Marc Randolph, soustanovitelj Netflixa, v svojem zapisu raziskuje ustvarjanje zanimanja in redkosti kot ključnih strategij za rast podjetij in blagovnih znamk. Svoje uvide podkrepi s primeri iz različnih industrij, vključno z glasbeno, kjer izpostavi primer Taylor Swift in njene strategije za turnejo Eras, ki je – vsaj v ZDA – pravi fenomen.  

Redkost je lahko močno orodje za ustvarjanje zanimanja in povečanje vrednosti izdelka ali storitve.  

Taylor Swift je denimo za njeno aktualno turnejo Eras uspešno uporabila več strategij za spodbujanje zanimanja: 

  • Namerno nizka cena vstopnic: Vstopnice za njeno turnejo so bile pod tržno vrednostjo, kar je ustvarilo ogromno povpraševanja in zanimanja. Ta strategija kaže na pomen razumevanja cenovne elastičnosti in iskanja točke, kjer postane cena izdelka ali storitve preveč privlačna, da bi jo lahko spregledali. 
  • Časovni pritisk: Z določitvijo posebnih dni, ko so šle vstopnice v prodajo, je Swiftova ustvarila občutek nujnosti, ki je ljudem dal občutek, da je nakup vstopnic ekskluziven dogodek. Ta pristop še povečuje zanimanje. 
  • Komplementarni produkti: Taylor Swift je uspela zanimanje, ki je nastalo zaradi omejene razpoložljivosti vstopnic, pretvoriti v ogled turneje v kinematografih in prodajo spominkov po polni ceni. Ta pristop poudarja, da je mogoče uspeh z enega področja prenesti in monetizirati na drugih področjih. 

V zaključku Randolph poudarja, da pri ustvarjanju zanimanja in redkosti ne gre zgolj za omejevanje dostopnosti, ampak ustvarjanje resnične vrednosti in želje med ciljno publiko. Strategije, ki jih je uporabila Taylor Swift, lahko služijo kot model za podjetja in blagovne znamke, ki želijo povečati svojo prepoznavnost in uspeh na trgu.

Ključno sporočilo je, da pravilno upravljano zanimanje lahko izboljša vse vidike poslovanja, od zniževanja stroškov do povečanja prodaje, in ponuja številne možnosti za rast in razvoj. 

Celoten članek je na voljo tukaj.