Potrošniki in živilski trgovci se soočajo z naraščajočim številom digitalnih oglasov, ki preplavljajo splet. Študija, ki jo je izvedel Grocery Doppio v sodelovanju z Incisiv in Wynshop, razkriva, da potrošniki kažejo večje zanimanje za oglase, ki so neposredno relevantni za njihove potrebe.  

Potreba po relevantnosti: Kar 93 % anketiranih potrošnikov pravi, da relevantnost digitalnih ponudb vpliva na njihovo odločitev za nakup živil, pri čemer jih 91 % meni, da je oglasov na spletu preveč. Približno tri četrtine (73 %) je kliknilo na oglas, ki se jim je zdel relevanten, 84 % pa jih je kliknilo na oglase, ki promovirajo »akcijsko ponudbo«. 

Vloga umetne inteligence (AI): Živilski trgovci prepoznavajo AI kot ključni dejavnik uspeha, pri čemer jih 82 % verjame, da AI lahko izboljša ciljanje potrošnikov. Poleg tega jih 87 % meni, da AI lahko izboljša upravljanje cen in zalog, čeprav manj kot 7 % anketiranih trgovcev trenutno uporablja AI v te namene. 

Trendi: Prodaja na spletu pri živilskih trgovcih je januarja 2024 zrasla za 4,7 % v primerjavi z lanskim letom, pri čemer je digitalna prodaja predstavljala 13,8 % celotne prodaje. Povprečna velikost digitalne nakupovalne košarice je znašala 176,1 dolarja, kar je za 11 % več kot januarja 2023. 

Študija jasno kaže, da je za živilske trgovce ključnega pomena, da svoje digitalne oglaševalske strategije prilagodijo potrebam in željam potrošnikov. Umetna inteligenca se kaže kot pomembno orodje, ki omogoča boljše ciljanje in personalizacijo ponudb, kar ne samo izboljša uporabniško izkušnjo, ampak lahko pripomore tudi k večji prodaji. V luči teh ugotovitev je pričakovati, da bodo živilski trgovci še naprej raziskovali in vlagali v tehnologije, ki omogočajo bolj učinkovito in relevantno digitalno oglaševanje. 

Celoten članek je na voljo tukaj.