Vsebinski marketing je krilatica, ki štrli iz vseh por interneta. Pa v resnici ne gre za nič novega. Dober marketing že od nekdaj temelji na dobrih zgodbah. Torej relevantnih vsebinah za relevantne posameznike. Da lahko ustvarite relevantno vsebino, pa morate dobro vedeti, koga želite navdušiti.
Oglejmo si primer. Mercedes-Benz je pred kratkim lansiral oglas z naslovom Odrasti.
https://www.youtube.com/watch?v=nFnoLpKrTyE
Se vam zdi oglas primeren za njihovo ciljno občinstvo? Če si v mislih predstavljate njihovega tipičnega kupca, ki se v zlikani srajci in s pivskim trebuhom kobaca iz avta, potem se boste strinjali, da so z oglasom brcnili v temo. Povprečen kupec mercedesa je star 57 let, tale oglas pa nagovarja mulce, ki včasih nimajo niti za rundo piva s prijatelji, kaj šele za jeklenega konjička višjega cenovnega razreda.
Ideja? Mercedes-Benz se že dalj časa trudi pomladiti svoje kupce, zato vztrajno nagovarja mlajše občinstvo. Poleg prilagojenega produkta – Mercedes-Benz CLA – in vrste aktivnosti na družbenih medijih so denimo aktivirali tudi vlogerja Caseyja Niestata, enega izmed vplivnežev v tej demografski skupini. Kot se radi pohvalijo v statistikah, naj bi bilo lansiranje CLA njihovo najboljše lansiranje produkta v zadnjih 20 letih, povprečna starost njegovega lastnika pa – v primerjavi z drugimi njihovimi avtomobili – občutno nižja. 46 let. Hvalevredno, ampak zakaj v oglasih potem nagovarjajo dve desetletji mlajše?

Koledar za oblikovalce ali domače mojstre?

Še en primer: Merkurjev koledar za leto 2016.

Vir: Marketing Magazin
Pri slovenskem trgovcu, ki v svoje nedrje privablja male in velike mojstre, so konec leta 2015 predstavili ličen koledar, s katerim so želeli prebuditi ustvarjalnega mojstra v njegovih prejemnikih. Priznam, meni se je koledar blazno dopadel, pa me je potem na vrzel v komuniciranju pravi buyer personi opozoril kolega. Koledar se mi je zdel simpatičen in svež. Težava? Jaz nisem tipična Merkurjeva stranka ali vsaj ne stranka, ki bi se resno ukvarjala z domačimi (p)opravili. Verjamem, da 39-letni Boštjan z Orehka je, ampak mu je več do čiste praktičnosti kot razposajene ustvarjalnosti. Morda koledar sploh ni bil osmišljen na način, da bi moral nagovarjati pravo buyer persono, ampak če je uspelo Pirelliju, zakaj ne bi tudi Merkurju?

Kaj se lahko naučimo iz primerov?

1. Izoblikujte buyer persone.
Poznavanje svojih tipičnih kupcev je ključnega pomena. Izoblikujte svoje tipične stranke na podlagi razlogov, zakaj bi uporabljali določen izdelek ali storitev. Vdihnite jim življenje in pomislite, kako bi najlažje stopili v stik s kupci in na kakšen način.
2. Poslušajte svoje kupce.
Kaj veste o ljudeh, ki potrebujejo vaš izdelek ali storitev? Kaj so njihovi strahovi, izzivi, želje? Ste pripravili prilagojeno vsebino za različne persone? Povabite jih na klepet, poslušajte njihove potrebe. Jim date občutek, da jih razumete? Pa jih zares razumete?
3. Poskrbite za zgodbo.
Kupci bodo sprejeli tisto zgodbo, s katero se lahko poistovetijo, iz katere se lahko naučijo česa novega ali pa jim pomaga pri uresničevanju njihovih ciljev. Preden kar koli objavite, pomislite: se vam zdi vsebina, ki ste jo objavili, dejansko uporabna za vašega ciljnega kupca?
Recept za uspeh je torej sila enostaven. Poskrbite za odličen izdelek ali storitev ter ju ovijte v ‘žmohtno’ zgodbo. Če vam besede nikakor ne stečejo, vam z veseljem pomagamo.
 
[email protected]