Na digitalizacijo ali digitalno transformacijo, če vam je ta besedna zveza ljubša, kot ključni generator trenutnega gospodarskega razvoja (in posledično tudi družbenih sprememb) pri svojem delu poskušam gledati zelo ozko, s konkretnimi primeri. Le tako uspem svojim strankam enostavno in razumljivo predstaviti koristi zanje ter jih navdušiti h kakemu koraku v njihovem razvoju, ki morda vključuje tudi kakšno našo storitev.

Kjer ni razvoja, ni obstoja

Pogosto slišim, posebej med domačimi podjetji, da so del zrele industrije in da priložnosti za nek bistven razvoj v njihovem poslu praktično ni več. Ko to slišim, najprej pomislim na lastnike podjetja. Bal bi se biti lastnik takšnega podjetja, ki ne verjame več v svoj obstoj. Kjer ni razvoja, ni obstoja. Le vprašanje časa je.
Kjer ni razvoja, ni obstoja. Click To Tweet Trend digitalizacije, ki smo mu priča ta trenutek, po mojem mnenju poenostavlja razvoj. Tako, kot so danes jasne razvojne smernice, še nikdar prej niso bile. Z digitalizacijo se podjetjem odpirajo razvojne priložnosti na 3 področjih – lahko izboljšajo izkušnjo strank (CX), imajo priložnost optimizirati svoje procese, odpirajo se jim priložnosti za oblikovanje novih poslovnih modelov.

 Hello digitalizacija, hello Barbie

Vse to se sliši teoretsko, vse dokler tega ne prikažemo na primeru. Zadnji, ki mi je dal misliti, je Matellov. Podjetje Mattel pozna malo ljudi. Drugače pa je z Barbie, njihovim glavnim produktom. Gre verjetno za najbolj prepoznavno dekliško igračo, ki so jo začeli proizvajati že 1959. A še vedno razmišljajo o razvoju. Čeprav bi marsikdo rekel, da pri razvoju lutk ni prostora za razvoj, sem odkril, da digitalizacija Matella ni zaobšla. V lanskem letu so na trg plasirali »Hello Barbie«.
»Hello Barbie« je Wifi povezljiva in v Barbie oblak povezana lutka, ki prepozna govor angleško govorečih otrok in se smiselno pogovarja z njimi. Recimo temu, da so nadgradili svojo klasično Barbie lutko s Cortano ali Siri, ki se smiselno prilagaja starosti in razvitosti otroka. Staršem daje možnost spremljanja razvoja otroka, otroku pa pomaga razvijati domišljijo. To naj bi bilo bistvo Barbie lutk že v času njihovih začetkov leta 1959.
Digitalizacija odpre možnost za nove produkte, ki bodo verjetno prinesli bistveno več cekina. Click To Tweet Če seveda odmislim, da takšna Barbie v Mattel e-shopu stane 75 $, klasična predhodnica pa le par centov manj kot 10$, se mi zdi bistvo digitalizacije lutke fascinantno zaradi tega, ker so si odprli možnost za nove produkte, ki bodo v prihodnosti verjetno prinesli bistveno več cekina, kot so ga doslej nosili modni dodatki za Barbie.
Predstavljajte si, da je »Hello Barbie« jutri lahko prvi korak k učenju tujega jezika vašega otroka. Lahko bi bila super pripomoček logopedov. Ali pa samo igračka, ki otroku pomaga naučiti se novih besed. Predstavljam si jo lahko tudi kot Baby Phone, ki spremlja spanec otroka. Morda celo kot »arhivarja«, ki smiselno in samodejno shranjuje najlepše spomine vašega otroka. Kup razlogov je, da bi »Hello Barbie« lahko rekli »pametna igrača« in da bomo starši našli »racionalne« argumente za nakup, proizvajalec pa argumente za pedagoge, da njegov izdelek priporočajo kot pripomoček za boljši razvoj otroka. Kateri starš si pa tega ne bi želel.

Še vedno prepričani, da v vašem poslu ni novih priložnosti za razvoj?

Vsekakor je Mattel poskrbel tudi za zanimanje s tehnologijo obsedenih fotrov. Vsaj kratkoročno. Če bi ti danes za svojo hčerko kupovali lutko, bi to zagotovo bila »Hello Barbie«. Čeprav izven ZDA in Kanade še ne dela in je na Amazonu ogromno kritik na račun slabe povezljivosti in kompleksnega setapiranja pri vzpostavitvi storitve.
Ste še vedno prepričani, da v vašem poslu res ni novih razvojnih priložnosti? Vam lahko kako pomagamo?
 
[email protected]
 
Ps. Nekaj idej, kako se lotiti razvoja in ustvariti možnosti za nove produkte, ki bodo utrdili vaš položaj na trgu, dobite na seminarju “Kako tržiti in prodajati hiperpovezanim informiranim kupcem”. Nanj se že lahko prijavite tu.
Baner_Poznate-tehnologijo-brez-katere-je-danes-marketing-tezko-uspesen_728x90[1]