne nasvete in pobude za ponoven razmislek. Namiguje na to, da najbolj očitna rešitev ne da vedno želenih rezultatov sama po sebi in, predvsem, da absolutnega, končnega cilja v resnici ni. Obstaja samo proces nenehnih izboljšav, ki je odvisen od časa, kraja in vpletenih.