V začetku prihodnjega leta namerava Wendy’s, ena izmed vodilnih verig hitre prehrane v ZDA, uvesti pilotni projekt dinamičnega oblikovanja cen, znanega tudi kot “dynamic pricing”. Novica, ki jo je novi izvršni direktor podjetja, Kirk Tanner, delil med nedavno predstavitvijo poslovnih rezultatov je sprožila val ugibanj in skrbi med potrošniki in analitiki. Dinamično oblikovanje cen, pogosto povezano z višanjem cen v času največjega povpraševanja, je v industriji hitre prehrane novost. 

Wendy’s je hitro odgovoril na zaskrbljenost javnosti, zatrjujoč, da njihov pristop k dinamičnemu oblikovanju cen ne bo tradicionalno povečal cen v času največjega obiska. Namesto tega bo sistem omogočil prilagajanje ponudbe glede na del dneva in spodbujanje promocije v obliki popustov ter posebnih ponudb v manj zasedenih obdobjih. Ta strategija je namenjena izboljšanju izkušenj strank in zaposlenih, kjer bodo s pomočjo umetne inteligence (AI) uvajali spremembe, ki bodo temeljile na različnih dejavnikih, kot so vremenske razmere. 

Ključne ugotovitve: 

  • Wendy’s uvaja dinamično oblikovanje cen kot del širše strategije inovacij, ki se osredotoča na izboljšanje izkušenj strank in zaposlenih. 
  • Sistem ne bo višal cen v času največjega povpraševanja, temveč bo namenjen prilagajanju ponudbe in uvajanju dodatnih popustov v manj zasedenih obdobjih. 
  • Tak pristop ima potencial, da spremeni način, kako industrija hitre prehrane razmišlja o oblikovanju cen in promocijah. 
  • Uspeh Wendy’sovega dinamičnega oblikovanja cen bi lahko služil kot model za druge verige hitre prehrane, ki se želijo čim hitreje prilagoditi vedno bolj konkurenčnemu tržnemu okolju. 

Poleg tega je njihov cilj z dinamičnim oblikovanjem cen zagotoviti večjo vrednost strankam v časih, ko je povpraševanje nižje, s čimer bodo poskušali povečati obisk in izboljšati splošno zadovoljstvo. Ta pristop odraža prilagodljivost in inovativnost podjetja kot odziv na spreminjajoče se tržne razmere in potrebe potrošnikov. 

Wendy’s eksperiment z dinamičnim oblikovanjem cen predstavlja potencialno prelomnico v industriji hitre prehrane. Če bo uspešen, bi lahko ta model ne samo izboljšal izkušnjo strank in finančno uspešnost posameznih franšiz, ampak lahko tudi spodbudil druge igralce v industriji, da razmislijo o podobnih inovacijah. Kljub temu bo za oceno dolgoročnih učinkov tega pristopa potrebno počakati na rezultate pilotnega projekta in odziv potrošnikov. 

Celoten članek je na voljo tukaj.