V današnjem hiperpovezanem svetu, kjer je vsak odgovor le nekaj klikov stran, se podjetja vse bolj zavedajo, da ni dovolj zgolj odgovoriti na vprašanja, pač pa je pomembno, kako se stranke počutijo med interakcijo. Občutek, da smo slišani, ni le prijeten; je temelj globljih čustvenih vezi, ki presegajo osnovno transakcijo.  

Spodaj povzemamo članek iz The Future of Commerce, ki govori o tem, kako čustveni marketing oblikuje sodobno izkušnjo strank (CX).  

Pomen čustev v marketingu

Nevroznanstvene študije so pokazale, da imajo čustva osrednjo vlogo pri odločitvah potrošnikov. Izdelki ali storitve, ki spodbujajo močna pozitivna čustva, vplivajo na sproščanje dopamina, kar ne le spodbuja občutek zadovoljstva, ampak pomaga ustvariti trajno vez med potrošnikom in blagovno znamko. Ta čustvena povezava je ključna za razvoj zvestobe blagovni znamki in dolgoročnega uspeha. 

Primeri, ki se opirajo na čustveni marketing 

Turizem: Za načrtovanje teden dni dolgih počitnic potrošniki ponavadi porabijo med 20 in 30 ur, kar je skoraj tričetrt delovnega tedna! In to ustvarjanje pričakovanja skozi načrtovanje je ponavadi gonilo končnega zadovoljstva. Organizacije v turističnem sektorju so mojstrske v ustvarjanju sanjskih pričakovanj in eskapizma. Njihov marketing obljublja odkrivanje novih krajev, ne osredotoča se zgolj na destinacije, ampak na obljubo preobrazbe in osebne rasti. Fraze, kot so »Najdi sebe« ali »Pobeg iz sivega vsakdana« nagovarjajo globoko človeško željo po avanturi in samoodkritju. 

Svet videoiger: V svetu iger marketing cilja na občutke mojstrstva in zmagoslavja. Predstavitve iger in posebne izdaje obljubljajo ekskluzivnost in pripadnost, kar igralcem daje občutek, da so del nečesa večjega. 

Domači kino: Prodaja sistemov za domače kinematografe se osredotoča na udobje in izkušnjo gledanja filmov. Marketing se osredotoča na to, kako te sisteme lahko uporabimo za krepitev družinskih vezi in ustvarjanje nepozabnih spominov. 

Čustveni CX: ključ do zvestobe strank 

Ne glede na to, ali gre za adrenalin ob igranju epske igre, nostalgijo ob gledanju klasikov sedme umetnosti, privlačnost oddaljenih krajev ali udobno toplino domačega kina – čustva poganjajo odločitve. 

In najboljši način za vzpostavitev čustvene vezi je, da strankam pokažete, da so slišane. Morda to pomeni, da morate odstraniti izdelek, ki ima slabe ocene, ali pa zaposliti boljše ljudi v podpori strankam.  

Čustveni marketing presega tradicionalne pristope, ki se osredotočajo na lastnosti in prednosti izdelkov. V sodobnem tržnem okolju, kjer so izkušnje strank na prvem mestu, je ključnega pomena razumeti in nasloviti čustvene potrebe potrošnikov.  

Primeri zgoraj kažejo na zgolj nekaj pristopov, kako lahko podjetja uporabijo čustveni marketing za gradnjo globokih vezi s strankami, kar vodi do večje zvestobe in uspeha na trgu. V srcu tega pristopa je preprosto sporočilo: biti slišan je temelj, na katerem lahko zgradimo močne, trajne odnose s strankami. 

Za več podrobnosti toplo priporočamo branje celotnega članka, ki ga lahko najdete tu »