Pred kakim mesecem dni sem posvojila psa in v istem trenutku se mi je življenje v celoti obrnilo na glavo. Ne samo, da so moje sposobnosti time managementa skoraj poskočile na nivo vsake zaposlene mlade mamice, temveč sem obenem nevede postala tudi del skupnosti, ki ne le, da sem jo doslej slabo poznala, niti zavedala se je nisem.

Veliko prostora za napredek

V Sloveniji naj bi prebivalo okoli 250 tisoč psov, kar v grobem pomeni, da ima vsako tretje gospodinjstvo doma kužka. Številka je osupljiva, kar je še bolj izjemno, pa je zelo močna povezanost skupnosti lastnikov in ljubiteljev psov – občutek, ki sem ga zaznala že v prvih dneh sprehajanja po lokalnem parku.
250.000 slovenskih psov in niti ene aplikacije ali napredne tehnologije zanje – tržna niša? Click To TweetPoleg tega, da se lastniki psov izredno radi med seboj pogovarjajo, družijo, si izmenjujejo anekdote, nasvete in priporočila, pa sem kmalu tudi spoznala, da je lastništvo psa danes zelo »user-unfriendly«. Kot osebo, ki si naroča špecerijo po spletu in ne pozna telefonske številke svojega frizerja, ker rezervacije terminov pri njem pač zmeraj opravlja online, me je namreč presenetilo, koliko neizkoriščenega potenciala se pravzaprav nahaja v industriji hišnih ljubljenčkov (no, ali pa je vsaj mojim očem presneto dobro skrit).

Poteg v levo, poteg v desno …

Ok, seveda, napredni tehnološki ponudniki so na trg že plasirali napredne pasje igrače z vgrajenimi kamerami, pa GPS pasje ovratnice in podobne pripomočke v maniri t. i. wearable tehnologij, ki naj ne bi le spremljali lokacij štirinožcev, temveč tudi zbirali informacije o njihovih aktivnostih in temu ustrezno odmerjali količino dnevnih obrokov. Vendar tega kot lastnica mestnega psa, ki dnevno prehodi največ 10 kilometrov, niti ne potrebujem. Kar bi meni (in mojemu psu) koristilo, bi bila morda kakšna aplikacija, s pomočjo katere bi lahko v svoji bližini poiskala psa, ki bi se, tako kot moj, rad igral. Takšna aplikacija bi mi morda olajšala dnevno lovljenje najbolj verjetnih terminov in lokacij ter pohajkovanje po parku in oziranje za primernimi »kandidati«. Takšen »Tinder« za pse (kdo ve, morda pa le kot dodatek dejanskemu Tinderju?) bi lahko bila dobičkonosna priložnost za trgovino z malimi živalmi ali pasjo šolo, če bi se le znali nasloniti na že vzpostavljeno močno skupnost ljudi, za katere je značilno, da jih (spet podobno kot mlade mamice) k nakupnim odločitvam vodijo močna čustva.
Lastniki psov so kot mlade mamice – svojim ljubljenčkom želijo omogočiti le najboljše. Izkoristimo to. Click To Tweet

Tudi hišni ljubljenčki ne bodo ubežali spremembam

Večino področij človekovega delovanja so novi poslovni, ekonomski in družbeni modeli, ki v veliki meri izhajajo iz razvoja tehnologije, že dodobra spremenili in verjamem, da se bo tok sprememb nadaljeval tudi v prihodnje. Če lahko trdim, da so ti modeli najprej na glavo postavili industrije transporta, zdravja, turizma in tako naprej, potem lahko tudi z vso gotovostjo zaključim, da je področje hišnih ljubljenčkov nekoliko v zaostanku. A sem prepričana, da ne več za dolgo – vprašanje je le, kateri inovator bo na ta trg prodrl prvi …

[email protected]

P. S. Nove zamisli se le redko rodijo med čečkanjem na tablo, veliko pogosteje pa med razmišljanjem (ali še bolje doživljanjem) o vsakodnevnih človeških aktivnostih, željah in pričakovanjih. Če pri tem potrebujete kakšno pomoč, se nam oglasite. Z veseljem vas povabimo s seboj na kak sprehod. 🙂