Napovedi kažejo, da bodo potrošniki samo v tem letu za spletne nakupe porabili skoraj 11 bilijonov dolarjev.

Kaj so trije ključni trendi spletnega nakupovanja v letu 2024?  

 1. Intuitivna e-trgovina: 
 • Razvoj tehnologij: Napredovanje tehnologij, kot so obogatena resničnost (Augmented Reality), internet stvari (IoT) in generativna umetna inteligenca (GenAI), spreminja spletno nakupovanje v bolj intuitivno izkušnjo. 
 • Pričakovanja potrošnikov: Približno polovica digitalnih potrošnikov si želi edinstvenih ponudb, petina pa bolj personalizirane nakupovalne izkušnje. Generativna AI igra ključno vlogo pri oblikovanju spletnih izkušenj, od izboljšanja storitev za stranke do prilagajanja marketinških sporočil. 
 • Naložba v generativno AI: Skoraj polovica strokovnjakov v industriji načrtuje naložbe v generativno AI v naslednjih petih letih, kar pomeni, da bodo pionirji, ki bodo ustvarili novo generacijo nakupovalnih izkušenj, pridobili konkurenčno prednost. 
 1. TikTok ekonomija: 
 • Nove priložnosti: S TikTokom, ki je iz klasičnega socialnega medija postal e-commerce platforma, blagovne znamke odkrivajo nove priložnosti za organsko rast in neposredno prodajo. 
 • Priljubljenost platform: Po eni izmed statistik kar 43 % digitalnih potrošnikov uporablja TikTok na mesečni ravni.  
 • Vpliv na prodajo: Organska vsebina na teh platformah pogosto ustvarja viralne trende, ki povečujejo prodajo določenih produktov. Najbrž se spomnite manije z energijsko pijačo Prime, ki jo je bilo zaznati tudi v Sloveniji.   
 1. Izboljšanje izkušnje vračil: 
 • Brezšivna izkušnja: Potrošniki si želijo brezskrbnih vračil, a žal tega ni tako enostavno doseči. Novi pristopi in tehnologije obetajo, da bodo vračila postala ključni element za krepitev zvestobe in zadovoljstva strank. 
 • Nove tehnologije in partnerstva: Vračila so zagotovo na prioritetni lestvici slehernega trgovca in kot kaže, nove tehnologije in partnerstva tlakujejo pot do bolj prijetne izkušnje vračanja za kupce. Primer – ameriški Amazon omogoča vračilo pri mnogih drugih fizičnih trgovcih (Whole Foods, Staples), ki poskrbijo za popolno odpremo pošiljke, vse, kar mora kupec narediti je, da prinese blago v trgovino in pokaže QR kodo za vračilo.  
 • Povečanje naložb: Različne generacije imajo različne preference glede vračil. Dve tretjini vprašanih načrtuje pospeševanje naložb v vračila izdelkov. 

Celoten članek preberite tu »