Hiperpersonalizacija v maloprodaji trenutno predstavlja ključno strategijo za izboljšanje izkušenj kupcev. Z uporabo napredne tehnologije, kot je umetna inteligenca (AI), lahko podjetja ponudijo izjemno prilagojene izdelke in storitve. Ta pristop ne samo povečuje zadovoljstvo potrošnikov, ampak ima tudi pozitiven vpliv na dobičkonosnost.

Hiperpersonalizacija pa prinaša tudi potencialne izzive, zlasti na področju varstva podatkov in zasebnosti. 

Raziskave kažejo, da potrošniki cenijo inovacije, ki jih poganja AI, pri čemer jih 80 % meni, da so personalizirana priporočila izdelkov privlačna. Posebej generacija Z prepoznava potencial AI za izboljšanje spletnega nakupovanja z relevantnimi ponudbami. Hiperpersonalizacija tako prispeva k večji zvestobi in angažiranosti strank, kar podjetjem omogoča zmanjšanje stroškov in povečanje prihodkov. 

Kljub temu pa v eni izmed raziskav 78 % potrošnikov izraža povečano skrb glede svojih osebnih podatkov, skoraj polovica pa jih meni, da so promocije, ki temeljijo na njihovi aktivnosti na spletnem mestu ali aplikaciji, vsiljive. Poleg tega obstajajo tudi pomisleki glede kakovosti in plagiatov pri uporabi AI. 

Nekaj ključnih ugotovitev:  

  • 80 % potrošnikov ceni personalizirana priporočila izdelkov. 
  • Generacija Z vidi velik potencial v AI za izboljšanje izkušnje spletnega nakupovanja. 
  • Hiperpersonalizacija lahko spodbuja zvestobo strank in zmanjšuje stroške. 
  • 78 % potrošnikov je vse bolj zaščitniških do svojih osebnih podatkov. 
  • Podjetja morajo najti ravnovesje med personalizacijo in zasebnostjo. 

Za uspešno implementacijo hiperpersonalizacije morajo podjetja najti pravo ravnovesje med personalizacijo in zasebnostjo. To vključuje vzpostavitev robustnih politik varstva podatkov, uporabo varnih metod za deljenje podatkov in omogočanje strankam, da so gospodarji svojih podatkov (omogočanje nastavitve zasebnosti). Le tako si lahko podjetja zagotovijo, da bo hiperpersonalizacija izboljševala zadovoljstvo in zaupanje strank, ne da bi pri tem ogrožala njihovo zasebnost. 

Celoten članek je na voljo tukaj.