Umetna inteligenca in njene implikacije za (digitalni) biznis je eno od področij, ki me v zadnjih letih najbolj fascinirajo. V resnici AI tako ali drugače vskoči v večino mojih razmislekov v zadnjem času: ko neuspešno kupujem srajce, ko razmišljam o možnostih za izboljšanje izkušenj strank (CX) in upravljanju njihovega konteksta in ko analiziram trende za prihodnost. Posledično dobim na to temo precej vprašanj, kar se je zgodilo tudi na našem zadnjem webinarju o vlogi AI v marketingu in pri pospeševanju poslovne rasti. Nekaj poudarkov sem zbral spodaj, za več pa si bo treba vseeno ogledati cel posnetek.

Zakaj je AI tako pomemben?

Če smo včasih govorili o mobile-first marketingu, lahko sodoben marketing z besedami Mathewa Sweezeyja opišemo kot context-first. Če želimo kontekst stranke uporabiti v realnem času in pravi osebi ob pravem času preko najljubšega kanala ponuditi pravi produkt, potrebujemo napredno tehnologijo. Napredne martech tehnologije poganja AI. Tako preprosto je.

Ali to pomeni, da ne bomo več rabili zaposlenih v marketingu? Ali to pomeni, da bomo potrebovali več zaposlenih v marketingu?

Niti eno niti drugo. Mislim, da je najboljši način, da si AI-platformo predstavljamo kot dodatnega sodelavca v marketingu in prodaji. Začetna implementacija, tako tehnična kot procesna, terja svoj čas, a končni rezultat v tem okviru so bistveno bolj segmentirane in personalizirane kampanje, ki se jih lahko pripravi in upravlja brez pomoči IT in data specialistov.

Kaj pomeni, da »zadeva terja svoj čas«? Lahko poskusimo biti bolj natančni?

Lahko, a so zadeve na terenu vedno malo različne. Zaporedje gre nekako tako: podatki – izkušnja stranke (CX) – prihodki. Večina podjetij ima podatke razpršene med različnimi sistemi, treba jih je povezati. Ko so podatki povezani, jih moramo analizirati, pripraviti dolgoročno strategijo in specifične taktike (v bistvu zaporedje procesov, kako angažirati uporabnike) in nato pripraviti ter izvesti kampanje. Evalviramo. Ponovimo. V grobem od prvega sestanka do zaključka te faze mineta dva meseca. Kot sem rekel, se potem zadeve razlikujejo od podjetja do podjetja.

Ali to res potrebujemo? Za kakšna podjetja so martech platforme najbolj primerne?  

Odgovor je spet: odvisno. Podjetja, ki so vpeta v B2C-poslovanje, bodo imela od AI marketinga verjetno večjo korist kot podjetja v B2B-industrijah. Prav tako je situacija odvisna od števila kontaktov v vaših bazah. Več kontaktov = več podatkov = večja potreba po inteligentni avtomatizaciji.

Kaj pa če poslujemo na 14 različnih trgih in v 14 različnih jezikih?

Kaj pa če želimo s pomočjo AI voditi svoje lojalnostne programe? Kako je s komunikacijo preko Viberja in Whatsappa? Ali so kakšne specifike glede na tip/platformo spletne trgovine, ki jo uporabljamo? Kako personaliziramo prikaz spletne trgovine, če uporabnik ni prijavljen? Kako povežemo AI-marketing in naše oglaševanje na Facebooku? Koliko ljudi rabimo za upravljanje sistema? In seveda – koliko zadeva stane? 

V webinarju odgovarjam na vsa zgornja vprašanja. Poglejte si ga, če rabite zgolj konkreten uvod v AI-marketing.