Predstavljajte si Jana, direktorja marketinga v hitro rastočem podjetju za e-commerce, ki je pod ogromnim pritiskom, ko se trudi, da ostaja korak pred konkurenco in dosega dobre rezultate. Upravljati mora številne marketinške kanale in zadovoljevati potrebe vse večjega števila strank, obenem pa slediti hitremu tempu, ki vlada v digitalnem okolju. Zdi se, da gre nepremostljiv izziv, a obstaja zmogljiva rešitev, ki mu lahko pomaga ohraniti prednost pred ostalimi.

Tu nastopi moč umetne inteligence (AI) v avtomatizaciji marketinga. V zadnjih letih smo priča preobrazbi, ki jo umetna inteligenca prinaša pri targetiranju strank in personalizaciji komunikacije: z avtomatskimi segmentacijami, priporočili izdelkov in ponudb ter optimizacijo časa za pošiljanje. A potencial umetne inteligence sega še dlje.

Danes umetna inteligenca še dodatno povečuje učinkovitost teh procesov in odpira nove možnosti. Tržnikom, kot je Jan, pomaga, da postanejo bolj produktivni, tako da jim je v pomoč pri ustvarjanju vsebin (besedil, slik, objav, blogov, oglasov). Hkrati jim omogoča, da s pomočjo velikih jezikovnih modelov presežejo osnovno personalizacijo in prilagajajo vsebine za vsakega prejemnika posebej.

🤖 Delovni procesi in avtomatizacije, ki jih poganja AI: Danes lahko platforme za avtomatizacijo marketinga z uporabo umetne inteligence ustvarjajo dinamične in prilagodljive delovne procese, ki se odzivajo na vedenje strank v realnem času. AI-sistem na primer lahko analizira uporabnikovo zgodovino brskanja in na podlagi rezultatov samodejno sproži pošiljanje e-pošte s personalizirano vsebino in priporočili izdelkov, kar povečuje možnosti za konverzijo.

🚀 Boljši odzivni časi in sporočanje: AI lahko analizira vzorce angažiranosti strank in napove najboljši čas za pošiljanje sporočil, s čimer si zagotovimo, da jih naše vsebine dosežejo takrat, ko je najverjetneje, da se bodo aktivno odzvali. Prav tako lahko pomaga marketingarjem oblikovati boljša sporočila na podlagi analize čustev, tona in preferenc. Na ta način lahko ustrezno prilagodijo vsebino, da se dotakne posameznih prejemnikov.

🎯 Možnosti kampanj, kot jih še ni bilo: AI marketingarjem omogoča ustvarjanje kampanj, ki so bile prej nemogoče – recimo dinamično ustvarjeno vsebino na podlagi podatkov v realnem času ali interaktivne izkušnje, ki se prilagajajo vedenju uporabnika. Chatbot, ki ga poganja umetna inteligenca, lahko na primer nudi personalizirana priporočila izdelkov in pomoč ter vodi stranke skozi postopek nakupa, posledično pride do več konverzij.

🎯 Izboljšano targetiranje in segmentacija: Analitika, ki jo poganja umetna inteligenca, lahko identificira vzorce in trende, ki bi jih ljudje morda spregledali, kar omogoča bolj natančno targetiranje in segmentacijo. AI na primer lahko združuje uporabnike v skupine glede na njihovo vedenje, preference in angažiranost, da nato marketingarji ustvarjajo prilagojene kampanje, ki neposredno nagovarjajo potrebe njihovega ciljnega občinstva.

Prihodnost avtomatizacije marketinga je tu in poganja jo umetna inteligenca. Z vpeljavo teh inovativnih tehnologij lahko marketingarji, kot je Jan, komunicirajo bolj personalizirano, relevantno in učinkovito. Tako je povečuje njihova produktivnost in spodbuja rast podjetja.

Ste navdušeni nad potencialom umetne inteligence v avtomatizaciji marketinga?

Zaupajte nam svoje mnenje s sporočilom na [email protected].