Naročniška e-trgovina je zagotovo preoblikovala e-commerce sektor, saj blagovnim znamkam zagotavlja redno mesečno prodajo in povečuje zvestobo strank. Če je bila nekoč članarina oz. naročnina omejena na fitnese in storitve à la Netflix, se je sedaj možno naročiti na skoraj vse: lepotne izdelke, zdrave tedenske obroke, pasjo hrano ipd.  

Globalni trg naročniškega e-trgovanja naj bi do leta 2026 dosegel 904,2 milijarde USD, kar je znaten porast s 72,9 milijarde USD v letu 2021. 

Naročniški model e-trgovanja spodbuja potrošnike, da se odločijo za stalno storitev na podlagi letne/mesečne/tedenske naročnine. Podjetjem ta model omogoča reden prihodek ter povečanje vrednosti strank skozi čas, hkrati pa prinaša dragocene podatke o strankah, ki jih lahko uporabijo za izboljšanje angažiranosti in povečanje zvestobe. Potrošnikom pa taisti model ponuja udobje ter ugodnosti, kot so popusti in posebne ponudbe. 

Poznamo tri glavne vrste naročniškega trgovanja:  

  • dostop (model članstva),  
  • kuracija (izbrani produkti v škatli – npr. lepotni izdelki, zdravi obroki ipd.) in  
  • naroči in prihrani.  

Nekaj primerov izpostavljamo spodaj, ostale pa si oglejte v članku (povezava na dnu).  

1. FFS Beauty (prej Friction Free Shaving)  

Gre za primer naročniškega e-trgovanja, ki se osredotoča na trajnost poslovanja z zmanjšanjem plastičnih odpadkov – zato ponuja prilagojene storitve za potrebe britja svojih strank. 

Gre za odličen primer naročniškega e-trgovanja z modelom »naroči in prihrani«. Od uvedbe leta 2015 je blagovna znamka postala priljubljena med ženskami in okoljsko ozaveščenimi kupci. Po naročilu na storitev stranke prejmejo svojo prvo škatlo, kjer jih čaka britvica in nadomestna rezila. Po tem vsaka škatla vsebuje samo nadomestna rezila.  

V FrodXu imamo izkušnje z razvijanjem naročniških modelov. Skupaj z Mladinsko knjigo smo razvili Mladinsko knjigo PLUS. Preizkusite jo.

2. Who Gives a Crap

Ta blagovna znamka toaletnega papirja ve, kako odlično izpeljati strategijo naročniškega e-trgovanja. S ponudbo dostave toaletnega papirja na dom je Who Gives a Crap spremenil vsakdanjo nujnost v odlično idejo za naročnino. 

Vsako gospodinjstvo potrebuje toaletni papir, zato je to ena izmed naročnin, ki ima najmanjšo verjetnost preklica. Njihov toaletni papir je iz 100% recikliranega materiala, kar daje blagovni znamki tudi ekološki pridih. Z možnostjo naročila od 24 do 48 rolic toaletnega papirja ob enkratnem nakupu ali naročanju in prihranku na dolgi rok ta blagovna znamka izkorišča model »naroči in prihrani«. 

3. Inspired Go  

Inspired Go je naročniška storitev je za zaposlene potrošnike, ki želijo jesti zdravo, vendar nimajo energije (in časa) za kuhanje. Gre za naročnino na zdrave obroke in ponuja »kuracijo« oziroma skrbno izbrane jedi glede na preference uporabnika. Z dostavo zdravih obrokov za zajtrk, kosilo in večerjo je Inspired Go namenjen zaposlenim ljudem, ki želijo tudi na poti jesti dobro.  

Naročniška e-trgovina ponuja edinstvene priložnosti za blagovne znamke, da izboljšajo zadržanje strank in povečajo svoje prihodke – in zagotovo strategija, ki jo morajo podjetja upoštevati kot možnost za izboljšanje zvestobe strank in rasti. Je pa ključ do uspeha predvsem v pravi tržni niši in ponudbi, ki se razlikuje od konkurence.  

Celoten članek je na voljo tukaj.