Odkar sem v poslu, se mi je prvič zgodilo, da so me na predstavitvi ponudbe vprašali, kam gremo in kje se vidimo čez pet let. Verjamem, da sta se moja sodelavca, ki sta bila z menoj na sestanku, počutila, kot bi bila na razgovoru za službo. Mene pa je v trenutku pogrela misel – končno sem enkrat to doživel! Da me vprašajo, če vem, kako jim bomo lahko tudi čez pet let pomagali. Pa da razmišljajo, da gremo na dolgo skupno pot … Če 22 let čakaš to vprašanje, si nanj pripravljen ali pa si neumen! 

Resni izzivi potrebujejo tehnološke inovacije

Saj ste ugotovili, da je bil naslov tega zapisa moj odgovor na zastavljeno vprašanje … In vas zdaj verjetno zanima neko pojasnilo. Upam. Če vsaj občasno preberete kak moj zapis, ste si morda oblikovali mnenje o meni kot o tehnološkem navdušencu. Pa ne vem, če sem to v resnici. Le globoko verjamem, da edino tehnologija lahko prispeva k razvoju. Razvoju česarkoli. Resni izzivi današnjega sveta potrebujejo tehnološke inovacije. Priznam, da rad pogledam filme in serije, kot je Black Mirror, in se v svojih zapisih občasno naslonim na kakšno idejo, ki se mi je razvila ob gledanju. Danes zjutraj pa sem bil iskreno presenečen sam nad sabo, ko sem prebral, o čem sem pisal že v 2015. Daleč pred hajpom okrog GDPR. Se spomnite zapisa Zasebnost smo že zdavnaj prodali? Kar nekaj let je potem še preteklo, da se je zgodila in razkrila afera Cambridge Analytica. Če si vzamete dve uri časa in si na Netflixu pogledate The Great Hack in Prediction by the Numbers, boste precej verjetno tudi sami prišli do nekakšne interpretacije, kako kreativa – nekaj, kar je bilo dolga leta osrednja mantra oglaševalcev – postaja predvsem le še lovljenje konteksta. Mimogrede, tehnologija, ki je bila potrebna, da se je zgodila Cambridge Analytica, je danes tu in dosegljiva tudi vašemu podjetju. Z veseljem vam naredimo eno predstavitev v živo.

Biti v kontekstu trenutnega koraka nakupne poti posamezne stranke ali vlagati predvsem v awareness javnosti (aka oglaševanje)?

V FrodXu pravimo, da (velikim in srednje velikim) podjetjem pomagamo tržiti in prodajati tako, kot bi njihove stranke rade kupovale. V osnovi je naš biznis, da podjetjem pomagamo prilagoditi marketing in prodajo, pogosto pa tudi njihove produkte in storitve, spremenjenim nakupnim navadam njihovih kupcev. Lahko rečete tudi, da smo marketinška agencija. Ampak taka bolj iz novega sveta. Od nas nihče ne pričakuje kanskega leva. Pričakujejo pa neposreden učinek na prodajo. In pogosto nam pustijo precej proste roke pri tem. Za doseganje svojih zastavljenih ciljev se lahko poslužimo najbolj nagrajenega dizajnerja, prve zvezde tekstopisja vsakoletnih marketinških žurk v Portorožu ali pa tehnologije. Samo, da je rezultat. Zdaj bi vas moralo zanimati, zakaj hudiča se nekdo odloči za slednje. Pojasnim s pomočjo dveh enostavno razumljivih primerov …

Stranki bi radi prodali povečanje limita na transakcijskem računu

Predstavljajte si, da vam najbolj nagrajeni »kreativci« pripravijo oglasno sporočilo za vašo prodajno kampanjo. Izberete dan in zasujete svoje obstoječe stranke z reklamo, da jim lahko povečate limit na TRR do višine njihove plače. Strašen odziv? Zagotovo ne. Le redki bi sploh zaznali takšno sporočilo. 

Zdaj si pa predstavljajte, kakšnega odziva bi bila banka deležna, če bi znala v trenutku, ko neko plačilo s kartico ni bilo odobreno zaradi nezadostnega stanja na računu, avtomatsko poslati tudi SMS-sporočilo stranki, da si lahko poveča limit takoj. En sam link v sporočilu, ki odpre mobilno banko za potrditev. Če bi znali tako dobro ujeti kontekst, so poslovni pogoji za stranko precej manj pomembni. Samo zato ker ji rešujete problem. Instantno, v tistem trenutku, ko nastopi in se ga zaveda. Tehnični izziv? Seveda, če razmišljamo le o grabljah, ki jih imamo v rokah in znamo z njimi delati. Jaz trdim, da, če stranki preko POS terminala znamo povedati, da je kratka na TRR, istočasno znamo poslati tudi SMS. Zahteva pa to nova orodja, nova znanja in neobremenjen pogled. Nemogoče cilje najlažje dosežeš z ljudmi, ki še ne vedo, da so nemogoči. 😉

Stranki bi radi prodali nove gume

Pogosto pokažem, kako lahko avto prižgem, odklenem, vključim gretje ali hlajenje … preko mobilne aplikacije. Preko te iste, ki kaže, kje se avto nahaja, kakšne so bile moje poti. Pa tudi kakšno je stanje avtomobila – ko je kaj narobe, ne gorijo le lučke na armaturni plošči v avtu. Gori opozorilna ikona v aplikaciji. Predstavljam si, da zato, ker je moj avto ves čas priklopljen na internet, serviserju avta ni več treba s kabli priklapljati za diagnostični pregled, temveč se vse avtomatsko prenaša v podatkovni center tovarne, do katerega dostopa s svojo aplikacijo.

Predvidevam, da ima med podatki, ki jih tako digitaliziran avto zbira in posreduje, tudi informacijo o povečanem številu zdrsov in posledično o stanju gum. In glede na to, da mobilna aplikacija poleg trenutne lokacije avta dostopa tudi do mojega koledarja Office 365, bi kaj enostavno lahko dobil povabilo k rezervaciji termina pri serviserju, vključno z informacijo o ceni gum in menjave. Predstavljam si, da je rezervacija termina (naročilo) za menjavo gum le en dotik stran, ko nastopi pravi trenutek. Sistem poskrbi tako za knjigo rezervacij in zalogo servisa kot za vpis obiska serviserja v moj koledar. Še razmišljate o dizajnu in besedilu oglasa? 

Kontekst ni samo personalizirana vsebina in ujet pravi trenutek

Kontekst je tudi ekran, ki je v danem trenutku najbližje pozornosti stranke, ki jo nagovarjate. Torej ne govorimo več le o tem, ali bomo nekomu poslali e-mail ali SMS. Vsekanalna (omnichannel) prisotnost pomeni tudi sposobnost komunikacije preko zaslonov naprav, ki jih vaše stranke uporabljajo. Ker sem vseeno malo obseden s tehnologijo, so moji sodelavci presodili, da bo najbolje, da v času, ko vozim avto, obvestila o novih leadih dobim kar na infotainment board v avtu. Samo čakam jih, da pogruntajo, da imam tudi projekcijski zaslon na vetrobranskem steklu. Ko vozim avto, sem za ta dva komunikacijska kanala najbolj dovzeten.

Ok, razumem, da se vam zdi tole obveščanje o novih leadih v FrodXu morda celo malo bolno. Ampak predstavljajte si, kako prijazno in učinkovito bi lahko bilo obvestilo za uporabnike Petrolove aplikacije Na poti, ko bi vam po eni uri vožnje na infotainment boardu predlagali počitek in informacijo, da si s Petrolovimi točkami lahko privoščite brezplačno kavico na servisu čez en kilometer. Pa da ne razpredam, kako bi lahko zraven še izpostavili produkt, za katerega je izračunana napoved, da je moj najbolj verjeten nakup. To tehnologijo imamo. Pa tudi znanje, kako to implementirati.

Za konec?

Nimam nekega posebnega zaključka. Morda le vprašanje, s čim se ukvarja vaš marketing, da prestavite prodajo korak višje. Jaz upam, da ne stavite še vedno na kreativo, ki bi vam prinesla kanskega leva.


FrodX CX rešitve temeljijo na tehnologijah: