Leta 2015 je Lululemon, prodajalec športnih oblačil, na znameniti ulici Kings Road v Londonu odprl svojo drugo trgovino. Takrat sem živela nedaleč stran in ker sem se ukvarjala z jogo, me je pritegnila ponudba ob otvoritvi trgovine – brezplačna ure joge in zajtrk.

Lululemon je kanadsko podjetje, ki je v zadnjih desetih letih ustvarilo donos v višini 2400 %. Leta 1998 so začeli s prodajo pajkic in drugih oblačil za jogo, kasneje pa so ponudbo razširili še z drugimi športnimi oblačili, oblačili za življenjski slog, različnimi dodatki in izdelki za osebno nego.

Dogodek se je začel s prijetnim sprejemom, res odlično uro joge in druženjem ob zajtrku. Spoznala sem zanimive ljudi, ki so imeli podobne interese in pogled na zdrav življenjski slog, ter spletla nekaj poznanstev, iz katerih so se kasneje razvile tudi močnejše prijateljske vezi.

Do mojega prvega nakupa pri njih je minil kakšen mesec dni. Ko sem razmišljala o novih oblačilih za jogo, sem se spomnila na prijeten dogodek ob odprtju, svoje dobro počutje ob tem ter vrednote podjetja, ki so enake mojim. Obiskala sem njihovo spletno trgovino in opravila prvi nakup, še danes pa večino moje športne garderobe sestavljajo prav oblačila znamke Lululemon.

Grajenje skupnosti prinaša lojalne stranke

Lululemon je z dogodkom ob otvoritvi začel z gradnjo skupnosti podobno mislečih in pokazal, da želi biti del skupnosti od prvega dne naprej. Vse obiskovalce otvoritve sta namreč povezovala zanimanje za šport in zdrav način življenja, otvoritve trgovin pa še zdaleč niso edini dogodki, ki jih znamka prireja. V trgovini na Kings Road so dogodke organizirali večkrat letno in skupaj z ostalimi ljubitelji joge sem se jih z veseljem udeleževala. Ko se je življenje zaradi pandemije skoraj ustavilo, so grajenje skupnosti prenesli v spletni svet in nam ponudili ure joge in drugih vadb prek spleta.

Ustvarite in aktivirajte svoje ambasadorje

V digitalnem prostoru lahko vsakodnevno vidimo veliko plačanih in tudi neplačanih ambasadorjev blagovnih znamk. Neplačani ambasadorji blagovnih znamk imajo lahko bolj avtentično in iskreno povezavo z blagovno znamko, saj ne prejemajo finančne kompenzacije. Vsak kupec lahko na nek način postane ambasador znamke, saj ga k deljenju izkušnje spodbudi majhno darilce, zaradi katerega začuti pripadnost blagovni znamki in jo tudi pokaže. Tako kot Apple v embalažo vsakega izdelka doda nalepko z logotipom podjetja, doda Lululemon k vsakem naročilu uporabno darilce, na primer obesek za ključe. Vse to ves čas povečuje pripadnost znamki.

Naredite nekaj dobrega za skupnost ali planet

Povežite svojo blagovno znamko z aktivnostmi, ki dajejo kupcu vedeti, da skrbite za okolje, kjer živi. Adobe, prodajalec programske opreme, vsako leto donira milijone dolarjev v izdelkih, ki spodbujajo ustvarjalne kariere in pomagajo nevladnim organizacijam, da dosežejo svoje cilje. Poleg tega vlagajo v programe, ki pomagajo talentiranim in motiviranim ljudem doseči uspeh. Tak program je na primer Adobe Digital Academy, ki ljudem v procesu menjave kariere nudi izobraževanje in izkušnje za uspešno delo v oblikovanju uporabniške izkušnje (UX), podatkovni znanosti in razvoju spletnih strani. Sedaj, ko to veste, boste zagotovo lažje plačali premuim ceno programov Adobe, drži?

Ponudite kakovosten produkt ali storitev

Nakup kakovostnega izdelka na priročen način ustvari močno transakcijsko razmerje, a za popolno nakupno izkušnjo morate narediti več – hkrati z izdelkom morate ponuditi tudi odlično storitev.

Vrnimo se nazaj k prodajalcu športne opreme. Lululemon ne ponuja le športne opreme, temveč tudi storitev – brezplačne ure vadbe. Stranka ponujeno storitev plača z osebnimi podatki, vendar v zameno prejme veliko večjo vrednost, kar ustvarja pozitiven odnos med kupcem in podjetjem. Večina podjetij v zameni za informacije svojih strank ne ponudi nikakršne storitve – običajno ravno nasprotno, kupce motijo z nezaželenimi prodajnimi sporočili brez kontekstualne vrednosti. O tem, kako spletene vezi med končnim kupcem in ponudnikom ustvarjajo višjo prodajo, pa pišem tukaj.

Ustvarjanje skupnosti lojalnih kupcev ni hitro in enostavno, je pa izredno pomembno, še posebej v času razvijanja AI, saj lahko kupci na spletu vedno iščejo rešitev ali pa vašo rešitev – rezultati bodo prikazani glede na ukaze uporabnika. Da bodo kupci v poplavi ponudnikov iskali specifično vaš produkt, vam lahko pomagamo v FrodXu. Kontaktiraje nas za brezplačen posvet o tehnoloških rešitvah za vaše podjetje.