Sem človek, ki ne mara gledati nazaj. Ne kurim se na spomine. Ne premišljujem, da je bilo včasih enostavneje, lepše in bolje. Enostavno ne razmišljam o tem, kaj je bilo. Moje misli so ves čas usmerjene v to, kaj bo jutri, čez leto ali pet. Pravzaprav ugotavljam, da mi domišljija, ki jo premorem, omogoča sanjarjenje o jutrišnjem dnevu in prav to me motivira. Ker je človeško razmišljati o lepšem in boljšem, se v moji glavi ves čas krešejo misli o tem, kaj lahko inoviram, spremenim ali celo opustim, da bi bilo lepše in bolje meni, moji družini, mojim podjetjem, našim strankam, strankam naših strank, družbi.
Če sem bil do leta 2010 v biznisu, katerega poslanstvo je bilo, kako ohranjati preteklost, je zdaj ravno obratno. Morda se sliši nenavadno, a v FrodXu želimo podjetjem pomagati »ohranjati« prihodnost. V letu, ki je za nami, sva z Mihom (in zdaj že res številčno ekipo) spoznala, da je FrodXovo poslanstvo v pomoči pri ustvarjanju sprememb, ki jih prihodnost potrebuje. Vse, kar pri nas naročajo partnerji, je le pot do tega cilja.
Prihodnost ni tako prijazna, kot bi si večina želela. Zahtevala bo spremembe. Click To Tweet Prihodnost ni tako prijazna, kot bi si večina želela. Zahtevala bo spremembe. Potrebe po spremembah so vedno bolj pogoste, spremembe pa vedno bolj radikalne. V tekmo vstopa vedno več tekmecev. Hiperpovezan svet in tehnologija omogočata relativno hiter in enostaven vstop v tekmo skoraj vsakomur. V večini biznisov tradicija ne šteje več veliko, štejejo le še inovacije, boljša ponudba za stranko. Kaj je lojalnost, pozabljajo tudi tisti, ki so z njo zgradili svoj uspeh.
Tehnologija je spremenila ljudi. Globalna dostopnost informacij je spremenila obnašanje potrošnika in tudi poslovnega kupca. Ekonomiji, ki je temeljila na prednosti in nadvladi informiranih nad neinformiranimi, zdaj zmanjkuje tal pod nogami. Pri večini podjetij bodo tako ključne inovacije na področju odnosa s strankami. Ta bo moral postati mnogo bolj transparenten in partnerski. Hočemo ali ne – na tem delu se bodo v prihodnjih letih zgodile največje naložbe v informacijsko tehnologijo, prav tako se v tem delu poslovanja organizacijam obeta največ organizacijskih in kadrovskih sprememb.
Razlik med izdelki in storitvami konkurentov je vse manj - o uspehu odloča odnos s strankami. Click To Tweet Začelo se je s tem, da se danes pogovarjamo o tem, da kupci drugače kupujemo. Jutri pa bomo govorili o programih za povečanje zavzetosti kupcev. Customer Engagement Plan bo postal ključni del poslovnih strategij vsakega podjetja. Uspešnost njegove realizacije pa bo pomenila ključno razliko med najuspešnejšimi in povprečneži. Priča smo vedno intenzivnejši komodizaciji – razlik med izdelki in storitvami konkurentov je vse manj. Drugega odgovora kot inovacije, ki peljejo v smeri večje zavzetosti strank na račun drugačnega pristopa skozi njihov celotni življenjski cikel, praktično ni. Te bodo poskrbele za ključno razlikovanje med vami in vašimi tekmeci.
Na začetku novega leta vam želim, da se na tej poti sprememb počutite varno. In da tekmece čimprej preimenujete v sledilce. Mi vam bomo pri tem radi pomagali.
 
[email protected]
Ps.
Tale zapis je sicer uvodnik v našo zbirko najodmevnejših zapisov leta 2015. Če želite prebrati vse, si prenesite celotno zbirko:

zbirka zapisov FrodX 2015