Tokrat v branje priporočamo razmislek o spremembah, ki jih bo umetna inteligenca (AI) prinesla prodaji in kako se bodo tradicionalna prodajna orodja, kot sta denimo Salesforce in HubSpot, spopadala s temi spremembami.

Po mnenju avtorjev članka, objavljenega na a16z.com, bo AI povsem preoblikoval prodajne platforme in spremenil, kako se podatki zbirajo in obdelujejo. Trenutni CRM-sistemi so strukturirani okrog besedilnih zapisov, vendar bodo prihodnje platforme multimedijske, poleg besedila bodo namreč vključevale še druge vizualne in avdio materiale, kot so slike, video in avdio posnetki, kar bo omogočilo globlji vpogled v stranke in njihove potrebe.

AI bo najboljši asistent v prodaji

Namesto dolgotrajnega ročnega dela bodo AI-sistemi avtomatizirali raziskovanje potencialnih strank, ustvarjali prilagojene marketinške materiale ter sproti ocenjevali pripravljenost strank na nakup. AI bo igral vlogo “najboljšega asistenta,” ki bo prodajni ekipi pomagal zapirati posle s hitrimi nasveti in analizo podatkov v realnem času.

Poleg tega bodo prodajni procesi postali bolj povezani z marketingom in podporo strankam. Z izboljšano izmenjavo podatkov in avtomatizacijo bodo ekipe lažje sodelovale in optimizirale procese. AI bo omogočil večjo prilagodljivost go-to-market strategij, kar bo vplivalo tudi na način določanja cen.

AI tako ne bo zgolj izboljšal trenutnih prodajnih procesov, ampak bo zahteval popoln premislek o tem, kako bo sploh potekala prodaja. Prodajna tehnologija prihodnosti bo močno temeljila na AI in bo popolnoma preoblikovala odnose med prodajalci in kupci ter prinesla večjo fleksibilnost prodajnih strategij.

Za več navdiha preberite originalni zapis: https://a16z.com/ai-transforms-sales/