Ste leta 2013 spremljali finale Super Bowla? Verjetno ne. Pa ste izvedeli, da so imeli težave z lučmi na stadionu? Tudi to ste verjetno že (skoraj) pozabili, ampak spodnja slika gotovo ni tuja in zbudi (bežen) spomin. Seveda, gre za fenomenalen odziv Orea, ki je v pravem trenutku ljudem, ki so ostali brez televizijskega prenosa, na internetu ponudil zabavo. Še več – vse skupaj je bilo skladno s komunikacijsko strategijo podjetja.


So to lahko načrtovali? Seveda ne! Je bila ideja izvirna? Za javnost je bila, v resnici pa je Oreo zgolj uporabil svojo staro idejo in z njo le ujel pravi trenutek. Kako to vemo? Ker so se pred tem že trudili zabavati ljudi in jih spodbuditi k odzivu, a se jim načrt milo rečeno ni izšel:
Oreo_Cookie
Še več! Takrat so jih druge znamke kritizirale ter same upale, da jih bo javnost podprla. Skušale so vzpostaviti komunikacijo s svojimi sledilci ter z Oreom in njihovimi sledilci:
Cinemark_Theatres
Odločitev Cinemark Theatres, ki je nasprotoval Oreu z zaušnico ter formalnim predlogom za sodelovanje in … (*zeh*), ni omembe vredna.
Pozornost je ukradel nekdo, ki je ujel pravi trenutek, ton in krog bralcev. Hkrati je sledil svoji identiteti.
AMC_Theatres
In po tej uspešni akciji? Svet marketinga kopira te Twitter objave in jih uporablja za primere dobrega in slabega komuniciranja, ostali pa so na vse skupaj že davno pozabili. Ne verjamete? Vprašajte tajnico v podjetju ali pa vodjo razvoja, ali se spomni objave Orea.

Nauk zgodbe

Stranki se je možno približati, če jo nasmejimo in jo zabavamo. Zabava je osrednji del celotnega »show businessa«, v katerem se vrti več denarja kot v vseh slovenskih podjetjih. Ljudje ljubimo smeh, zabavo. Ljudje to tudi kupujemo. Ampak od zabave ne pričakujemo nobene dolgoročne koristi. Se pač … zabavamo. S pomakanjem piškotov v mleko (v temi) si krajšamo čas in … se zabavamo. Toda ali si predstavljate, da na profilu svojega računovodskega servisa prebirate pretežno šale in odzive na objave drugih? Ne bi pomislili nekaj v smislu: »Sploh obvladajo računovodstvo? Kako mi lahko pomagajo? Kaj znajo?«
Poleg tega je linija pri šalah zelo tanka. »Tam zunaj« je ogromno ponesrečenih akcij znamk in podjetij, ki so s slabimi šalami uspešno užalila svoje stranke. In svoje morebitne stranke.
V B2B so izobraževalne in navdihujoče vsebine veliko boljša izbira kot šale. Click To Tweet

Treba je ločiti zabavo od šale

V svetu B2B se izkaže, da je veliko bolje izobraževati in navdihovati ter s tema ciljema v mislih zabavati s primeri, ki jih stranke razumejo. Kar razumejo, jim pomaga. Kar stranki pomaga, ji pomaga takrat, ko potrebuje rešitev. In to pomaga vam, saj se bo stranka znova obrnila na vas za več informacij, za rešitve, za vaše produkte in storitve, ki jih potem lahko prodate. Na poti do sklenjenega posla pa spoznate še kakšen zabaven primer, ki ga lahko zopet uporabite v svojih vsebinah. 😉
 
[email protected]