Večina obiskovalcev spletnih strani misli, da so dostop do svoje zasebnosti dali takrat, ko so v nek obrazec vpisali osebne podatke oz. e-naslov. Motijo se. Tudi tam, kjer tega ne naredijo, se o njih gradi profil obiskovalca in targetira njihove interese. In prepričan sem, da bodo v prihodnjih največ 2 letih spletne strani naših naročnikov postale »pametne«. Njihova pamet se bo izkazovala v tem, da se bodo na osnovi vzorcev obnašanja posameznega obiskovalca (pa tudi na osnovi ostalih podatkov o njem – pretekli nakupi, demografija, geolokacija, trenutno vreme …) znale vsakemu posamezniku dinamično prilagajati. Spletni nastop naših strank bo personaliziran za vsakega obiskovalca. Četudi ne bo prišlo do konverzij v okviru predvidenega customer journeyja. Spletne vsebine se bodo znale prilagajati glede na področje zanimanja in nakupno zrelost slehernega posameznika.
Kaj je rešitev za tiste, ki se v želji za ohranitev svoje zasebnosti nočejo konvertirati? Click To Tweet Danes so v večini primerov vsebine na spletu statične. Tudi pri podjetjih, ki avtomatizirano upravljajo marketinško komunikacijo in ogrevajo k nakupu s pomočjo marketing automationa. Vsak posameznik mora sam poiskati vsebino, ki jo išče. Ni mu samodejno ponujena – natančno tista, ki ga zanima. No, razen če mu pri tem ne pomaga marketing automation in ga s personaliziranimi in avtomatskimi sporočili v pravem trenutku poskuša zvabiti na pristajalne strani, ki so prilagojene posamezni stopnji nakupne zrelosti. Vse zato, da ga premaknemo korak naprej v nakupni odločitvi. To je OK, ampak bodimo pošteni – odlično deluje le v primerih, ko gre za dolgotrajne nakupne procese. Kaj pa vse tisto, kjer se kupci odločajo relativno hitro, instinktivno? Kaj je rešitev za tiste, ki se v želji za ohranitev svoje zasebnosti nočejo konvertirati?
Smo krepko na poti iz broadcast marketinga nazaj proti 1:1 marketingu. Ker samo ta deluje. Click To Tweet Osvojili smo tehnologijo za targetiranje pravega občinstva z relevantnimi vsebinami v pravem trenutku. Verjetno bomo izoblikovali tudi kak nov izraz, ki bo potopil pojma, kot sta vsebinski marketing in inbound marketing. Morda je prihodnji buzzword »relevant marketing«, kaj pa vem. Vem pa, da smo krepko na poti iz broadcast marketinga nazaj proti 1:1 marketingu. Ker samo ta deluje. Pa ne zatiskajmo si oči, da je to mogoče samo v digitalnem svetu. Poglejte si ta izsek iz filma Minority Report, pa vam prihodnjič napišem nekaj misli o beaconih in brezplačnih wi-fi dostopih. Tehnologija že zdavnaj ni več odvisna od piškotkov in elektronske pošte. Čisto zares ne.
 

 
 
[email protected]