Sam Altman, izvršni direktor podjetja OpenAI, je v nedavnem podcastu z Lexom Fridmanom izjavil, da je trenutna različica ChatGPT-4 “nekako zanič”. Ta komentar je pritegnil precej pozornosti, saj prihaja od človeka, ki stoji za generativnim AI-klepetalnikom ChatGPT, ki je samo v dveh mesecih po zagonu postal svetovni fenomen z več kot 100 milijoni dnevnih uporabnikov. 

Altmanova kritika se osredotoča na hitro evolucijo tehnologije generativne umetne inteligence in kako se zdi, da vsaka nova različica zastari ob izidu naslednje. Altman priznava, da je bila prva komercialna različica, ki so jo izdali brezplačno, vseeno neverjeten dosežek. Vendar pa – ko jo primerja z GPT-3 in GPT-4 – poudarja, da se zdaj, v primerjavi z novimi izboljšavami, zdi GPT-3 “nezaslišano grozen”. 

Nekaj poudarkov:  

  • Hitra evolucija tehnologije generativne AI pomeni nenehno zastarevanje prejšnjih različic. 
  • Altmanova samokritika odraža pomen inovacij in prizadevanj za nenehno izboljševanje. 
  • OpenAI že načrtuje izdajo novega modela, ki bo prav gotovo presegel trenutne zmogljivosti GPT-4. 

Altmanovo samokritično stališče do tehnologije poudarja pomembnost inovacij in nenehnega izboljševanja. S tem, ko priznava pomanjkljivosti trenutne različice, Altman nakazuje, da je vedno prostor za napredek in da je pričakovati, da bo naslednja različica, verjetno imenovana GPT-5, prinesla enako stopnjo izboljšav kot prejšnje nadgradnje. Kljub negotovosti glede datuma izdaje naslednjega velikega produkta OpenAI, Altman obljublja izid “neverjetnega novega modela” v tekočem letu. 

Več pa: