Kolumna, objavljena na Hustle.co, obravnava pojav, znan kot »časovna distorzija«, ki ga nakupovalna središča in igralnice uporabljajo za manipulacijo percepcije časa, s ciljem, da potrošniki porabijo (čim) več denarja. Ta strategija ustvarja iluzijo, da čas teče drugače, kar potrošnike spodbudi k daljšemu zadrževanju v prostoru in večji potrošnji. 

Avtor opisuje osebno izkušnjo obiska nakupovalnega centra pred božičem, kjer je izgubil občutek za čas, in kupil stvari, ki jih ni potreboval, kar je tipičen primer učinka časovne distorzije. 

Tako igralnice kot trgovci uporabljajo podobne oblikovalske strategije, denimo:  

  • labirintne postavitve (npr. Ikea), ki prisili potrošnike, da se počasi premikajo skozi prostor in vidijo čim več izdelkov; 
  • pomanjkanje oken in ur ter monotono oblikovanje, da usmerjajo pozornost potrošnikov na izdelke in igre, ne da bi jih spomnili na zunanji svet; 
  • uporaba določenih zvokov in glasbe – počasna glasba lahko potrošnike spodbudi, da se počasneje premikajo in več časa preživijo v trgovini ali igralnici. 

Časovna distorzija je močno orodje v rokah trgovcev in igralničarjev, ki izkoriščajo človeško nagnjenost k izgubi občutka za čas. Medtem ko te strategije lahko povečajo prodajo in dobiček, je pomembno, da se potrošniki zavedamo teh taktik in se naučimo prepoznati, kdaj so naše percepcije časa manipulirane. Se pa lahko s prihodom virtualne resničnosti pričakuje še bolj poglobljeno izkušnjo, ki bo potrošnike še bolj odmaknila od realnosti. 

Celoten članek je na voljo tukaj.