Moja razmišljanja o tem, ali je res »vsaka reklama dobra reklama« oziroma kaj je cena slabo zasnovane, pripravljene ali izvedene marketinške kampanje, so se porodila pred nekaj tedni, ko sem se s prijateljico dobila na kavi. Ponosna mamica približno osem mesecev starega dojenčka mi je namreč potožila, da že dobro leto prek e-pošte prejema ponudbo za ponovni obisk nosečniške masaže, kar jo malodane spravlja ob živce. Užaljena, da ji njen snubec ni prizanesel niti z najbolj osnovnimi napakami, je potožila: »Ok, razumem, da težko za vsako svojo stranko spremljajo, kdaj je rodila, vendar jim zamerim, da kot strokovnjaki za nosečnice ne upoštevajo vsaj neizpodbitnega dejstva, da nihče ni noseč več kot 9 mesecev!«
Je res vsaka reklama dobra reklama? Click To Tweet

»Good enough« vam lahko danes v marketingu le škodi

Take in podobne zgodbe slišim pogosto: 34-letna prijateljica z 8-letno delovno dobo, ki ji je banka ponudila menjavo dijaškega bančnega računa s študentskim, bivši pacient ordinacije za laserske operacije oči, ki ga isti ponudnik vztrajno nagovarja s prodajo kontaktnih leč … Čemu frustracija? Ker danes pri marketingu »good enough« pri ljudeh preprosto ne zaleže. Če vaše stranke dobro vedo, katere informacije imate o njih kot ponudnik, potem bodo prekleto užaljene, če jim ne boste izkazali vsaj tolikšnega spoštovanja, da boste te informacije uporabili.

Zanemarjanje informacij o strankah ni edini razlog za marketinški neuspeh

Ena izmed največjih napak, ki se danes dogajajo v naši branži, je slaba usklajenost marketinških prizadevanj s ključnimi poslovnimi cilji podjetja. Temu bi se podjetja lahko izognila že z rednim primerjanjem in usklajevanjem dognanj KPI-poročil s korporativnimi poslovnimi cilji, predvsem pa z logičnim premislekom: Ali je to, kar sporočamo, v skladu s tem, kar želimo dolgoročno doseči?
Je to, kar sporočate, v skladu s tem, kar želite dolgoročno doseči? Click To Tweet Druga napaka je zanemarjenje komunikacijskih kanalov, ki jih stranke uporabljajo. Mnogokrat se namreč »engagement marketing« prevaja v »bodimo prisotni na vseh social media kanalih, ki jih poznamo,« kar pa zagotovo ni dovolj za uspeh.

Verjemite, stranke vam bodo hvaležne za dodatno minuto razmisleka o tem, kaj je za njih relevantno

Ko govorimo o komuniciranju po različnih kanalih, je bistvenega pomena, da vemo, kako neka stranka uporablja kanale ter na katere načine najraje komunicira, nato pa to znanje uporabimo v pravilnem nagovoru na zanjo relevanten način. Tako se lahko na primer izognemo razočaranju stranke, ki jo prodajalec pokliče po telefonu, čeprav je njeno preteklo komuniciranje s podjetjem vedno potekalo izključno po e-pošti, ali prihranimo čas, ki bi ga porabili za pisanje Facebook sporočil stranki, ki se v družabno omrežje prijavi le nekajkrat letno.
Če zbirate informacije o strankah, jih potem pri komunikaciji z njimi tudi uporabite. Click To Tweet Prihodnjič, ko boste sestavljali marketinška sporočila, pomislite na tistega na drugi strani zaslona, telefonske slušalke … Poskušajte za trenutek stopiti v njegove oziroma njene čevlje. Če ob tem potrebujete kakšno pomoč, pa se oglasite pri nas na jutranji kavi, da skupaj ugotovimo, kakšne čevlje nosi vaša stranka. 😉
 
[email protected]