Predstavljajte si naslednjo situacijo: Sara, vedno zaposlena mamica z redno službo, se prijavi na vaš novičnik z nasveti za starše. Hkrati je vaša zvesta stranka, ki redno kupuje izdelke za dojenčka v vaši spletni trgovini. Opazili ste tudi, da si je pred kratkim ogledovala nosečniška oblačila na vaši spletni strani.

Toda pazi finto – v resnici ne veste, da imate na vseh omenjenih stičnih točkah opravka z isto osebo. Ločeno jo obravnavate kot naročnico novičnika, kot spletnega kupca in kot potencialnega kupca nosečniških oblačil, ne pa kot eno samo osebo, ki je hkrati vse našteto.

To fragmentirano dojemanje in obravnavanje strank je med prodajalci na žalost zelo pogosto, razlog pa je predvsem v shranjevanju podatkov v ločenih sistemih. Posledično podjetja spregledajo dragocene priložnosti za vzpostavljanje bolj osebnega in globljega stika s strankami.

In tu nastopi celovit pogled na stranko (single customer view). Platforma za upravljanje podatkov o strankah ali CDP (customer data platform) z integracijo podatkov iz različnih virov prodajalcem omogoča, da ustvarijo poenoten, 360-stopinjski profil vsake stranke, ki ga imenujemo tudi golden record. Prednosti, ki jih prinaša tovrstno holistično razumevanje vsake stranke, so:

  • Učinkovitejša segmentacija: marketingarji, ki vidijo celotno sliko o stranki, lahko ustvarjajo bolj ciljno usmerjene kampanje, ki nagovarjajo individualne potrebe in preference posameznika.
  • Boljša personalizacija: marketingarji, ki poznajo strankino celotno zgodovino z znamko, vključno z njihovimi brskalnimi navadami, zgodovino nakupov in preferenčnimi komunikacijskimi kanali, lahko prilagodijo tržna sporočila tako, da so ta zanjo kar najbolj relevantna in jo najbolj nagovorijo.
  • Nakupne poti z manj trenji: celovit pogled na stranko s sledenjem interakcijam strank prek vseh kanalov lahko pomaga identificirati ozka grla in področja, kjer so potrebne izboljšave, ter zagotavlja izkušnjo z manj trenji skozi celoten nakupni proces.
  • Boljše zadrževanje strank: razumevanje celotnega konteksta odnosa vsake stranke z našo znamko nam lahko pomaga, da prepoznamo potencialna tveganja za izgubo strank (churn risk) in proaktivno ukrepamo s targetiranimi pobudami za zadrževanje.
  • Povečana donosnost naložbe (ROI): če podjetja združujejo podatke o strankah in si tako omogočajo sprejemanje pametnejših marketinških odločitev, lahko opazijo neposreden vpliv na svoj dobiček.

Celovit pogled na stranko ni samo modna fraza, ampak je učinkovit način za rušenje podatkovnih silosov in transformiranje naših interakcij s strankami. Kdor želi ostati konkurenčen v sodobnem marketinškem prostoru, ki temelji na podatkih, mora ta pristop posvojiti čimprej. Znamke morajo prepoznati vrednost holističnega razumevanja svojih strank in vlagati v orodja ter strategije, ki podpirajo celovit pogled na stranko.

Kaj pa vi mislite o tem? Veseli bomo vašega odziva in razprave.

Kontaktirajte nas tu -> Stopimo v stik.