Ste že kdaj pomislili na to, da bi lahko vaše vsebine prejele veliko več pozornosti, če bi jih povezali z nekim relevantnim dogodkom? Američani imajo za tovrsten trik že ustaljen izraz (»newsjacking«) in razdelano metodologijo, s pomočjo katere vnašajo svoje komunikacijske ideje v odmevne novice za prejemanje pozornosti v medijih in na družabnih omrežjih. A za dober newsjacking ni pomembno le znanje, temveč tudi prepoznavanje pravih trenutkov, zmogljivost prilagajanja ter uporaba velike mere domišljije.
Kaj ima na primer Brad Pitt opraviti s prodajo letalskih vozovnic? Čisto nič. Vsaj ne za tiste letalske prevoznike, ki se striktno držijo svojih vnaprej pripravljenih komunikacijskih načrtov. Podjetje Norwegian Airlines je bilo drugačnega mnenja. Prejšnji teden, kak dan po uradni razglasitvi razhoda Angeline Jolie in Brada Pitta, so namreč v medije lansirali oglasno kampanjo, ki na moji lestvici kotira kot eno izmed najbolj izvirnih komunikacijskih sporočil v zadnjem mesecu.



Vsi ste ga videli, kajne? Oglas z napisom »Brad je samski« in s ceno za enosmerno letalsko vozovnico v Los Angeles je ugledal luč v pravem trenutku in dosegel izjemno število ljudi po vsem svetu. Čeprav se humor ne obrestuje vedno, kot je Matic pisal v enem izmed svojih prejšnjih zapisov, je to premišljeno zasnovano sporočilo z dobro mero humoristične note v tem primeru za ciljno javnost letalskega prevoznika ravno pravšnje.
Humor ni vedno najboljši prijatelj marketinških kampanj, a nekaterim uspe zadetek v polno. Click To TweetPodobnih primerov je ogromno in prav vsem je skupno sledeče: skrivnost domiselnosti se ne skriva v brezhibnem copywritingu ali dovršenem oblikovanju, temveč v dobrem »tajmingu«, ki pri tovrstnih kampanjah poskrbi za popolno relevantnost komunikacijskega sporočila. In ta relevantnost terja zmožnost prilagoditve.

Zažgimo vse koledarje vsebin?

Tovrstnih kampanj se nikakor ne da pripraviti vnaprej – pri Norwegian Airlines na primer nikakor niso mogli predvideti, kakšno bo dogajanje na hollywoodski družabni sceni. Do uspešne kampanje jih je torej pripeljala zmožnost prilagajanja aktualnim dogodkom, ki je pri veliki večini podjetij (predvsem tistih večjih) kronično primanjkuje. Tam namreč nemalokrat »fleksibilnost«, »ažurnost« in »spontanost« ostanejo le besede, vklesane v kakšno izjavo o poslanstvu podjetja, ne pa resničen del vsakodnevnih delovnih procesov.

Edina stalnica so spremembe

Bodisi gre za tako banalen družabni dogodek, kot je razhod dveh filmskih zvezdnikov, bodisi za drugo lokalno dogajanje, ki zavzema prostor v javnem in medijskem diskurzu – dejstvo je, da bodo podjetja, ki se znajo odzivati na aktualna dogajanja po svetu, pri ljudeh bolj slišana, saj bodo dokazovala svoj soobstoj v vsakodnevnem življenju posameznika.
Edina stalnica so spremembe. Click To TweetDa ne bo pomote – danes nikakor ne pričnite sežigati svojih koledarjev vsebin! Svetujem vam le, da v njih pustite nekaj prostora za prilagoditve. Nikdar se namreč ne ve, kaj bosta Angelina in Brad zakuhala prihodnji teden. 😉
 
[email protected]
 
P. S. Ustvarjanje vsebin od ustvarjalcev včasih terja tudi branje rumenega tiska. Če vam ta ne diši, vam lahko z idejami in nasveti vedno priskočimo na pomoč. Oglasite se pri nas na kavi in skupaj bomo preverili, kako se lahko lotimo vaših izzivov.